Терорът в Манчестър заради пробив в мерките за сигурност

Целта е постигната - паника и тежък психологически удар
21
Терорът в Манчестър заради пробив в мерките за сигурност
Снимка: Reuters

Пробив в мерките за сигурност са основаната причина, за да успее терористът, който уби 22 души при нападение в "Манчестър Арина" след концерта американската поп звезда Ариана Гранде, смята ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Още по темата
"Наистина става дума за терористичен акт и в това никой не трябва да се съмнява, но по своята характеристика той напомня и е почти идентичен с терористични актове, извършвани в близкото минало. Такова беше и нападението в "Батаклан" във Франция, така че имаме едно почти пълно съвпадение като методология за извършване на терористичен акт“, коментира той пред БНР.

Той смята, че за пореден път мерките за сигурност не са дали нужния резултат, въпреки че специалните служби на Великобритания нееднократно и то включително и в последните дни предупреждаваха, че в страната има сигнали, че може да бъде извършен терористичен акт.

Според експерта терористът е постигнал целта си, защото атентатът е насочен към най-чувствителната част на обществото - децата, което по своите резултати като поражение предизвиква най-голяма болка и тревога за бъдещето.

"Очевидно тук има елемент на предварителна подготовка, защото за този и останалите концерти на тази изпълнителка се знае отдавна. На тези концерти се събират много хора. Търсен е ефектът за големи поражения върху човешка маса, предизвикване на сериозна паника и тежък психологически ефект върху обществото", коментира Киров.

Той е убеден, че при този случай явно мерките за сигурност и в самата зала при влизане и напускане не са били на необходимото ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Не "мерките за сигурност" са виновни, а че си ги приеха и отгледаха съвсем доброволно ислямистите! Построиха им джамии където ги надъхват с омраза към държавата и християнската ценностна система! Залъгваха се с т.н. "интеграция"! Е това са послидиците и! Каквито и мерки за сигурност да взимат немогат да предотвратят всички! Истинските проблемите са на политическо ниво! Залъгват хората че исляма може да е мирулюбив! "Цената" обаче както се вижда я плащат най-невинните!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много били деца изпратени на концерт или насочен терор акт срещу деца,че как тогава са продавали билети за деца,за непълнолетни без лични документи заедно с присъствието на родителите,които представят лични документи и акт,че те са родители на определено дете,както се пътува по транспорта,ако е групово посещение с присъствието на възрастни и лични документи на организиралия посещението и акт за раждане на всяко дете с разрешение за посещение от родители и упълнощение за ескурзията на пълнолетен.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охраната на стадиона е била.перфектна, затова терориста се е взривил във фоайето!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мерките за сигурност са като рибарска мрежа за китове, за какъв пробив говорим?
16
0
 
9
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Борбата трябва да е -първо -на идеологическо ниво. Или по нашенски казано-да се спре зарибяването и радикализирането на разни объркани младежи.Второ-да се унищожи ИДИЛ-за да може хората да си живеят спокойно с в страните. Трето -да се преостанови трафика на емигранти от Бл.Изток и Африка към Европа,като се подгонят трафикантите и техните спонсори.Съмнявам се ,обаче всичко това да стане,,тъй като подозирам мощни интереси зад всички тези събития
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гръмне някоя бомба в Сирия или Ирак се говори за "колатерални жертви".Все невинни хора пострадат.
14
1
 
5
 
! Отговори
Все си мисля, че ако преди 6 години
имаше в мерките за сигурност, загиналите и пострадалите щяха да са много повече.Службите предупреждавали...Аман от капацитети! И кого са предупреждавали, мене ли?!!Ами нали и за онзи в Германия, дето уби полския шофьор и се вряза с камиона му в Коледния базар в Берлин, следварително се оказа, че именно службите вече го били проверили, ама... нямало достатъчно доказателства. Тогава на чия сметка да го пишем, на Мама, на службите или както винаги ще си остане само и единствено за пострадалите
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще пуснат по улиците полицаи с автомати - пак театрални мерки за сигурност, за да приспят населението до следващия атентат.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Пак ти казвам, невъзможно е да контролираш кой какво носи на всички места, където има струпвания на хора - пешеходни зони, магазини, ресторанти, забележителности, градски автобуси и т.н. Това е скъпо и означава всичко да спре да работи.
11
2
 
5
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Дори и в БГ преглеждат ВСИЧКИ хора и багаж на влизане на концерти, мачове и т.н.И това не е само в последно време. За да вкарат такова нещо или имат човек вътре, който да ги вкара или онези на входа са спали.Силно се съмнявам, че не са пребърквали на входа.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6И да сложат метални детектори на входа на стадиона, преди тях ще има опашка, т.е. струпване на хора. В Швеция атентатът беше с камион, каращ по тротоара. Там детектори нямаше да помогнат. В Санкт Петербург детекторите не помогнаха. Казават, че не ги ползвали, но ако тръгнеш да проверяваш всеки човек на входа на метрото, спираш движението в града. Освен това пак се получават опашки преди детектора. С технологии само не може да се реши проблемът. Това е борба със следствията, не с причините.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1А за ислямския тероризъм в Кения и Нигерия причината каква е?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1А Швеция, Испания, Китай, Русия, Индия за какво ги удариха терористите?
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невероятни прозрения от поредния специалист. Никога нямаше да достигна до подобни изводи сам!"Очевидно тук има елемент на предварителна подготовка" - особено гениално. Аз пък си мислех, че може да се извърши терористичен акт както си вървиш по тротоара и почваш да биеш шамари на минувачите. Това ли са ни генералите и капацитетите?! Ако е така, само ядат държавните пари и безделничат.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия въобще орхана на стадиона имат ли? Рамки? Изобщо нещо? Как тако минава човек натъпкан с експлозиви и никой нищо не забелязва. Пълен провал на службите
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си мислех, че терорът е заради ислямския тероризъм, ама явно съм се объркал. Пак жертвите са виновни, разбрах ... Очевидно трябва да сложим спецполицай и преводач денонощно до всеки мюсюлманин, за да се оправят работите.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирчо не трябваше ли вече да е в затвора?След всеки атентат по света дава компетентно мнение.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа, това ли било. Значи не щото водим на острова тварихот кол и въже... Е, ще се оправите лесно тогава
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па то никакви мерки за сигурност не е имало ! Нищо чудно на концерта и без билети да са пускали.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания беше основен съюзник на ЕС в съсипването на Ирак, Афганистан, Либия и Сирия, така че няма нищо случайно.