Страх, отчаяние, липса на пари... Защо бежанците проституират

Все повече млади мъже са принудени да предлагат "услугите" си
Обновена: 1 май 2017 09:09 | 29 апр 2017 21:31,
107
Страх, отчаяние, липса на пари... Защо бежанците проституират
Снимка: Архив, Reuters

Ахмад* е пристигнал на 16 години от Сирия в Берлин. Дотогава той е живял заедно със семейството си в Дамаск като палестински бежанец. При идването си в Берлин през 2015 година Ахмад все още храни надеждата да прибере родителите си и 8-годишната си сестра при себе си в Германия. Семейство обаче и до днес живее в Дамаск, пише "Дойче веле".

Междувременно Ахмад е навършил 18 години, вече не подлежи на закрилата за малолетни и затова не може да остане в някой младежки дом под опека. Заедно с други кандидати за предоставяне на убежище е трябвало да се премести в една спортна зала. Тук той бива подложен на сексуален тормоз и мобинг.

В новия подслон няма социални работници и охрана. Към всичко това се прибавя и страх от екстрадиране, след като Федералната служба за миграцията и бежанците му гарантира хуманитарен статут за една година.

От един социален работник Ахмад научава, че може да подаде молба за събиране на разделени семейства едва след тригодишен престой в Германия. Ахмад си събира багажа и избягва от спортната зала.

Днес той няма постоянен адрес, не получава поща и съответно никаква финансова подкрепа. Бягството на младия сириец го отвежда в дяволски кръг. Ахмад спи на различни места, започва да употребява наркотици и да проституира. Срещу секс с по-възрастен мъж си осигурява подслон за половин година.

Диана Хенигес от помощната организация "Моabit hilft" казва, че това не е единичен случай. Проституцията сред бежанците в Германия нараства. Повечето от засегнатите идват от Афганистан, Пакистан, Сирия и Ирак.

"Най-често те са на възраст между 16 и 25 години. Има и някои по-възрастни", казва Хенигес.

Зоологическата градина в Берлин се е превърнала в място за срещи и проституция. Много от бежанците нощуват там. Някои от тях подлежат на екстрадиране, а други се избягали от бежанските приюти. Помощната организация "Мoabit hilft" съобщава и за случаи, в които бежанците предлагат своите "услуги" и по домовете.

Без семейства и без опора

Много млади бежанци пристигат в Германия без придружител. Сред тях има и деца, които започват да проституират.

"Даже когато някой е навършил 18 години, това не означава, че е зрял човек. Властите често забравят това", подчертава Диана Хенигес. Липсата на опора представлява сериозно предизвикателство за младите бежанци. Предизвикателство, с което те често не могат да се справят.

"Много често младите бежанци пристигат в Германия с надеждата, че скоро ще могат да приберат и семействата си. Разочарованието от факта, че получават само хуманитарен, а не бежански статут, е истински шок за тях", казва Хенигес.

Тя подчертава, че податливостта на бежанците към проституция зависи от различни фактори.

"Всеки случай е различен. Много неща зависят от техния статут на пребиваване, от това дали употребяват наркотици, от образователния им ценз и от ред други фактори", казва Диана Хенигес.

Липса на перспективи

Председателят на берлинската младежка организация "Hilfe für Jungs e.V" Ралф Рьотеп потвърждава в разговор с ДВ, че все повече млади бежанци се виждат принудени да проституират.

Организацията с идеална цел изпраща в зоологическата градина социални работници, които вършат разяснителна дейност. Те информират младите бежанци за СПИН и други венерически болести. Освен това организацията е и място за анонимни консултации.

"През миналата година сме провели близо 400 подобни разговора", казва той. Според него, много от младите бежанци не виждат алтернатива на проституцията, защото нямат право да извършват легален труд. Мнозина от тях все още чакат решение за молбите си за предоставяне на убежище.

"През това време те не могат да посещават езикови и интеграционни курсове, нямат право да следват и да работят", обяснява Ралф Рьотен.

Въпреки помощите, за чието финансиране организацията трябва постоянно да се бори, Рьотен съзира един принципен проблем.

"Бягството и проституцията са свързани и те са познати от край време. Тъй като нямат никаква друга възможност да спечелят пари, бежанците са принудени да предлагат тялото си за пари", казва той. Д

иана Хенигес смята, че проблемът в Германия е особено неотложен. "Младите бежанци в Берлин са в особено трудна ситуация. И държавата трябва да стори много повече за тях", казва тя.

