Саудитска Арабия иска да смае и впечатли Тръмп

Тази страна избра президентът на САЩ за първото си пътуване в чужбина
19 май 2017 22:45, Елка Василева
31
Саудитска Арабия иска да смае и впечатли Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Саудитска Арабия полага всички усилия, за да смае и впечатли Доналд Тръмп при първото му пътуване в чужбина, да използва посещението, за да се утвърди като водещ играч на световната сцена и да изтика настрани съперника си Иран.

Кралството урежда зашеметяваща програма от събития за двата дни, в които Тръмп ще му е гост. Саудитците поканиха най-различни личности като суданския президент Омар ал Башир, обвинен във военни престъпления от Международния наказателен съд, водещия от телевизия "Фокс нюз" Брет Байър, харесван от Тръмп и неговите привърженици, и американския кънтри певец Тоби Кийт, който ще пее пред публика само от мъже в саудитската столица Рияд, пише Асошиейтед прес.

Решението на Тръмп да направи в Саудитска Арабия първото си чуждестранно посещение изпраща силно послание към кралството: напрежението, характерно за американско-саудитските отношения при президента Барак Обама, вече го няма.

Кралството иска Тръмп да съчетава интересите на САЩ с тези на Саудитска Арабия и буквално отброява секундите до началото на срещите на Тръмп в събота. Пуснат беше уебсайт на английски, арабски и френски, показващ часовник, отчитащ оставащото време, а под него имаше надпис: "Заедно ще победим."

"Ще бъдат поставени основите на ново начало" за противопоставяне на екстремистката идеология, обявява уебсайтът и същевременно рекламира широкообхватния план за реформа на Саудитска Арабия "Визия 2030", започнат от амбициозния син на крал Салман - заместник-престолонаследника Мохамед бин Салман - с цел да бъдат направени основни промени в икономиката и да бъде преобразена страната чрез по-голямо отваряне за инвестиции и развлечения.

За Саудитска Арабия най-значимото събитие е арабско-ислямско-американската среща на върха, на която тя възнамерява да изтъкне влиянието и притегателната сила на кралството.

Крал Салман събира над 50 арабски и мюсюлмански лидери за срещата в Рияд в неделя. Те ще пируват на банкет с Тръмп и ще "изковат ново партньорство" във войната с екстремизма, каза кралят тази седмица. Сред поканените е суданският президент, който е отбягван от Съединените щати през последното десетилетие.

"Саудитска Арабия е доволна, че е първа (спирка от посещението на Тръмп), доволна е от възстановяването на силните дипломатически отношения със Съединените щати и от възможността да демонстрира лидерство в арабския и мюсюлманския свят, събирайки всички в Рияд за многобройни, припокриващи се срещи", каза директорът на Програмата за Залива и енергийната политика на Вашингтонския институт Саймън Хендерсън.

Саудитска Арабия отдавна се бори да бъде център на влияние в ислямския свят. Кралството приема всяка година милиони мюсюлмански поклонници на светите места в Мека и Медина - съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър отбеляза този факт, когато обяви решението на Тръмп да посети първо Саудитска Арабия.

Контролът на кралството върху светите места е критикуван от мюсюлмани по света. През 2015 г. при две големи злополуки загинаха няколко хиляди поклонници, включително най-малко 2400 души, стъпкани при блъсканица.

Саудитското правителство оформя посещението на Тръмп около темата за приятелство с Вашингтон, но видни саудитци казват, че в основата стоят стратегически интереси.

"Президентът Тръмп няма да дойде в Рияд, защото ни обича. Лидерите от Залива и мюсюлманския свят няма да дойдат в Рияд, защото обичат Тръмп", заяви писателят Зиад ад Дрис в статия в общоарабския вестник "Ал Хаят".

"Общите интереси на тези международни лидери са това, което ги събира в Рияд", заяви той. Това включва въпроси, простиращи се от тероризма до съживяването на връзките със САЩ след Обама.

Иран и Сирия не бяха поканени на срещата на върха. Те не са част от създавания от Саудитска Арабия ислямски военен съюз за борба с тероризма. Кралството подкрепя усилията за сваляне на сирийското правителство, което смята Иран и Русия за своите най-близки съюзници.

Саудитска Арабия приветства твърдата реторика на Тръмп към Иран, която се различава от стремежа към диалог, достигнал кулминация в ядрената сделка, сключена от правителството на Обама с Техеран. Заместник-престолонаследникът Мохамед каза по-рано този месец, че Обама е "пропилял множество значими възможности" в Сирия.

