Макрон вече гледа към парламентарните избори

Френската десница се надява на реванш, левицата - да избегне поражение
8 май 2017 20:30, Анисия Иванова
41
Макрон вече гледа към парламентарните избори
Снимка: БТА

Еманюел Макрон току-що бе избран за лидер на Франция и вече се хвърля в жизненоважна битка - парламентарните избори на 11 и 18 юни, на които десницата се надява да вземе реванш, левицата - да избегне поражение, а крайната десница - съществено да увеличи парламентарното си присъствие.

За да управлява, младият проевропейски центрист, който спечели президентските избори с 66 процента от гласовете срещу крайната десница, има нужда от убедително мнозинство в парламента, тъй като депутатите трябва да гласуват вот на доверие на новия премиер и съставеното след президентските избори правителство.

Еманюел Макрон, постигнал светкавичен възход, след като допреди три години бе още непознато лице в политиката, залага на това, че французите ще му дадат мнозинство, както винаги са постъпвали с всеки нов държавен глава. "Страната се стреми и заслужава именно това мнозинство на промяната", увери той снощи.

Според Жером Сент-Мари от института Полинг Вокс Еманюел Макрон има един коз: "Съвместим е с част от левицата и с част от десницата". Това обаче може "да породи риск от непреодолими противоречия", смята политологът Филип Бро.

Според едно допитване младото движение "Напред!" на Макрон, което той учреди през април 2016 г., би получило между 24 и 26 процента от гласовете на първия тур на парламентарните избори, изпреварвайки дясната партия "Републиканците" (22 процента), Националния фронт (21-22 процента), радикалната левица (13-15 процента) и Социалистическата партия (8-9 процента).

Всякакви прогнози обаче са рисковани заради протичащото политическо преориентиране, възможните подкрепи до крайния срок за внасяне на кандидатурите - 19 май, различните варианти за съюзи и системата на гласуване, която (за разлика от президентските избори) позволява на трима кандидати да се класират за втория тур, ако имат достатъчно гласове на първия.

Новият президент обеща да разкрие "в самото начало на седмицата" кандидатите си за 577-те френски избирателни района и обеща, че половината ще са нови лица, идващи от гражданското общество. Освен споразумението с ветерана центрист Франсоа Байру, той се опитва да съблазни представители на социалистите или десницата, които да се явят с етикета "президентско мнозинство".

Съставът на преходното правителство, който ще бъде обявен след встъпването му в длъжност, също ще повлияе на решенията на гласоподавателите на тези избори, които често биват наричани решаващ, "трети тур" на президентските.

Разгромът на десницата и на Социалистическата партия, които бяха елиминирани на първия тур на президентските избори, не предвещава непременно поражение за кандидатите им на парламентарните.

Особено вдясно. Политологът Филип Бро анализира поражението на президентските избори основно като "личен провал" на консерватора Франсоа Фийон, който се класира трети, след като му бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с държавни средства в афера за предполагаеми фиктивни назначения.

"Републиканците" следователно се надяват да спечелят мнозинство на парламентарните избори, да наложат съжителство и да принудят президента да номинира премиер от техния лагер. "Макрон е колос с глинени крака, избран без желание и без въодушевление. Победени сме, но не сме мъртви", смята заместник-председателят на "Републиканците" Лоран Вокие.

В случай на лошо представяне обаче има опасност разделенията между тези, които са готови да подкрепят коалиция и тези, които са против, да станат непреодолими, отбелязват днес редица френски вестници.

Крайната десница пък се надява да се настани убедително в политическото пространство благодарение на динамиката на президентските избори, в които Марин льо Пен получи 10,6 милиона гласа на втория тур, най-добрия си резултат изобщо.

Националният фронт вече се вижда като "първата опозиционна партия", но не се знае дали ще получи достатъчно места в Националното събрание, тъй като системата на мажоритарни избори в два тура е неблагоприятна за него. В момента партията има само двама депутати.

