Атентаторът от Манчестър - тих младеж, учел бизнес

На Острова нивото за терористична заплаха вече е "критично"
Обновена: 24 май 2017 07:23 | 24 май 2017 07:15, Александър Попов
82
Атентаторът от Манчестър - тих младеж, учел бизнес
Снимка: Reuters

Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, е тих млад студент, който гледал с омраза умерен имам в града, проповядващ за светостта на живота и критикуващ Ислямска държава, предаде ДПА.

Вчера началникът на полицията на Манчестър Иън Хопкинс посочи 22-годишният Салман Абеди за основен заподозрян, но отказа да съобщи подробности за него, заявявайки, че основният приоритет е да се установи дали е действал сам или като част от мрежа. По-рано Хопкинс съобщи, че нападателят е загинал, задействайки самоделното взривно устройство.

Още по темата

След разговори с приятели и съседи на семейство Абеди в Манчестър, в. "Файненшъл таймс" стигна вчера до заключение, че той е бил "член на силно религиозно семейство, който се е замесил с банди и през последните години се е обърнал към радикалния ислям".

Абеди и брат му Исмаил са посещавали Ислямския център на Манчестър, където баща им е известен, съобщи вчера в. "Гардиън". Мохамед Саед, главен имам на джамията, заяви, че Абеди го гледал "с омраза", след като произнесъл проповед, критикуваща Ислямска държава и либийската салафистка ислямска милиция Ансар аш Шария.

Саед добави, че няколко души подписали петиция срещу него, след като през 2015 г. произнесъл проповед против терориста и в подкрепа на святостта на човешкия живот. Други 2000 членове на джамията обаче го подкрепили. "Салман ме гледаше с омраза след тази проповед", добави имамът.

Родителите на Абеди са получили убежище във Великобритания, след като избягали от режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи вчера в. "Телеграф". Семейството има шестима членове - Салман има двама братя и сестра. Те живеят в Манчестър вече повече от 10 години. В. "Телеграф" съобщи, че според непотвърдени слухове в града, всички освен Абеди и един от братята му са се върнали в Либия.

Според слуховете останалия във Великобритания брат, Исмаел, е 23-годишният мъж, арестуван вчера от британската полиция.

От 2014 г. Салман Абеди учел бизнес в Университета Салфорд в Манчестър, но има данни, че от месеци не е посещавал лекциите.

Вчера вечерта от Даунинг стрийт заявиха, че Абеди през последните седмици е пътувал до Либия, а разузнавателните агенции са проследили неговите връзки с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", пише The Telegraph.

Абеди е роден в Манчестър през 1994 г. и е израснал в либийска общност, която е била известна със силното си противопоставяне на режима на Муамар Кадафи.

Междувременно британският премиер Тереза Мей обяви вчера повишаване на равнището на терористична заплаха в страната до "критично" след самоубийствения атентат в Манчестър.

Критично равнище на заплаха означава, че нов терористичен атентат е "вероятен" или "предстоящ", отбелязва Франс прес.

"Не можем да пренебрегнем възможността с атентата в Манчестър да е свързана по-голяма група", подчерта Мей. Тя добави, че ще бъдат разположени военни части, които да помогнат на полицията.

Военните ще бъдат под командването на полицията, уточни Мей, цитирана от ДПА.

"Въз основа на днешното разследване се стигна до заключението, че равнището на заплахата трябва да бъде увеличено засега от тежко на критично", заяви Мей в телевизионно изявление, цитирано от Ройтерс. "Това означава, че тяхната преценка е, че не само вероятността за нападение остава висока, а и че може да предстои ново нападение", добави тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Явно службите им са много "ефективни", след като заподозряните успяват да се взривят, какво остава за хиядите които не са заподозряни.
58
0
 
3
 
! Отговори
Зорница преди 6 години
...още ми е трудно да осъзная какво точно се случи...и защо се случи...Ще мине време докато дойда на себе си!!!
57
3
 
3
 
! Отговори
Светът е друг преди 6 години
"Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, е ТИХ млад студент...". Отдавна старите хора са казали, че трябва да се страхуваме от ТИХИТЕ води, защото те са най-дълбоки. Убиецът-терорист за мен е жалко подобие на човешко същество, което е изперкало, незнайно защо, озлобено, незнайно защо, и изпълнено с огромна омраза, пак незнайно защо.
56
1
 
1
 
! Отговори
НИЕ СМЕ ТУК преди 6 години
До АнонименАма защо никой не се запита колко злоба, ненавист, завист, егоизъм, и т.н. е въплътил този "прекрасен" либиец (познал само момче до себе си до този момент), този дух на неговия Алах - да той си е намерил ниша в милионите безбожници, атеисти, безпардонни, нагли, корумпирани и с изопачена ценностна система НЯКАКВИ ХОРА!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички така казват, за да получат убиище и живеят na гърба на народа - ние сме против Кадафи, против Асад, искам тука да уча и работя. И после се взривяват някъде или живеят на гъба до живот.
54
0
 
