Македония – на ръба на гражданската война?

Ако албанците въстанат, до общобалкански конфликт има една крачка
29 апр 2017 08:26, Елка Василева
265
Македония – на ръба на гражданската война?
Снимка: Reuters

След като тълпа превзе парламента в Скопие и би и скуба депутати, една крачка остава до трета балканска война.

България призовава към разум, Гърция и Албания - също.

Още по темата

Македония е на ръба на гражданска война, която може да прерасне в нов конфликт, в който да бъдат въвлечени и други балкански страни, както и целият свят, пише "24 часа".

През нощта срещу петък парламентът бе атакуван и превзет, а депутати бяха бити и скубани заради това, че новоизбраният шеф на парламента Талат Джафери произнесе реч на албански.

Славянското мнозинство в Македония приема нарастващата роля на албанците в политиката като заплаха, въпреки че те достигат 25% от населението и от 2001 г. албанският е официален език.

Ако албанците въстанат, вероятно е те да получат подкрепа от Тирана и Прищина, оттам до общобалкански конфликт има една крачка.

Близо 200 протестиращи, основно привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, щурмуваха сградата малко след гласуването за избор на председател на парламента, което беше съпроводено със скандирания “Преврат” от доскорошната управляваща партия.

Недоволните граждани, някои от които с маски, хвърляха столове и бутаха камерите, нахвърляйки се с юмруци върху депутати. При сблъсъците бяха ранени най-малко 109 души, сред които и 22-ма служители на реда и няколко депутати. Най-малко 40 души бяха задържани.

В продължение на 4 часа сградата беше пълна с протестиращи. Някои македонски медии и активисти обвиниха полицията, че закъсняла с реакцията си. Вътрешният министър Агим Нухиу призна, че част от структурите не са си свършили работата, и обяви, че подава оставка по морални причини.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният лидер - бившият премиер Никола Груевски, управляваха Македония в продължение на десетилетие до миналата година.

Македония е без правителство от декември, когато ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, но не успя да състави коалиция.

От месеци партията успешно възпрепятства новата коалиция на лидера на СДСМ Зоран Заев, която той формира с етническите албанци на основата на обещанието албанският да стане втори официален език в страната.

Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Демонстранти излизаха на улиците в Скопие всеки ден през последните 2 месеца, за да протестират срещу новата коалиция и т.нар. албанска платформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 6 години
Истинският виновник пак няма да бъде наказан - председателят на парламента, който провокира скандала.Никой коментатор или политик не споменава факта!
210
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е оня герой, Миленковски ли беше? Да се изкаже , за албанския химн в НЕГОВИЯ парламент. Ако може да го счупи, но ме съмнява че се е натъпкал в някоя миша дупка храбреца
209
16
 
11
 
! Отговори
ЛоШо преди 6 години
Какво ме интересува македония!!! Нашите медии нищо не споменават за кризата във Венецуела. Няма храна, лекарства, а протестиращите ги бият и убиват като мравки!Все едно Венецуела не съществува.Аз предлгам България да предложи убежище за всички венецуелски жени и деца
208
3
 
1
 
! Отговори
velik shiptar преди 6 години
sled bulgaria, gurcia, surbia red e na albania da si iska makedonia
207
0
 
16
 
! Отговори
Заев=Луканов преди 6 години
Заев в Македония изпълнява ролята, която изпълни Луканов в България. Продал се за пари двоен агент от компартията. И ще свърши като Луканов, както гледам. Сценарият, който разиграват в Македония с етническите партии и "демократичните" етнически искания е същият, който разиграха в България. И добре, че българските мюсюлмани са свестни и образовани хора, а не косовари диви и бесни, та запазихме България.
206
4
 
28
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
Ясно е, запада иска да разцепи Македония на албанска и сръбска част. Плана за ислямизация на Балканите продължава ако не внимаваме и нас ни чака същото и никой от така наречените западни съюзници няма да застане на наша страна , да не си правим илюзии!
205
8
 
5
 
! Отговори
да преди 6 години
никакво НАТО не е заселвало албанци в Македонияа оня лаком *** Тито едно времете за това взеха заслужено и Косово
204
4
 
10
 
! Отговори
да преди 6 години
ние българите оставаме тук,а ти бягай да се спасяваш в чужбина, че още от сега си нацапал гашите
203
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО засели 200 хил косовар в Македония 2001 година. Сега берат плодовете.Утре арабите в България ще получат благословията на Саудитите и САЩ, ще им спуснат малко оръжия за"умерената опозиция". От там на ромите малко калашници и остатъка пенсионери в България ще бъде изпепелен. България официално ще стане ислямска. До 2035 всичко трябва да се случи по план.Бедните да емигрират!
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #231Не проявявайте мекошавост, санким, с армия, образование и изявена държавност, ще ни подмине евроатлантическата благодат. Алелуя !!!
201
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #229Давайте назло бабушки, отморозит себе уши...
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 230 ами комунистите сърбоманите и *** са достатъ4но и без това са се едни и същи около 20 000 крадливи въшкари
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #228Не забравяйте до махнете образованието, енергетиката, армията и други омразни некашерни институции...
198
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махаш комунисти, русофили и сърбомани.Всичко ще се оправи за 1 година.
197
10
 
7
 
! Отговори
Нане преди 6 години
До ВутеВерно трябва да осъдят Миленко да събори на ръка паметника на съветските въшкари в София :)
196
6
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Миленко ше опрай работата, само му дайте един чук и стой та глей. После ше го вкараме у Бг-то, и право на паметника на съветската армия. Бая млатене ше падне.
195
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония дава Западна Македония (без Охрид) и Скопие на Албания и взема Южна Албания в замяна като албанците се изнасят и се обединяват в една албанска държава с Косово и правят ограда, а велика Македония така ще излезе и на Средиземно море и ще има и натовски флот.
194
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев е човек на американците, а Груевски на руснаците и сърбите.Това е причината Заев да прави коалиция с албанците. Обществена тайна е, че албанците нищо не струват без американско-турска подкрепа.
193
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Албания е член на НАТО, сметни дали Сърбия ще се ежи. Пак ще ядат обеднен уран!
192
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания и Турция застрашават Европа и папата и не трябва да се пускат в ЕС и НАТО. Турците са пуснати от Византия в Европа и после те я изколват и потурчват.