* Името е променено от редакцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
предложение преди 6 години
Кат не им харесва в Германия да отидат в Русия. Там е рай за народите.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без адресна регистрация и документи е невъзможно да те наемат на работа,дори в публичен дом няма да ги вземат,особено немците са стриктни към правилата и затова са принудени да проституират,глада е по-силен от тока.Така или иначе костват разходи,по-добре да им дадат шанс,като им платят някаква сума от 1000-2000 евро на човек,да им платят самолетния билет да си ходят,без право да се връщат минимум 5 години.Така ще е по-добре и за двете страни.И престъпността ще намалее.
62
0
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
аз помислих че става въпрос за ситуацията в България , в последните години мнозинството от коментарите в днес-а са за това как жените са лоши , как не стават колко са меркантилни , и се подразбира че мъжете не са такива и затова трябва да си намерим мъж ......
61
3
 
15
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
ДА КУПИМ НА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ БИЛЕТ ЗА ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА БЕРЛИН!!! ТАМ ЩЕ СЕ ЧУСТВА РАЗКЪСВАЩО ДОБРЕ!!!
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да го съжаляваме?Някой от арабските принцове, имами , духовни и държавни ръководители изказа ли съболезнования след атентатите и въоръжените нападинея над мирни граждани на Европейския съюз?Някой от имамите призова ли мюсюлманите да не правят атентати, каза ли им, че това за девиците е пълна измислица, че никой още не се върнал от оня свят за да разкщаже какаво е там?Защо да го съжалявам? Имал е три години да нучи немски в защитения дом за непълнолетни, а е мързелувал.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като се пише за обратен му се гарантира оставането в Герчания. Достатъчно е да плати на някой дядка , който да го изкара свой любовник. След това ще получи всичко, което иска от Германия - и помощи и мама и татко и сестречката.Идват с десетки хиляди евро в незнайни сметки, прекосяват незаконно граници - уж бягат, а защо не са с родителите си? Лъжи, лъжи, лъжи. На всичкото отгоре са горди мюсюлмани, готови да се взривят заради девиците.Да ги екстрадират и ще се свърши в обратната ориентация.
58
3
 
3
 
! Отговори
IVAN преди 6 години
MAY STAVA VIPROS ZA KONKURENTSIA .ARABITE PODBIVAT TSENITE NA BILGARITE VIV GERMANIA
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече млади мъже "бежанци" са принудени да предлагат "услугите" си Срещу секс------Е, па може би защото им харесва!?Както се казва - "Спроред търсенето и прдлагането"!Щото, ако беше толкова тежко да живеят, като бежанци в Германия, що не се заврънат по родните си места?
56
0
 
0
 
! Отговори
Некъв си там преди 6 години
卐卐 когато Европа има нужда от спасител.
55
5
 
7
 
! Отговори
Мене преди 6 години
.....Като прочетох за Дамаск и се сетих за още една новина,която този сайт старателно игнорира:Преди три дни израелската армия бомбардира и разруши няколко оръжейни склада на летищото в Дамаск.Интересното в случая е,че самолетите участвали в акцията са Ф35а........Руските "велико-галактически" войски даже и не разбраха,че този тип самолети са навлезли в територията на Сирия,а уж контролират въздушното им пространство :))))))П.П. С удоволствие помагам на "независимата" медия днеска.беге :))))
54
2
 
37
 
! Отговори
stiga GLUPOSTI преди 6 години
Стига с глупости.1.Знаем какво е да си бежанец:1945-1989 който можеше избяга от "народната власт": спазвахме законите на държавата, която ни приюти, СТАРАЕХМЕ СЕ да бъдем ИЗРЯДНИ граждани, работим, учим езика.2.Тук виждаме хора на ОТЧАЙВАЩО ниско ниво и в РОДНАТА си страна- БЯГАТ, защото си мислят, че ЦЯЛ ЖИВОТ в "глупавата Европа" ще ги ДУНДУРКАТ, помощи, а ако престанат, тогава ще започнат да "вдигат революции'.. НЕЗАБАВНО ВРЪЩАНЕ по родни места и борба с ИД! Да защитят Родината си ГОТОВАНЦИТЕ
53
2
 
37
 
! Отговори
Шорош преди 6 години
Хич не ме разчувства статията, ама грам! Върнете парите, които сте взели да напишете тази статия, не сте си свършили ряботата!
52
2
 
36
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Бие ми на заучена безпомощност ....И най вече главната цел е да будят съжаление за да се ползват с привилегии .... Ами сори но вече ми се повдига като чета за тая *** ..
51
4
 
38
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Не мога да разбера защо си е избрал да го прави , вместо да се интегрира , най малкото с научаването на езика . Ако не се лъжа всяка страна предлага безплатно изучаване на езика ... Ама де толкова мозъка , я ...
50
0
 
21
 
! Отговори
там преди 6 години
Зад джамията в София има градинка там след 19 часа има богат избор на мъже *** и то на ниски цени,Сирийци,Афганистанци и някой друг ***....
49
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирийски палестинец, много смешно
48
0
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ей,че хубаво стана в Европа и за нас и за тях.Кои са сценаристите но този нов ред,издигнете им по един паметник да знаят и да помнят следващите как се разгражда двор.
47
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се хване да работи примерно общ работник в строителството? !Но май му е по лесно да си вади парите с проституция а?
46
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TO I MNOGO BALGARI-MLADI PROSTITUIRAT,ZASHTOTO V TOZI BIZNES IMA MNOGO PARI.NIKOI V BALGARIA NE ZNAE ZENATA NA LASKAVITE KOLI I SKAPITE DREHI,NO GI ZNAYAT LEKARITE,KOGATO ZAPOCNAT DA GI LEKUVAT OT SPIN.
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведите понеже си берат.