8
 
! Отговори
валери преди 6 години
По-скалъпена история не бях чувал , или може би за другите атентатори-самоубийци , всеки като се замисли повечко ще разбере че много мирише !
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обучението по икономика и бизнес е религиозно .. ционистко медресе , учат хората на ционистки доктрини за невидимата ръка на пазара.. ролята на държавата е пази банките , основния инструмент на грабежа.. Либералните фанатици - крайна форма на фашизма са не по-малко зли от ислямските терористи , няма разлика между украински фашист , български соросояяди и ислямски фантици терористи.
52
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
До Анонимен 47.Aми причината,жертвите на атентатите да са и граждани и на други държави,както и да са невинни деца,е да се постигне максимален ефект от престъплението.Но главната причина е пак"нечуваемоста"и неразбирателството между политиците,поради котерийните им интереси на тях самите.Елементарно е.Ако си недобросъвестен и не добронамерен не очаквай добросъвестност и добронамереност.Тероризмът бил той и междудържавен или междуличностен не решава проблема а го задълбочава.Не е ли очевидно?
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Меркел да го взима в Германия.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също сам тих.И аз уча бизнес,но не съм атентатор.
49
0
 
4
 
! Отговори
Armagedonm преди 6 години
Към момента,всичко зависи не от волята на хората а от волята на тези който управляват Светът с политически средства.И когато те са добросъвестни и добронамерени не само към общноста към която пренадлежат а и към всички останали хора на Земята то Светът се движи напред и се постига ПРОГРЕС,защото решенията им са съобразени с инересите на всички общности населяващи Планетата.Когато политици са НЕДОБРОСЪВЕСТНИ и служат на котерийните си интереси Светът се двуижи към РЕГРЕС.Затова лична отговорност
48
0
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Абе чудна работа, всички така казват: Тоя бил кротък, тих, на мравката път сторвал, пък после вземе че му избие сачмата и убие двайсе-трийсе души.Не съм психолог, нито профайлър, само съм гледал филмите по телевизията за ФБР, как им изготвят психопрофили, ама тази картина се повтаря удивително във всички случаи.Разбира се, има много осуетени опити за атентати за които не знаем.Но явно трябва да търсят точно тези - кротките, тихи деца на мюсюлмански семейства.Но не само на мюсюлмански.
47
0
 
10
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Нищо не разбрах. Роден в Манчестър 1994, а семейството му живее вече 10 години в Англия. Обаче всички се били върнали освен него и брат му. И били против Кадафи ама сега като го убиха гърмят тез дето го махнаха?!
46
0
 
7
 
! Отговори
пак Пъзел преди 6 години
Какво казва фрау Меркел по въпроса?
45
1
 
12
 
! Отговори
Пъзел преди 6 години
Нали ни казваха, че бежанците са лекари, чдрехи физици, учители...прави са ето това дете на алах учи бизнес :)Плана на сащ да напълнят Европа с тези *** се осъществява...Обаче немам идея управниците прости ли са или им се плаща за да продължават геноцида на народа си!
44
2
 
5
 
! Отговори
дудур преди 6 години
Не мога да разбера защо тези схично болни хора не ги приспиват а ги оставят да се гърмят на публични места, един не голям концлагер и за няма и една седмица се изгаря тази *** тъмън ще им е топло при *** педофил горе
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инак е бил в залата с торбичка,гледал накриво концерта и накрая се измъкнал преди другите като посрещач или влязъл накрая като посрещач с торбичка и като видял колко народ излиза погледнал накриво,че не бил пък уж платил,а може от тоалета да е дочул,че концерта свършил,а народа си тръгва и забързал се с торбичката,погледнал накриво струпалия се народ пречещ му на излизане щото се отбил заради нещо.дето не било стъкмено както си мислил,а народа се изнизвал като си помислил на къде криво погледнал
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, които правят забележка за "учЕл', не разбират разликата между минало свършено и минало несвършено време в българската граматика.
41
0
 
10
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
И за да не бъда разбран погрешно,ще поясня.Нямам нищо против хората на които са им нарушени правата в собствените им страни,но нека,след като сме ги приютили да спазват нашите закони и да уважават начина ни живот.Да се интегрират ако имат намерение да съжителстват с нас,а не да се позовават на религиозната си същност поради простата причина,че Държавата ни е светска и вероизповеданието не е оправдание ,още по-малко пък възползвайки се от толерантността да ни причиняват жертви и щети.Не човешко е
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента нашите политици и представители в Евро парламента да попитат оня популист с бялата коса : Българи и Румънци ли гърмят бомби с Англия и те ли са най-лошите ? Искам някой да му забие шамар на оня отворко дето изсипа толкова помия по българите - да каже сега две думи за натуралния Англичанин - Абди.