Тръмп зове за коалиция в Рияд: Да изкореним екстремизма!

"Страните с мюсюлманско население трябва да са начело на борбата"
Обновена: 21 май 2017 20:33 | 21 май 2017 18:55, Веселина Йорданова
74
Тръмп зове за коалиция в Рияд: Да изкореним екстремизма!
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в обръщение в саудитската столица Рияд, че САЩ се опитват да изградят коалиция от страни в Близкия изток с цел "да изкоренят екстремизма", предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
В речта си на арабско-ислямско-американската среща на върха с участието на лидери на 55 страни Тръмп обеща "да подсили старите приятелства на САЩ и да потърси нови партньори, за да постигне мир".

Той увери, че "Америка няма да се опитва да наложи на други своя начин на живот, а протяга ръка в дух на сътрудничество и доверие".

"Страните с предимно мюсюлманско население трябва да застанат начело на борбата срещу радикализацията", добави Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Тръмп подчерта пред мюсюлманските лидери в Рияд, че не е дошъл да изнася лекции на другите за религията или начина им на живот, предаде ДПА. Вместо това САЩ искат "да предложат партньорство, основаващо се на общи интереси и ценности, за да се борим за по-добро бъдеще за всички нас", добави той.

Борбата с тероризма "не е сблъсък между различни религии, различни секти или различни цивилизации", заяви Тръмп. "Това е битка между варварски престъпници, които се опитват да унищожат човешкия живот, и добрите хора от всички религии, които се опитват да го защитят. Това е борба между доброто и злото", подчерта американският президент.

Тръмп заяви, че носи послание "на приятелство, надежда и любов", отбелязва Франс прес. Той призова мюсюлманските страни да не дават убежище на терористите и обяви, че е постигнато споразумение със страните от Залива за борба с финансирането на тероризма.

"Всички страни имат абсолютно задължение да гарантират, че терористите не получават убежище на тяхна територия", подчерта президентът на САЩ, цитиран от АП. Терористичните групи не правят нищо, за да вдъхновяват, а само убиват, добави той. Всички страни трябва да работят заедно, за да се изправят честно "срещу кризата на ислямския екстремизъм и ислямските терористични групи, които той вдъхновява", подчерта Тръмп, без да използва фразата "радикален ислямски тероризъм".

"По-добро бъдеще е възможно само, ако вашите страни прогонят терористите и екстремистите", заяви Тръмп, цитиран от ДПА. "Прогонете ги. Прогонете ги от местата си за поклонение. Прогонете ги от светите земи", призова той.

Сирийският президент Башар Асад е извършил неописуеми престъпления, подкрепян от Иран, заяви американският президент, цитиран от АП, в обръщение към мюсюлманските лидери в Рияд. Тръмп призова страните по света да работят заедно, за да сложат край на хуманитарната криза в Сирия и порица иранската агресия в региона. Най-дълго страдалите нейни жертви са иранците, добави той. Те "понесоха лишения и отчаяние, докато лидерите им безразсъдно се стремяха към конфликт и тероризъм", подчерта президентът на САЩ.

"Докато иранският режим не покаже намерение да бъде партньор за мир, всички страни с чувство за отговорност трябва да работят заедно, за да го изолират", заяви Тръмп цитиран от АФП.

"От Ливан до Ирак и Йемен, Иран финансира доставки на оръжия и обучава терористи, екстремистки и други злонамерени групи, които разпространяват разруха и хаос в региона", добави президентът на САЩ, цитиран от ДПА.

