Ракетно-ядрен конфликт между Русия и САЩ?

Руски експерти пред вестник "Независимая газета"
28 апр 2017 08:52, Елка Василева
102
Ракетно-ядрен конфликт между Русия и САЩ?
Снимка: Reuters

Американски ракети "Минитмън 3" може да бъдат насочени не само срещу Северна Корея, но и срещу други страни, които не са приятелски настроени спрямо САЩ, включително Русия. Тази тема бе сред основните, засегнати на приключилата вчера в Москва международна конференция по сигурността, организирана от руското министерство на отбраната, пише "Независимая газета".

По повод действията на САЩ в ракетно-ядрената сфера директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви направо, че "дрънкането с оръжия може да предизвика реален конфликт, дори размяна на ракетни удари". Заместник-началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на въоръжените сили на Русия генерал Виктор Познихир констатира, че САЩ могат да нанесат тайно подготвен ядрен удар по Русия.

"Минитмън 3" са единствените междуконтинентални балистични ракети (МБР) с наземно базиране на САЩ. Приети на въоръжение през 1970 г., те неведнъж са модернизирани. Вашингтон държи на бойно дежурство близо 450 такива ракети, с които може да бъде унищожена не само Русия, но и половината земно кълбо.

Според руския Генщаб днес са доста опасни и системите за противоракетна отбрана (ПРО), "разположени в континенталната част от САЩ, в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион", както и морските противоракетни средства, изпратени от Пентагона край бреговете на Русия и на Китай.

Според шефа на Централния научно-изследователски институт към Въздушнокосмическите войски на Русия Сергей Яголников ПРО на САЩ "може да сваля руските МБР още на 150-ата секунда от полета".

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов смята, че системата за ПРО на САЩ в Европа може би "ще държи на прицел всички стратегически обекти в Европейска Русия". Той увери, че Москва "взема мерки, за да парира тази заплаха", без да уточни какви са те.

По думите на военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев обаче руските стратегически ядрени сили могат да преодолеят системата за ПРО на САЩ "и сега, и в бъдеще".

"Оръжия имаме много и ние, и те. Но това не е решение на проблема. Трябва да седнем с американците на преговорната маса, за да се споразумеем", заключава руският експерт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиРуските Стратегически ракети са в Сибир, Северния флот е в Мурманск и Тихоокеанския във Владивосток. Всички тези ракети стрелят през северния полюс по САЩ или тихокеанския директноуау и сега янките научиха от теб най-голямата тайна на руснаците :)
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На масата за преговори ще ги светнат леко, че а са посегнали, а отидЕ у реката нещо невъзвратимо, дето още си го мислят за абсурд най-големите и най-най- демократи.
55
1
 
4
 
! Отговори
Петър Велики преди 6 години
Последният абзац на статията е и моето мнение :)
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички ''експерти''Многознайковци и малки недоносчета, защо се радвате на това ''дрънчене на оръжие''?Имам само още два въпроса:-Имате ли деца?-Виждали ли сте пострадал от радиация (силна)?
53
1
 
17
 
! Отговори
един там преди 6 години
Днес САЩ вече,с изолираното си от океана местоположение, не са толкова неуязвими, колото например по времето на ВСВ! Избухването само на няколко бомби в океана може да доведе до гигантски вълни цунами по крайбрежията на САЩ е 10-ки милиони жертви! Щати като Флорида, които едва се издигат над морското равнище могат да бъдат напълно унищожени! Така че, американците да не се имат за толкова неуязвими, колкото бяха! Като цяло най-важен от цялата статия е последния цитат!
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРО се бори с количество. Усилено се крие успяваемостта на прихващане на ракетите. Процента успяваемост срещу балистични(най-тъпите възможни ракети) е около 70%. Тоест, ако през ПРО се изстрелят 100 ракети, то 30 ще достигнат целта си, въпреки ПРО. Смешно, а?Както и усилено се крие успяваемостта на ракетите. Видяхте "Томахвките" - 59 изстреляни(може би 63, както каза Тръмп?!? Ама 4 даже не са стартирали?) от тях 23 достигнали целта си.Въобще - стреляй с много, че да е сигурно...
51
4
 
1
 
! Отговори
hahahah преди 6 години
qdrenoto orajie e kraino ostarqla tehnologia ot 60te i 70te godini .... veche imame orajiq koito pravqt metala na prah ili takiva koito elimirat samo ``choveshkiq faktor`` v dadena zona bez da povrejdat prirodata i infrastrukturata ;) a balamurnicite kato severna korea se zanimavat s dopotopno qdreno orajie :)
50
0
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Последното изречение е най вярно.И най лошиа мир е по добър от най добрата война.Инак живота на Земята ще изчезне.
49
1
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Руснаците бяха в Берлин, с подобни покани може и във Вашингтон да идат.
48
0
 
2
 
! Отговори
както се очаква преди 6 години
в текста няма да намертите отговор защо "доста опасни и системите за противоракетна отбрана (ПРО)"Просто защото пусковите устновки се ползват и за изстрелване на чисто нападателните томахавки, които пък могат да носят и тактически ядрени бойни глави.Зато Русия им се дразни да ги вижда по границата. Не че Западните страни са дефанзивни и защитаващи се.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те краварите с Виетнам не можаха да се справят сега Ким ги прави на м.ай.муни с Русия по добре да не пробват това ги сьветвам
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ярс е с разделящи се бойни глави и лети от стратосферата *** го хвани това ама и разбери кое от всичките да не говорим , че по крайбрежията на Сащ се спотайват руски подводници и само чакат някой да каже ДРЬЖ
45
1
 
11
 
! Отговори
Емигранта преди 6 години
Идея нямам защо човечеството се е запътило към унищожение,ние сме били много глупави
44
0
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Сибир наложена на картата, е с 10-15% по голяма от всички щати в САЩ събрани заедно. Популацията на региона е само 40 млн души. И в Сибир и в Канада на никой не му се живее, при температури от -25 до -50 и зима 6 месеца ги разбирам хората.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На девети май сволачите трябва много да празнуват защото Труман обърка дестинациите на двете ядрени бомби.Тръмп, не вярвам да сбърка.
42
0
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Аз си мисля колко "весело" ще стане по света ако само една от тия ракети "случайно" излети от коя да е от тия две държави в дадена посоко!
41
2
 
0
 
! Отговори
един там преди 6 години
Тоест не 1/4 ами 1/10
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Система Периметр[1] (индекс УРВ РВСН 15Э601, в Западной Европе и США известна как англ. Dead Hand, буквально Мртвая рука) комплекс автоматического управления массированным ответным ядерным ударом, созданный в СССР в разгар холодной войны. Предназначен для гарантированного доведения боевых приказов от высших звеньев управления (Генеральный штаб Вооружнных сил, Управление РВСН) до командных пунктов и отдельных пусковых установок стратегических ракет
39
1
 
4
 
! Отговори
един там преди 6 години
До Джони Инглиш,А пък около 1/4 от земята е Канада и има нищожните 35млн. души население, по малко дори и от населението на Полша! Айде сметни сега къде е по-рядконаселено- в Русия или в Канада!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЙЧЕ, раждането ти е било трудно и с проблеми. Така си остана малко гламав.