Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен
29 апр 2017 11:34, Елка Василева
405
Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Казахстан отменя кирилицата: това щяло да помогне на казахите да научат по-бързо английски език. Предложението на президента Назърбаев срещна широко одобрение. Други страни от бившия СССР отдавна изпревариха Казахстан, пише Дойче веле.

Разговорите за връщането към латинската азбука, която е била използвана в казахския език от 1929 до 1940 година, се водят вече повече от четвърт век.

Основните аргументи в полза на латиницата гласят, че с нейна помощ казахите ще могат бързо да овладеят най-разпространения език в света - английския, както и че с негова помощ те ще могат да подобрят взаимоотношенията си с живеещите в чужбина (в 48 страни!) етнически казахи. Твърди се също, че латиницата можела по-добре да отрази фонетичните особености на казахския език.

През декември 2012 година, когато президентът на страната Назърбаев оповести своята стратегия за бъдещото развитие на държавата - под мотото "Казахстан - 2050", той обоснова и нуждата от преминаване към латиница.

Както пише "Зюддойче цайтунг", Казахстан дори изостана от другите държави, предприели подобна стъпка. След разпадането на СССР държавите с предимно тюркскоезично население в Кавказ и Централна Азия се споразумяха да въведат един модифициран вариант на латинската азбука, съдържащ графични знаци за някои специфични местни фонеми.

Раздяла с руския?

Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан отдавна направиха тази решителна крачка. Само Казахстан, Киргизстан и Таджикистан все още използват модифициран вариант на кирилицата, припомня германското издание и допълва, че в цялото бивше съветско пространство отдавна тече мощна тенденция на раздяла с руския език.

Според проучване на изследователите от "Евромонитор интернационал", делът на онези, които наричат руския свой първи език, през последните десетилетия е намалял значително във всички бивши републики на СССР. В Латвия – от 41% на 30%, в Естония – от 33% на 23%, а в Казахстан – от 34% на 21%. Единственото изключение е Беларус, където делът на хората, за които руският е майчин език, се е увеличил.

Предложението на Назърбаев срещна сериозен положителен отзвук сред сънародниците му независимо от политическите им предпочитания. Много от тях смятат, че след изоставянето на кирилицата казахският език ще получи нова възможност да съхрани своята самобитност, но и да се обогати, приемайки нови думи от европейските езици.

Експертите спорят обаче по въпроса за продължителността на процеса на преминаване към латиницата. Някои от тях - като Султанбек Султангалиев - смятат, че преходът ще отнеме доста години. Други - като известния в страната лингвист и популяризатор на казахския език Канат Тасибеков - смятат, че всичко може да стане мигновено – както при парична обмяна.

Той предлага книгите на казахски език да започнат да се издават на латиница от мига, в който се извърши промяната. В случая става дума не само за художествената литература, а и за учебниците, както и изобщо за всички печатни произведения, издавани в страната.

Само Пушкин на кирилица?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен, защото ще е необходимо да изучава новата азбука. От 2018 година нататък учителите в Казахстан ще бъдат обучавани да преподават новото четмо и писмо.

Канат Тасибеков обаче смята, че специално обучение по новата азбука няма да е необходимо, тъй като всички граждани на Казахстан познавали латиницата, поради това, че са изучавали някакъв европейски език.

Всъщност и Тасибеков, и Султангалиев подчертават, че руският език все пак ще продължи да се изучава в училище. "Нашите деца и внуци ще четат Пушкин на кирилица, а казахските национални поети - на казахска латиница", казва Тасибеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г с цел да се заличи терминът "стробългарски език".
247
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И китайкото е на мода.
246
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Истината!Ами антируските *** само със спуснати за стотинки опорни точки си служат. Като им кажат една дума като боярищник и защо да не я използват 2-3-5 хиляди пъти. Б о к олуци.
245
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падането на дела на хората които използват кирилица в прибалтика се дължи на толерирания от запада сослашки геноцид над руското население там което е почти половината от населението. Да не се сърдят ако Русия освободи сънородниците си от геноцида и погазените им права като влезе в Рига, ВИЛНЮС и Талин - и трите държави не съществували никога и Ленинска измислица с еврейски произход.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА РЕЗОЛЮЦИЯ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА, ПРОЕКТЪТ Е ВНЕСЕН ОТ Полша.ТЕ ВИЗИРАТ ПРАВАСЛАВИЕТО В РУСИЯ, НЕ ИМ СТИГА АКЪЛА ДА СИ СПОМНЯТ, ЧЕ ИМА И ДРУГИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОДИ.
243
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАЗАХСТАН Е С НАСЕЛЕНИЕ 18,5 МИЛИОНА. ОТ ТЯХ 6 МИЛИОНА СА РУСНАЦИ. ИМА ОЩЕ 14 ДРУГИ НАЦИОНАЛНОСТИ - УКРАИНЦИ, НЕМЦИ,КИТАЙЦИ, ТУРЦИ И ПР.ИМА МНОГО РУСКИ УЧИЛИЩА, В КОИТО УЧАТ И КАХАХИ, РУСКИ УНИВЕРСИТЕТ В АЛМАТИ И ПР.ИМА И МНОГО БЪЛГАРИ, КОИТО ПРАВЯТ ТАМ МНОГО УСПЕШЕН БИЗНЕС.ВЪРВЕТЕ И ВИЖТЕ - ВИЗИ НЯМА, ИМА РЕДОВНИ ПОЛЕТИ ДО АСТАНА, ТАМ Е ПО-ЕВТИНО ОТ БЪЛГАРИЯ.
242
4
 