От висотата на своите 7 милиона гласа от първия тур трибунът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон също иска да потвърди този свой успех в парламентарния вот, но той трудно сключва съюзи (негови потенциални съюзници са комунистите или еколозите) и това може да му коства места.

"Ако бъдат избрани голям брой депутати от движението на Жан-Люк Меланшон, може да имаме неуправляем парламент", предупреждава обаче Филип Бро.

Прегазената на 23 април Френска социалистическа партия продължава да е разделена: Беноа Амон (6,35 процента на първия тур) иска да издигне общи кандидати с радикалната левица, а бившият премиер Манюел Валс е за президентско мнозинство. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо жена му е 25 години по - възрастна от него? Защо трябва да съм противник на обединена европа за да си задавам този въпрос? Каква е ползата на България от обединена европа, след като запада финансира северен поток 2, а в неделя започна прокарването на морската част на турски поток?
19
1
 
0
 
! Отговори
Жан-Батист Поклен преди 6 години
Задръстването на форума с простотии е право пропорционално на отчаянието, обзело някои отявлени противници на обединена Европа. От друга страна някои коментари сами по себе си са забавни, но останалите откровено свидетелстват за пределно скудоумие.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон ще внася ударно африканци сега и на следващите избори дори и на останалите французи да им дойде акъла, просто ще са крайно недостатъчно
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не променят линка,но французите коментират,че Макарон е и инфилтриран от мюсулманските братя,цитирам - "'Macron's political movement has been infiltrated by Muslim Brotherhood militants'"https://twitter/ohboywhatashot?ref_src=twsrc^tfw&ref_url=https%3A%2F%2Fdariknews.bg%2Fnovini%2Fsviat%2Fprotesti-v-parizh-sreshtu-makron-i-lio-pen-videosnimki-2020165
16
2
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Последния читав управник на франсетата беше Дьо Гол. Митеран и Ширак са най виновни да се напълнят с африканци. Сега да не реват като ги бомбят
15
3
 
8
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
"Франция выбрала Макрона.... Берлин остатся столицей Франции..."
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личи си, че Ротшийлд стои зад него. Нагласи изборите така, че да стане президент човек, който Франция не познава. Сега преименува партийката му и се готви да купи и парламентарните избори. Как точно си обяснявате факта, че едно нищо изведнъж става мега популярен в световните среди, а партията му от едно нищо изведнъж става претендент? Много кинти, с които Мики не разполага.
13
3
 
2
 
! Отговори
макрон преди 6 години
Ще ги мачкам франсетата - като Путин ще бъда във Жабария
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че съм привърженик на льо Пен, но този комсомолец ли е най-доброто което французите могат да извадят за президент - жалка история. Или направо им е назначен.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емануел Меркел
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ КРИЗА Е, НО ПОЛИТИЧЕСКА НЕ ИКОНОМИЧЕСКА. МАКРОН НЕ Е РЕШЕНИЕ
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Французите получиха, а не са избрали ,,жълтото търговче ,,спуснато от Сине ..дриона . отиде им ,,манастира,,.....няма да видят чаршия .
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 Наистина може да извади Франция от кризата по бързо Както всяка жена, така и ти не си особено интелигентна? Франция в криза ли е?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марина льо Пен беше права, като каза преди избирите, че Франция ще се управлява от жена който и да спечели - "или от мен или от Ангела Меркел".
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина мяза донякъде на пльовньото, но не чак такава трагедия.
5
2
 
6
 
! Отговори
д преди 6 години
Проблемът е в технологиите .Колкото повече напредват толкова намаляват шансовете на човечеството да оцелее.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сега ще извади Франция от ЕС по-бързо дори от льо Пен ако пеше спечелила.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага му личи, че е въздух под налягане като Плевнелиев. Марионетка. Жалко за Франция която е имала политици като Де Гол, Митеран, Ширак. Упадъкът е повсеместен.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите си избраха френския Плевнелиев!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ще ги погуби.