Управляваното от сунити кралство разглежда влиянието на управлявания от шиити Иран в Сирия, Йемен, Бахрейн, Ливан и Ирак като опасност за своята сигурност. Принц Мохамед изключва възможността за какъвто и да е диалог с Иран, представяйки напрежението от гледна точка на междуобщностните различия и обвинявайки Иран, че се опитва да "контролира ислямския свят".

Фондацията на принца е домакин на форума, на който се очаква Тръмп да произнесе реч към мюсюлманския свят в неделя.

Турки Алдахил, ръководещ новинарския канал "Ал Арабия", който е саудитска собственост, написа, че посещението на Тръмп възстановява "това, което е разрушил Обама". Той определи предишните критики на Тръмп към Саудитска Арабия и приказките му за мюсюлманска забрана като предизборна пропаганда, която няма "нищо общо с политическите му програми на практика".

Саудитска Арабия иска да използва посещението на Тръмп, за да се покаже като сериозен партньор във войната с тероризма. Събитията през уикенда включват форум за борбата с тероризма и откриване на център за "борба с радикалното мислене".

Директорът за отношенията на САЩ с ислямския свят в Института "Брукингс" Уилям Маккантс казва, че саудитците имат голямо желание да докажат на Тръмп, че той "прави добра сделка", като се сближава с Рияд. Маккантс заяви в публикация за изследователския институт, че саудитските кралски особи може би са готови да обуздаят ултраконсервативните уахабити, ако Тръмп ги притисне да положат повече усилия, за да не допускат насърчаване на религиозната нетърпимост в чужбина. "Ако той не го направи, саудитците ще постигнат по-добрата сделка", каза Маккантс.

Погледите на всички са насочени към посещението на Тръмп и Саудитска Арабия ще се опита да привлече вниманието към по-мека страна, която рядко се вижда.

Успоредна художествена изложба се съсредоточава върху съвременното саудитско изкуство, а форум в Тwitter ще ангажира младите саудитци с въпроса как да "използват мрежите на социалните медии, за да противодействат на екстремизма и тероризма". Именно на това събитие се предвижда Тръмп да направи своето обръщение. Тъкмо там е потвърдено, че ще говори и Байър от "Фокс".

Тwitter е много популярен сред саудитците и е пълен с критики към правителството, което предприема сурови мерки срещу потребителите, открито критикуващи кралското семейство или религиозната върхушка. През 2015 г. саудитският блогър Раиф Бадауи беше публично бит с камшик като част от 10-годишна присъда затвор за публикации, критични към ултраконсервативните духовници в страната.

Налаганите от Саудитска Арабия ограничения върху свободата и забраната жени да шофират често привличат вниманието на медиите, но не се очаква Тръмп да превърне загрижеността за правата на човека в основна част от своите разговори със саудитските кралски особи в събота. Вместо това фокусът ще бъде върху осигуряването на повече военни сделки за милиарди долари, насърчаването на икономическите връзки и изолирането на Иран, казват анализатори.

Саудитска Арабия, която иска Тръмп да направи повече в помощ на нейната война в Йемен и да съдейства в борбата за отстраняване на президента Башар Асад, урежда отделни разговори между Тръмп и шестстранния Съвет за сътрудничество в Залива, в който влизат Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт, Оман и Бахрейн.
Всички те участват в коалицията на САЩ, която нанася удари по мишени на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, а също са сред водещите енергийни производители в света и една от държавите с най-големи военни разходи. Най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток е в Катар, а в Бахрейн е разположен Пети флот на американските военноморски сили, който често попада в напрегнати ситуации с иранските военноморски сили в Персийския залив.

Събитията през уикенда ще завършат с американско-саудитски бизнес форум с директори на компании като "Дженерал илектрик" и "Дау кемикъл", както и държавната петролна компания на Саудитска Арабия "Арамко". Вероятно ще бъдат подписани споразумения за партньорство в енергетиката и технологиите.