11
 
! Отговори
До опетков преди 6 години
Момченце, този двутомник си го купих от книжарница "Мир" на Невския проспект в началото на 60-те години на ХХ-ти век. Хайде не се надпърдай с дяда си попа! Прочел съм толкова, че ще ти се завие главата. Имам книга, която не можеш да намериш никъде, в никоя библиотека и тя е скъпоценна за историята ни. Русия ни е освободила, за да имаме държава, създала е войската ни, обучила е офицерите ни, създала е институциите ни - министерства, Народната банка и др.Неблагодарниците са ни още от онези години
241
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казахстан и казанското ханство са две много различни неща.Явно функционалната неграмотност си казва думата.
240
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подиграват се на руснаците за бояришника,пък нагъват колбаси от отпадъците на германските колбасарници
239
4
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До байхейс Стига фейк новини. Никога не е имало такава резолюция на ЕС. Освен това писаното от теб показва глупостта ти. Кой точно органа ЕС е приел такава резолюция? Комисията, парламента?
238
0
 
11
 
! Отговори
До История-Наука преди 6 години
Не съм гледал този филм, не знам дали в него има нещо научно или са поредните лъженаучни фалшификации. Виждам изгарящото желание на някои да ни отдалечат от руснаците. Това е част от огромната антируска кампания, която подивелият Запад поведе. В България няма да успеят! Всуе се морите! Ние и русите сме два братски народа. И техните клонки украинците, и белорусите, и русините! И чехите, словаците, кашубите, лужичаните, поляците, словенците, хърватите, сърбите! Това е огромният славянски народ!
237
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психологията е млада, но бързо развиваща се наука и има нужда от научни експерименти.Например експериментите в престижните американски университети Станфорд и Йейл със студенти през миналия век, където две групи доброволци са противопоставяни ролево в хода на опита се е стигало до неподозирано насилие.Или един от любимите ми опити на Соломон Аш доказващи, че когато тълпата греши, индивидът е склонен да не се съгласи със...себе си.Но какво е да елспериментираш със цели нации?!
236
9
 
4
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До ognyanz Преди да си пишеш глупостите, вземи прочети някоя книга, писана от българин, а не от руска ***. (Препоръчвам ти "Строители на съвременна България".) Княжество България и Търновската конституция няма как да са преди Берлинския конгрес, защото са създадени въз основа на решенията взети там. След т.н. "Освободителна война", Русия няма никакво намерение да се изтегля от българските земи. Затова в руските документи се говори за "окупация" на тези земи и нищо за държава на българите.
235
3
 
9
 
! Отговори
До Истината! преди 6 години
Думата "боярышник" означава глог и тинктура кратеги се продава във всяка аптека по света. В Красноярск се отровиха 70 бедняка, купувайки нещо, което е със същото название, но за друго приложение, т.е. по ГРЕШКА. В България има десетки (познавам двама от едно малко село) отровени с метанол от АЛЧНИ, НЕДОБРОСЪВЕСТНИ кръчмари. По отношение на Русия думата е използвана само в този сайт 2675 пъти. Недобросъвестно. Питам те, наистина ли изпитваш удоволствие от смъртта на тези хора? Отврат!
234
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КазахстанецПърво Кирилицата е БЪЛГАРСКА,а не руска и второ Казахстан е старото Казанско царство на ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ,защо БЪЛГАРСКАТА КИРИЛИЦА да се маха?????Вие за *** ли ни считате?!С премахването на Кирилицата в Казахтан,се затрива българската култура там,последното свързващо звено на българи с българи,отрязва се пъпната им връв с България.
233
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатТи си гениален, почти конгениален! Я кажи откъде е този цитат! Подсказвам - написан е на кирилица. Моля коленопреклонно, кажи от кога в Япония е приета латиницата. Ти си много запознат. За Турция е ясно - имало е един Мустафа Кемал, наречен Ататюрк, че и Гази. Човекът направил светска държава, сменил арабската писменост на латиница, календара и куп още неща.
232
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 322Е, на тебе ти е гот да си гот! Ама не си! Минали оттук и заминали! Защо пренебрегваш келтите - тяхното присъствие у нас е по-значимо? Зле си с историята, момче, въобще не се пъни да просвещаваш другите - сам си безпросветен! А русите и тяхната клонка - украинците са наши кръвни братя. Да говориш за генетика е неприлично - хал хабер си нямаш от генетика, а тя е сериозна наука! И такива изследвания, за които пишеш, са пропагандна измислица. Хайде гот, гьот, гит, докле не си бит!
231
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До байхейс--317;Май като малък си паднал на мелото на главата си .
230
4
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До байхейс---306;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав? Турция и Япония като приеха латиницата по глупави ли са или по-малко патриоти. Ама заблудена БКП
229
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПисменостТа в Русия,Украйна,Беларус и на много други места е българска!!!!Първо е дошла религията която сме и дали и от там и писмеността,първите книги са църковни и то на български!!!Първия патриарх на Русия е бил българин!!!!Първия патриарх на Украйна е бил българин!!!Какво повече да коментираме!Които не вярва да прочете историята на тия народи или да провери в нета!