Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин

Само 26 на сто от хората в Русия го смятат за държавен престъпник
23 май 2017 17:30, Елка Василева
133
Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин
Снимка: архив, Reuters

Жителите на Русия престават да смятат за престъпление репресиите на Сталин. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", разказва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Делът на хората в страната, смятащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на 39 процента, а една четвърт от участниците ги мотивират с "политическа необходимост".

Запитани за отношението на днешните руски власти към сталинските репресии, анкетираните най-често избират варианта "те изобщо не мислят за това". Само 26 на сто от хората в Русия смятат Сталин за държавен престъпник.

"Обратът в отношението към репресиите, както и към други теми, датира от 2014 г., когато се появиха проблемите със Запада и желанието за твърд ръководител по модела на съветската митология, затова отслабна и критиката срещу Сталин", обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Израсна поколение, което се намира исторически далеч от тези събития и не е получило достатъчно знания по въпроса, констатира историкът Никита Петров от правозащитната организация "Мемориал".

"Това е безпаметност, съчетана със злонамереност от страна на властите, които го правят, за да не се осъзнава човек като част от историята, а да сакрализира и днешната власт. Безразличието на властите тласка масовото съзнание към схващането, че си съподчинена единица и затова не бива да риташ срещу властите", коментира общественикът пред "Ведомости".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: сталинРусиярепресии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 121 съм!Задачи ще си задаваш сам и ще си ги решаваш сам. Факт е, че Сталин е избил десетки милиони руснаци. Предимно по умните с което е нанесъл непоправими щети на руския генофонд. Факт, е че СССР е произвел единици учени, музиканти и писатели допринесли за световният напредък технологично и духовно. Факт е, че Сталин е един брутален сатрап. Всеки прекланящ се пред този у.род е мегаур.од.
105
0
 
0
 
! Отговори
121 съм! преди 6 години
До Анонимен 122Некоректен въпрос. Такъв може да зададе само умствено изостанал. Кой е говорил за категория "родени в съветско време"? Смей се, колкото искаш! Сега блиц-задача - искам срещу всяко споменато име по едно произведение! Можеш да ползваш Уикипедията, ако знаеш как. Приемаш ли, смеещо се оленце?
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нями нищо учудващо, това са едни изостанали комунисти с червена тиня в главата
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118Чернобил беше в СССР.
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 121Я сподели колко от тези са родени в съветско време, че да ти се посмеем.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 101А Сталин дори не е и руснак, това показва колко невежи и жалки са московските варвари............Написаното говори само колко невеж и жалък си ти самият! "Московски варвари" са Толстой, Достоевски, Чехов, Бунин, Горки, Ахматова, Чайковски, Глинка, Рахманинов, Репин, Серов, Перов, Петров-Водкин, Ломоносов, Менделеев, Лобачевски, Попов, Павлов, Введенски и хиляди други, имената на които не говорят нищо на семплата ти главица!ЕСМ!
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката се вижда родния дом на Сталин в Гори. Защо темата е такава? А не примерно колко % одобряват Йосиф Джугашвили в Грузия? А? Нещо не се вписва в антируската пропаганда? А?
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринКога научи английския или с по-достъпни за теб думи "Кога стана калайджийче, кога ти почерня задниkа? Само елипсовидни игьоди могат да приемат тази обидна за БЪЛГАРИТЕ етимология! Не ми се пиши българин, ти си от клас Вермес!
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 116Чернобил не беше ли в Украйна? Или веднаж така, друг път иначе? "Запорожец" не се ли правеше в Украйна? Айс!
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между сталин и хитлер е нулева. нацизъм и рашизъм е почти еднакво.Нацистите са избивали други раси/нации, рашистите - собствената.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чернобил каза БУУУМММ и някои кучета започнаха да говорят. Обаче интелекта им е на ниво по - ниско дори и от на куче. А пък принципите им - на селската *** принципите са по - принципни ;)
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A аз така и не разбрах защо неумните чернобилски кучета все още смятат реалистите за русофили ;)
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямото независещо от теб нещастие което може да ти се случи е да се родиш руснак, а най-голямото нещастие което сам можеш да си причиниш е да се превърнеш в русофил.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската дума СЛАВЯНИН не произхожда от английската слейв. Само плиткоумен евро - украино - поляк си помислил нещо такова.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е там, че истински репресирани са били под 10% от "репресираните" и то е било по политически причини. Останалите са си били криминално проявени, обявяващи се сега за политически репресирани. А в следствие на евроатлантизма ако не си ром, различно-сексуален, жена, дете, ментално болен и т.н. всеки има право да ти скрои шапка и да те накара да му я платиш без значение поръчвал ли си я или не. Което си е репресия в почти чист вид.
91
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 107,То тогава излиза, че тези учени са предвиждали ,че за 100 години години от 70 милиона, руснаците трябва да станат 500 милиона! Е то на този подвиг само албанците са способни!
90
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
СЛЕЙВянина пак превъзнася господарите си в Кремъл, *** нормално слейва си е слейв
89
9
 
7
 
! Отговори
коба преди 6 години
... а за Сталин, това, което може да се каже е, че едва ли има по-голям комплимент за качествата му на лидер и приноса му за държавата на която е служил, от обилните количества помия, които десетилетия наред , конкурентите и заклетите врагове на Русия , считат за нужно да изливат върху името му.
88
7
 
7
 
! Отговори
коба преди 6 години
Без достиженията на политиките, които е провеждал товариш Джугашвили, Русия отдааавна да е последвала в историческото небитие народи, като коренните северно-американци, да речем ;))Никой не дава място под слънцето даром, то се завоюва и отстоява ... нещо, което не успяхме да усвоим, като урок и ще платим вероятно най-високата възможна цена ...
87
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един тамИзобщо не са говорели за населението на руската империя, защото великорусите никога не са считали за хора останалите народи в империята си. Ако това не си го разбрал още, значи нищо не си разбрал за т.н. руска империя.