Трус с магнитуд 7,2 разтърси Филипините

Причинени са щети на сгради, няма данни за пострадали
29 апр 2017 10:46, Елка Василева
8
Трус с магнитуд 7,2 разтърси Филипините
Снимка: Reuters

Силно земетресение с магнитуд 7,2 разтърси южната част на Филипините, причинявайки щети на някои сгради и принуждавайки хиляди жители да напуснат домовете си, предаде ДПА, като се позовава на местните власти.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че трусът е бил на дълбочина от 10 км и с епицентър 57 км югозападно от град Сарангани на остров Минданао, най-големия в южната част на архипелага. Няма данни за пострадали.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами обяви опасност от големи вълни чак до Индонезия, съобщи Ройтерс. Според американския център имало риск от опасни вълни на разстояние до 300 км от епицентъра. Но Ренато Солидум, шефът на филипинския сеизмологичен институт, заяви за Ройтерс, че не е издавано предупреждение за цунами и не се налага евакуация. Все пак институтът е отправил препоръка хората да стоят далеч от брега.

Таванът на търговски център в град Генерал Сантос се е срутил, а прозорците и вратите са се разтрошили в резултат на труса, както се вижда от снимки на местни жители. Стара сграда на градския пазар се е срутила, а електричеството за кратко е било прекъснато, съобщи ДПА.

Джанет Бонголан, туристически мениджър в Тука Марин Парк в провинция Сарангани разказа, че хората излезли масово от домовете си на улицата по време на земетресението, но след това повечето се прибрали и няма признаци за паника.

Според представител на властите в провинция Давао хората на брега видели как водата се отдръпва навътре и после се връща обратно към нормалното, предаде Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: земетресениеМинданао
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
Нито е 7.2, нито е на 10 км дълбочина. А бе вие сте болни от кухократунизъм - проверявайте си тъпата информация.
5
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Аз мога да приюта две три филипинки да помогна!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има още, няма страшно.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
gorkite hora , a idi....tchetata, koito pishat po-dolu gluposti da si izpiat mlekzeto i da si liagat.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите са се целели с ХААРПА в С. Корея, но Ким е отразил удара с лазерно оръжие. Сега гледайте как краварите ще се откажат от война като едни скъсани ***, каквито всъщност са.
1
1
 
7
 
! Отговори
HAARP преди 6 години
Май пак нещо са разърдили господарите на света?