Папата зове: Обединение срещу религиозния екстремизъм!

Мирът е невъзможен без образование на младите, смята той
28 апр 2017 22:11,
27
Папата зове: Обединение срещу религиозния екстремизъм!
Снимка: Reuters

Папа Франциск призова днес да се "блокират потоците от пари и оръжия", за да се "попречи на конфликтите и да се установи мир". Главата на Римокатолическата църква отправи този апел пред участниците в международна конференция за мир, организирана от сунитския ислямски център "Ал Азхар" в Кайро, предаде Франс прес.

"Трябва да се борим срещу разпространението на оръжията, които, след като са произведени и продадени, рано или късно ще бъдат и използвани", заяви Франциск.

Светият отец се обяви срещу популистките демагогии, които не помагат за консолидирането на мира и стабилността. "Никакво подстрекаване към насилие няма да гарантира мира", се аргументира той.

Франциск подчерта, че никакво насилие не може да бъде извършено в името на Бог.

"Само мирът е свещен и никакво насилие не може да бъде извършено в името на Бог, защото то ще е оскверняване на неговото име", подчерта той.

Главата на Римокатолическата църква каза, че религията помага да бъдат разрешени проблемите, предаде ТАСС, цитира БТА.

"Религията не създава проблеми, а е едно от средствата за тяхното разрешаване. Ние, религиозните деятели, сме призвани да изобличаваме насилието и нарушенията на правата на човека, да не допускаме оправдаването на каквато и да било форма на ненавист в името на религията и да осъждаме фалшивите интерпретации на божиите слова", посочи Франциск.

"Религията е не само призвана да разобличи злото, но на първо място да поддържа мира", допълни в тази връзка той.

Папата предупреди за риска от използване на религията за постигане на политически интереси и на моментни цели, което води до нейното инструментализиране. В света на глобализацията има много полезни технически средства, но в същото време има и равнодушие, и нихилизъм.  Религията помага на хората да съхранят паметта за своите корени и да намерят отговор на много въпроси, отбеляза още той.

Франциск каза, че мирът е невъзможен без гарантиране на образование на младите хора.

За да бъдат предотвратени конфликтите и да бъде възстановен мирът е нужно да се изкоренят бедността и експлоатацията на ближния, защото именно в тази почва процъфтява екстремизмът, подчерта той.

Папата призова лидерите на всички вероизповедания да се обединят и да разобличат религиозния екстремизъм, и да се противопоставят на варварството на онези, които подклаждат ненавистта и насилието, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
странно преди 6 години
Гледах по ител.тв конференцията; даваха САМО Н.СВ. Папа Бенедикт като говори: всички изповядващи Ислям висши духовници-водачи гледаха "безразлично, без израз в една точка"( мога само с една дума да определя погледа, но искам да съм дипломатичен;-))Защо не чуем КАКВИ РЕЧИ произнесоха ислямските водачи?? Защо се бавят да разбият ИД? ИЛи им се иска "завладяване на света'??( както мнго ислямоизповядващи държ. "ЛЕЛЕЯТ" тази съкровена мечта... точно така изглеждаха на конференцията ВОДАЧИТЕ от Близ
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде знаете коя е правилната религия.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нама фалшиви интерпретации, Терористите изпълняват Корана буквално точно както е написано. Религията е безполезна ретроградна глупост.
13
0
 
6
 
! Отговори
Таси преди 6 години
Хубаво говориш ваше светейшество.Хайде отиди сега да го обясниш това на фанатиците от Ислямска държава и поддържащите ги мюсюлмани по света.Направи ги толерантни и либерални,да приемат демократично всички религии по света.
12
0
 
9
 
! Отговори
той не разбира преди 6 години
Папата не е богослов,ни историк ,а е химик ....... Без коментар .
11
1
 
8
 
! Отговори
реалности преди 6 години
Време е папата да бъде сменен ..........Очевидно ако продължава така католицизъм няма да има до няколко години . Предлагам да си подаде оставката и да приеме исляма .Това е безобразие.Той не е ли чувал за Мохамед.Та Мохамед е призовал за свещена война и джихадите го следват.Мирна религия няма освен християнството ,но и там Исус казва:Меч ви нося не мир. Изобщо свободата както казва Дон Кихот е на върха на копието .Оставка ,папа.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какаъв папа на има няма сигурно 100 души вярващи в цяла Европа
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя антихрист не може да ни заповядва какво да правим, демокрация е робството отдавна свърши, ако тоя мияч на ислямски крака още не е разбрал. C други думи папата да ходи да надува афганстански кларинети.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Никакво надилие не може да бъде изпълнено от името на бог" каза главата на институция която векове наред е екзекутирала хора в името на бог. По добре да мълчи че и без това вече църквата не е дневен ред.
7
0
 
8
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
3 И тъй, той ме заведе духом в една пустиня, гдето видях жена, седяща на червен звяр, пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога.4 Жената бе облечена в багреница и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мръсотии и с нечистотиите от нейното блудствуване.5 И на челото й имаше написано това име: Тайна; великий Вавилон, майка на блудниците и на гнусотиите на земята.
6
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Да преведем казаното:Войната е невъзможна,без промиване на мозъците,и то със правилното образование.
5
0
 
10
 
! Отговори
т преди 6 години
Доста фалшиво папа......... Докато те ти говорят за мир пращат джихадите да се стрелят в ЕС.Какво мирно има в това? Освен ако не си искал да кажеш,че те ислямистите са такива.
4
0
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
..и лъже*
3
1
 
5
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
11 Който върши неправда, нека върши и за напред неправда; и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; и праведният нека върши и за напред правда, и светият нека бъде и за напред свет.12 Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.13 Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят.14 Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и л
2
0
 
8
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 6 години
Много сте прави православни братя (или сестри)! Бог да ви благослови!
1
1
 
14
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Не го слушайте тоя слуга на сатана!Обединение, ама по тяхному, както католиците и другите еретици го искат!Не обединение, думата е ЕДИНЕНИЕ - в едната свята, съборна и апостолска православна църква.Не може ти да се цепиш като променяш учението, пък после да зовеш за обединение...Покайте се, отречете се от лъжеученията си и се върнете в лоното на Православието, там, от където излязохте през 1054 г.