Саудитска Арабия, която е домакин на арабско-ислямско-американската среща на върха, обвинява Иран в подклаждане на размирици в региона на Залива, както и в Йемен. Арабско-ислямско-американската среща на върха в Рияд е връхната точка в двудневното посещение на Тръмп в Саудитска Арабия, родното място на исляма и първата спирка от обиколката му в Близкия изток, припомня ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tой и танц им изигра - за 350млрд. и дунавско хора би тропнал...
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да изкореним екстремизма!"Първо, какво е "екстремизъм"? Който е проССС и не знае, отваря някоя търсачка в Интернет и търси и намира и чете. И евентуално разбира какво е.И за да ви го е казал Интернет, а не аз (щото вие ще вярвате на Интернет, а не на мен), ви показвам какво пише в намерените страници: Екстремизъм - Придържане към крайни прояви и възгледи.Тръм за какво изкореняване на екстремизъм говори, след като сключва търговски споразумения за оръжие именно с най-екстремистката държава?
33
2
 
8
 
! Отговори
т преди 6 години
Дори Обама не стигна чак дотам ,защото Обама поне знаеше,че тия неща не са вярни .Тръмп е невежа ,който мисли ,че Мохамед ще спре исляма .Все едно това ни казва. Но когато парата те управлява няма начин да е друго .
32
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Поредния клоун!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коалиция на САЩ ще породи ответна антиамерика коалиция и САЩ ще продават повече оръжия и на двете.
30
1
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Думите му звучат като призив за война срещу Иран, точно както на Буш младши на времето. След Сирия, Иран е до стената и се нуждае от помощ от Русия и Китай. В същото време в Сирия пожарът ще расте.
29
4
 
24
 
! Отговори
Не мога да ги трая преди 6 години
Мале как изопачава нещата.Вместо да каже че ние тука събралите се сме наи големите терористи и всички помагаме на Умерената опозиция да свали Законен Президент,тои обвинява другите държави с цел тия всички да влязат в Сирия и да я Сринат.Ако бяха не доволни да бяха чакали опозицията Изборите за Президент а не да убиват мирни хора и воиници който са се клели да пазят Родината си.Повръща ми се от ИЗЧАДИЯ И МН.ПРОСТИ ХОРА ПО СВЕТА
28
0
 
14
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Всичко това ми звучи като подигравка-та СА е най-големият източник на екстремизъм!От там се финансират повечето ислямски терористи,джихадистките организации в арабските страни,отделно ислямското нашествие в Европа!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп зове Близкия Изток да изгони терористите от земите си. Ами те няма къде да отидат, или в Русия или в Европа. Тоя рижав *** става за клоун на цирк
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛЛАХ АКБАР! СЛАВА НА САЩ!
25
7
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ако наистина си вярва....значи наистина е супер глупав...или свръхлицемерен!Ислямската зараза НИКОГА няма да изчезне!Повече от 1/4 от земното население са алаходупци....даже в Китай са над 30 000 000Фантазии , и лъжи!ФАЩ бяха тези , които разбъркаха с пръчка арабо-африканското ла*йно - те бяха тези, които дадоха "ноу-хау" на арабеските за партизанска, и подмолна война! Тероризъм "ала карт"
24
3
 
6
 
! Отговори
соросоид преди 6 години
Прилича на Леонид Брежнев. И посланията са като на СССР.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Смахнатият професор" - гей пародия.
22
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хa..хa..хa СA и Кaтaр финaндирaт ИД,товa всички го знaятл
21
3
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
тоязи лампион как не го застреляха там за да му излязът наяве всичките актьорски смешки и изцепки! *** човек *** народ
20
1
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Послание за приятелство, любов..- в същото време злослови по адрес на Иран и Сирия - как да стане коалицията тогава? Нищо няма да се промени. Войната продължава!
19
4
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Давай им оръжие на камиларите и нека се гърмят здраво, приготвили сме си пуканки и ще гледаме шоу или ще се демократизират или да измират Незнайно защо религията на мира дава 110 млрд за оръжия, ъъ ? Даже и кремълското джудже и Меркел не могат да спасят целия ислям на света.
18
1
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Въобще не ти пука за екстремизма ! Важното е САЩ да продава оръжие за милиарди ...
17
4
 
30
 
! Отговори
лудница преди 6 години
Света се е побъркал,страната агресор и нейните приятели спонсори на терористите обвиняват Иран който трепе терористи в Сирия в тероризъм?!!!!лудница....
16
2
 
21
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Този наивен ли е или е глупав? На интересен ли се прави? Нали екстремизмът точно от Риад се финансира.Какъв е смисъла да се приказват празни приказки. Едва ли може да заблуди някой.