Швейцарците решават съдбата на ядрените централи на референдум

Законът предлага милиарди субсидии за възобновяема енергия
19 май 2017 10:15, Елка Василева
35
Швейцарците решават съдбата на ядрените централи на референдум
Снимка: архив, Reuters

Швейцарците ще решат в неделя съдбата на закон, предлагащ милиарди долари субсидии за възобновяема енергия, забрана на ядрените централи и частично спасяване на електроцентрали, информира Ройтерс.

Проучване на общественото мнение, проведено от института gfs.bern за швейцарската телевизия SRG този месец, сочи, че 56 процента от имащите право на глас подкрепят закона спрямо 61 процента по-рано.

Дебатите по швейцарската "Енергийна стратегия 2050" са съсредоточени върху това колко ще трябва да платят клиентите и данъкоплатците за мерките и дали четирикратното увеличение на слънчевата и вятърната енергия до 2035 година, както предвижда законът, може да осигури надеждни доставки.

Според критиците на закона четиричленно семейство ще трябва да плаща допълнително 3200 швейцарски франка годишно, а освен това по-непостоянната вятърна и слънчева енергия ще означава по-голяма зависимост от внос на електричество. През 2016 година Швейцария бе нетен вносител на енергия.

Плакати на противниците на закона изобразяват жена, която трепери под душ със студена вода, което е предупреждение за това какво да очакват хората, ако кажат "да" на референдума.

Министърката на енергетиката Дорис Лойтхард, чието правителство предложи закона, отхвърли оценките на опозицията и ги определи преувеличени. Тя заяви, че пакетът ще струва средно годишно 40 франка повече на семейство, като се имат предвид по-високите такси за пренос, за да се финансират субсидиите за възобновяема енергия.

Разминаването в обявените суми, които ще трябва да се плащат допълнително, идва от това дали се взима предвид само допълнителното оскъпяване или се включват бъдещите разходи, свързани с намаляване на използването на изкопаеми горива и вредни емисии.

Според предлагания закон от потребителите ще се събират 480 милиона франка годишно, за да се финансират инвестициите във вятърна, слънчева и водна енергия, а 450 милиона франка ще дойдат от съществуващ налог за изкопаемите горива и ще бъдат използвани за повишаване на енергийната ефективност с 43 процента на сградите до 2035 година спрямо нивата от 2000 година.

Слънчевата и вятърната енергия представляват 5 процента от енергията в Швейцария спрямо 60 процента хидроенергия и 35 процента ядрена енергия. Според новия закон енергията, добивана с помощта на слънцето, вятъра, от биомаса и геотермални източници, трябва да нарасне до най-малко 11 400 гигаватчаса до 2035 година спрямо 2831 гигаватчаса сега.

Законът ще забрани строежа на нови ядрени централи. Швейцария има пет централи, като плановете са първата да бъде закрита през 2019 година. Няма срок за затварянето на останалите, което означава, че могат да работят, докато отговарят на стандартите за безопасност.

Подкрепящите новия закон са на мнение, че той ще помогне на водноелектрическите централи, чиито цени надхвърлят цените на едро в Европа. ВЕЦ-овете ще могат да си поделят годишна субсидия от 120 милиона франка, за да запълнят разликата между производствената и пазарната цена. Други фондове ще позволят да бъдат построени нови язовири и да бъдат обновени стари.

Около 38 000 проекта за възобновяема енергия, предимно слънчеви панели по покривите, чакат одобрение, тъй като националният фонд, който ги подкрепя, не разполага с достатъчно средства. Според защитниците на новия закон той ще сложи край на тази безизходица.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се ловете на въдицата на руските агенти. Ше искат да ни зарибят с атомни централи.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безумие е да строиш потенциални атомни бомби на собствена територия.
9
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Така се решават нещата там и за това са богати. Не "представителна", а Истинска Демокрация!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1"zeus" ви го е казал *** неграмотни и залупени, не коментирайте и не драскайте глупости
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До европане говори глупости, че по евтина от ядрената енергия няма и няма и да има, това с тези вятърничави централи и огледални полета са пълни глупости и измекярщини
6
9
 
8
 
! Отговори
европа преди 6 години
Хората на Запад мислят как да затварят ядрени централи,ние се вайкаме 5 години как да строим нови.Хората строят бъдещето,ние пак стоим в миналото.После,Запада ни бил виновен,че сме зле.Ама така като сме закачени за изостанала Русия,това е истината.
5
5
 
6
 
! Отговори
Румен до 6 преди 6 години
Ти лягаш и ставаш с мисълта за Русия. И кой позволи на безмозъчната ти кратуна да поставяш 80% от българите в кавички.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този закон е в разрез с руските енергийни проекти в България. Затова няма как да не бъде оплют от категорията "българи" русофили.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusОтказа от атомна енергия за мен е пълно безумие.----------------Пълно безумие е строенето на АЕЦ.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nai bogatite be sa v eu nato go. Nama emigratni nsma ima bk vidiki saplati po4vst ot 4500 sfrv pendii vidoki ka4estvo bolnizi dr med sestri super a ne sa. Eu ne iskar fa ne sa ludi sadaljitelen ch esik v kaychti 4ujdenzite da si govoratmateren. O ina4e damo ch esik 150 deputata vs gofina se smenat kakto i presidenta ne jsto v bg boiko 3 mandata befnista profsljsvs korupzia ubiistva krajbi ujas
1
9
 
12
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Отказа от атомна енергия за мен е пълно безумие. Всички усилия трябва да се насочат към финализирането на проекта за термоядрени централи, които ще дадат на човечеството безгранична и напълно чиста и безопасна енергия.