Елисейският дворец в очакване на новия си обитател

Резиденцията на президента е и пазител на френската история
7 май 2017 16:21, Елка Василева
31
Елисейският дворец в очакване на новия си обитател
Снимка: архив, Reuters

Знаменитият Елисейски дворец се готви за своя нов обитател. Ключовете от апартамента на държавния глава на Петата република ще получи победителят от днешния втори тур на президентските избори - основателят на движението "Напред" Еманюел Макрон или лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.

Сегашният обитател Франсоа Оланд, един от най-непопулярните президенти на Франция, който се отказа да се кандидатира за втори мандат, трябва да напусне резиденцията на 14 май.

С изключение на Шарл де Гол и Жак Ширак никой друг от лидерите на Франция не е живял постоянно в двореца през целия си мандат. Самият Оланд се установи в него през последните две години, пише агенция ТАСС.

Какво решение ще вземе днешният победител в президентските избори предстои да се разбере. Но Марин льо Пен вече каза, че ако стане президент, няма да живее в двореца. "Имам три деца и предпочитам да остана с тях", заяви тя неотдавна.

Освен че служи като резиденция на държавния глава Елисейският дворец е и пазител на френската история. Стените му са свидетели на големи събития през последните два века в Европа и света. Така например тук на 2 юни 1814 г. след поражението при Ватерло Наполеон Бонапарт се отказва от престола и потегля към изгнание на остров Света Елена.

Първата сграда на мястото на сегашния дворец е построена през 1718 г. от знаменития архитект Арман-Клод Моле и е обитавана от граф Д'Евро. Четвърт век по-късно след смъртта на графа дворецът става собственост на Луи Петнайсети. Кралят го подарява за резиденция на своята фаворитка - маркиза Помпадур. Тогава сградата претърпява кардинална промяна. По-късно дворецът получава днешното си име Елисейски заради близостта му до знаменитата улица "Шанз Елизе".

След революцията през 1848 г Елисейският дворец става резиденция на президентите на републиката. След провъзгласяването на втората империя той става дом за настаняване на високопоставени чуждестранни личности.

Тук са пребивавали кралски особи като британската кралица Виктория, руският император Александър Втори, турският султан Абдул Азиз. По това време дворецът придобива и сегашния си облик. Френската държава отделя значителни финансови средства за превръщането му в една от най-удобните и блестящи резиденции в Европа.

На последния етаж се намират личните покои на президента, а на долните са работните помещения. Личният кабинет на президента е разположен в Златния салон, украсен с разкошна мебел в стил барок и стенописи.

След 1879 г. дворецът е бил обитаван от 23-ма президенти. Охраната му осигуряват войници от Републиканската гвардия - специално подразделение на жандармерията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Елисейски дворец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още едни руски пари в канала.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон в Елисейския дворец, заедно с една стара юфка!
15
2
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Анонимен - Кремълски фенове-страдайте,но МЪЛЧАЛИВО!!! Разпадането на ЕС се отлага за...неограничено време. А толкова ви се искаше....
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който вижда смисъл, да дръпне една молитва СЕГА!
13
8
 
4
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Елисейският дворец в очакване на новата си обитателка.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не слагайте тигана преди да сте уловили рибата .Очаквайте изненади .
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желая на Макарон, всеки ден, пълнозърнести спагети да приема.
10
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 2-3 години и руските *** заминават в пенсия. Явно не вършат работа вече. Нищо, пичове, винаги можете да емигрирате в Русия, там било много хубаво, казват.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са впрегнали и проститутките от Фемен да скандират пред офиса на Льо Пен, значи голям страх я тресе соросоиддната папплач.
8
3
 
18
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Лили Иванова изпратила поздравления на своята наборка-новата президентша
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си го каза един политик - дори самият факт, че някой е заподозрян във връзки с Путин, съсипва политическата му кариера. Марин льо Пен направи и невъзможното, за да направи крайнодесните привлекателни за избирателя и като се видя, че гуши руски пари, веднага загуби подкрепа.
6
5
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Макарон ще бъде назначен !
5
6
 
17
 
! Отговори
ами сега преди 6 години
Медиите в Франция констатират ниска избирателна активност която може да доведе до изненади на изборите....
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шпалирА кое в натура,пак добре. Нали знаеш какво става ако вземеш пари за дадена работа и не я свъртиш?Дано има късмет и се отърве с първото.
3
0
 
7
 
! Отговори
321 преди 6 години
До шпалирНа крива ракета космоса и е виновен ....
2
18
 
7
 
! Отговори
шпалир преди 6 години
имам чувството, че руските тролчета ще млъкнат, като наа.кани само след няколко часа. льо пен може и в натура да върне на кремълския гном милионите. друго не ѝ остава, пък и той не пробира.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1.Ще има нов Елисейски дворец. Архитектът ще бъде член на Фронт Национал-чичото на лелята,на втория братовчед на третата балдъза на Маринката.