В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ

Саудитска Арабия получава оръжия, за да повиши сигурността в района
Обновена: 20 май 2017 20:56 | 20 май 2017 20:56, Анисия Иванова
161
В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Арабският телевизионен канал "Скай нюз - Арабия" показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама" в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете.

В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози.

Последното предвижда закупуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия. Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството.

Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент по-рано днес, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд.

Да първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватикана, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона.

Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп - Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия.

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол.

При визитата президентът се придружава още от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър. И двамата са част от екипа му в Белия дом.

След тези пищни церемонии и след традиционното арабско кафе с кардамон, 70-годишният Тръмп и 81-годишният Салман започнаха двустранните преговори. Според АП те били чути да разговарят за природни ресурси и оръжия.

Кралят изразил дълбоко огорчение от разрушенията, причинени от войната в Сирия. Той изтъкнал, че преди нея Сирия била една от най-напредналите страни, преди "те да я разрушат", визирайки управляващия режим на Башар Асад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп не е смотан все пак. Намери пазар за Военно - промишления комплекс на САЩ, другото са фанфари и циркове за простолюдието. И аз ако бях така щях да направя. Тия разходи за война требе да се избият от някъде все пак, а имаме и 105% дълг наследство от Обонго.
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитите-колонизатори на най-ценната част от арабския полуостров са всъщност крипто евреи от Ал Басра- Ирак, пра пра пра дядо им е с името Мордекай бин Моше.Те са създатели на Ухабизмът ака салафи, суфи и те всъщност предствят Ислям от глеидна точка на прокълнатия Сатана - Иблиис. Това е така поннеже хората тотално са се отклонили от правият път-Коран-Ислям.
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Reptilian muppet show.
121
1
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Не е зле и руснаците да си купят качествено умно оръжие от САЩ , ама нямат пари като Саудитска Арабия.
120
0
 
3
 
! Отговори
men преди 6 години
русия спри коридореца на катарската газ към европа. газпром ги прави тези пари за три деня в европистан.
119
1
 
6
 
! Отговори
за съжаление преди 6 години
Ех, Тръмп...добър си в сделките ,ама защо продаваш оръжие на убийци?
118
6
 
4
 
! Отговори
поправка преди 6 години
Искам само да поправям една огромна лъжа която се върти по целия свят. Хора които изповядват исляма нямат капка връзка с тероризма, но тероризма исползва за всички лоши деяния исляма. И затова хората си мислят че исляма е равен на тероризъм. Може би това го правят защото ако исляма се разпространи ще намаляват убийствата, употреба на алкохол, наркотици, проституция и т.н. Защото всичко това е забранено в ислямската религия.
117
1
 
13
 
! Отговори
ии преди 6 години
Като си купя нещо ново след веднага искам да го пробвам. Добре купили сте си оръжие за стотици милиарди какво ли се следва да направите с него ?*** американци.
116
1
 
21
 
! Отговори
ПетърВелики преди 6 години
Сирия била просперираща преди режима на Асад да я съсипе?!?! ... Цинизъм от най-висока степен!!!
115
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Саудитските спонсори сполойно с години напред ще подържат с оръжие терористите от Ислямска държава.
114
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До ТракТи със сигурност ще преОспееш))).
113
3
 
22
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Тея иранци няма ли да престанат с агресийте над други народи,сега шейховете трябва да олекнат с 450 милярда с много труд и лишения спестени петродолари,а пък американците трябва да набират работници за производството.Сомо тормозят мирните народи тези иранци
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
posle s negovite kamyni po negovata glava. na arabi oryjia da dava
111
4
 
10
 
! Отговори
Davigo преди 6 години
изкуфял саламан и хитър бизнесмен знае от каде да изкара пари , а вообще имали нужда от въоражаване дано Господ ви блокира умовете та никой да не мисли за въоръжаване , Господ Дание на помощ АМИН...
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано 100-те милиарда приходи не са за сметка на нов трилион дългове, че все най-топ и мощни компании, пък външният дълг расте ли расте. Както беше описано в "Пътеводител на галактическия стопаджия" зелените листа като разплащателно средство водят до изсичането на гори и нуждата от търсене на други разплащателни методи. Естествено не с чакъл и корк, като на Мелмък - планетата на АЛФ.
109
4
 
9
 
! Отговори
Ехе преди 6 години
Още има да плащат много,това е нищо. Е затова САЩ имат БВП 20 пъти по голям от Русия.
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СА отлично знаят че бъдещето ще измести необходимоста от нефт. Това което им остана е да се въоръжат до зъби и да си вдигат стандарта с войни или да се хващат за работа. Хората от сега се подготвят. И още нещо, не е изключено демокрацията да разяде строгия саудийски закон за бурките. Вече много красиви и богати саудийски жени мечтаят за прическата на Мелания Тръмп .. Въпрос на време е...
107
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе режат глави на жени, мъже и деца. Колко демократично. Дано КимЧенУн-а поне една ядрена да им метне!!
106
4
 
21
 
! Отговори
художника преди 6 години
На ислямист оръжие е като да дадеш на наркоман оръжие. Не знаеш к,во ще направи с него. Тия Хамериканци за долари ще продадат и страната си и децата си и планетата
105
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
440 милиарда общо....разписани СЕГА!И Бог знае колко общо през годините преди.Саудитците са най-яркото доказателство ,че само техника и заплати не правят войника.Инвазията им в Йемен срещу хусите шиити.Боси,голи с по един калашник ,но с вяра в каузата( не коментирам каква е) и тия босяци им надуха шушоните като балона на братята Монголфие.Бой,срам и пълно фиаско....Не става само с ядене.:-))))