Някои предупреждават, че дневният ред може би е твърде амбициозен. "Ще има опасност срещите в Саудитска Арабия да изглеждат претрупани и почти объркващи, вместо да доведат до някакви смислени заключения", каза Хендерсън от Вашингтонския институт. "Само си помислете колко много време отнема ръкуването с хората."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
осман преди 6 години
тръмп посети саудитска арабия.а обама турция.единият се провали .сега ще видим другия...
22
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
как може президентьт на сащ да посещава територия кьдето жените не се зачитатза хора кьдето няма никакви права и свободи единствено го движи печалбата отпродажбата на орьжие за са а тя от своя страна го продава на такива като нея
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците карат боеприпаси с едни корабчета през Босфора...Ха ха , през Босфора се редят корабче от Русия за "касап Асад", корабче от Сопот за "Джих демократ"
20
1
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Изключително показателно първо пътуване на Доналт Тръмп !Къде?Ами разбира се в родината на "Ал Кайда" и ИДИЛ , в родината на Бен Ладен и всички по-крупни шефове на терористични организации!А се представяше за голям борец с тероризма?Оказа се поредния американски ЛЪЖЛИВЕЦ!Очаква го голям срам когато Русия , Китай и Сирия подпукат американските войски в Сирия , Ирак и на всякъде по света!Предстои сблъсък , поредния урок на Путин към твърдоглавите и агресивни янки!Дано се разминем с войната!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо, не погледнем и от друг ракурс?При всеки контакт се променят и част от средновековния манталитет на "чаршафосаните "Пример дори "гологлавата"кака Меркел! Колкото,до Тръмпи не го подценявайте!
18
0
 
1
 
! Отговори
А. Т. - Балан преди 6 години
Хем да смае, хем да впечатли ?Браво за заглавието!
17
2
 
6
 
! Отговори
т преди 6 години
11 септ не беше ли дело на арабски принц от СА. Що за кощунство е това !
16
2
 
9
 
! Отговори
ф преди 6 години
В Япония няма ислям ,забранен е в конституцията на монархията.Умни хора.
15
3
 
5
 
! Отговори
Спомени от ДСБ преди 6 години
Папата в Египет ,тоя в СА,Путин из Турция .....ЕС е ислямско гето .Да взема да емигрирам в Япония ......
14
4
 
18
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Малеййй, баш терористите от цял свят ще се съберат да пируват и да умуват - как да победят тероризма!?-:)))))))Паролата за участие на "банкета" ще е - "Разделай и владей"!
13
0
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Супер съюзник си имат - вечна дружба!
12
2
 
34
 
! Отговори
Законите в ИДИЛ преди 6 години
Можду другото, ако не знаете - на всички територии завладени от ИДИЛ се поставя законодателство, което е абсолютно същото като законите в Саудитска Арабия.
11
2
 
29
 
! Отговори
До 12: преди 6 години
Сега САЩ ще продадат на тези главорези оръжие за 110 милиарда долара.За награда, че в Саудитска Арабия обезглавяват хора, които играят на шах (това било дяволска игра). Също така имат фетва, че мъжът може да изяде жена си ако е много гладен (сега аз не знам какво значи "много" гладен).Нищо добро не очаква света в близките години.
10
2
 
31
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Саудитска арабия е уаххабитска монархия, експлоатираща [съвременни] роби от Пакистан, Бангладеш, Индия, Судан и др. държави. За тях човешкият живот няма никаква стойност. Този човеконенавистен уаххабизъм не трябва да се толерира.
9
2
 
13
 
! Отговори
До: невежите преди 6 години
СА е най-верния съюзник на САЩ в арабския /ислямския/ свят.
8
3
 
31
 
! Отговори
Тсиганин преди 6 години
Какво е СА? Една бензиностанция. Да имат поне едно научно постижение в която и да е област? Не и няма и да имат
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко е притеснителна тази среща между Тръмп и голяма част от арабският мюсюлмански свят. Дано всичко може в рамките на формалнитв любезности, без много ангажименти и обещания
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека го смаят, като му покажат как убиват хора, защото са станали християни. Да му покажат и големите църкви, нека разкажат за правата на жените, да му покажат и робите. Да му покажат и местата, където се обучават имамите, които разпространяват джихада по света. Плюя на тази държава! Плюя и на двуличните американци, които уж се застъпват за човешките права, но подъежат убийците Сауд заради петрола.
5
4
 
22
 
! Отговори
AF преди 6 години
Ръкоблудсъващи *** кацнали върху море от нефт ще се опитат да омаят *** N1в един фарс от който фойерверките ще се разпалят и ще стане ТСВ.Барон Мюнхаузен в султанския харем.Спомняте ли си историята?
4
2
 
27
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ами да го смаят с петъчната молитва на мюзеина, ако може и да му превеждат на английски, за джихада срещу белите и християните. Нека му покажат минарето от където се целят в белия дом, въбще големи забележителности имат да показват, музей на чалмата, музей на атентата, музей на ятагана музей на мохамед и 40 те разбойника...