Македонски лингвист: Путин каза това, което мислят славяните!

Присвояването било заложено в кръвта на малките народи
Обновена: 30 май 2017 13:34 | 30 май 2017 12:07,
421
Македонски лингвист: Путин каза това, което мислят славяните!
Снимка: архив Reuters

Руският президент Владимир Путин изрече на глас тезата на целия славянски свят за произхода на славянската писменост, докато България продължава да живее в заблудите на XIX век и нападките от политическите и научните среди в София имат лош привкус. Това твърди 92-годишният македонски лингвист Трайко Стаматоски пред електронното издание на "Дойче Веле".

Изданието определя "Стаматоски като един от най-големите македонски лингвисти и пряк съвременник на създаването и развитието на съвременния македонски език", отбелязва "Фокус".

Още по темата

Трайко Стаматоски твърди, че "славистският свят определя езика, на който светите братя Кирил и Методий са писали като старославянски, докато в България се твърди, че този език и старобългарски".

Според него: "Присвояването е заложено в кръвта на малките народи, към които спада и българският и преследвани от комплексите си българите смятат, че ако си присвоят късче от чужда територия или история ще станат много по-големи и по-богати".

Стаматоски смята още, че "руският президент като държавен глава на най-голямата славянска страна разполага с подготвен екип и с неопровержимите аргументи на руската славистика".

В интервюто прави впечатление услужливият въпрос, зададен от "Дойче Веле" дали може да се смята, че българите са дали писменост и азбука на славянските народи във времето, когато нациите още не са били формирани.

На този въпрос Трайко Стаматоски отговаря: "Кирил и Методий сами са написали, че са превели своите трудове на славянски език. По тази причина научният свят нарича техният език старославянски. Единствено българската наука дава на този език национално означение, което на практика е непозволено преименуване, особено след като се знае че това е езикът на славяните от Солунско".

Стаматоски смята, че по този въпрос не може да има спор, тъй като неговото решение е било намерено още преди да бъде създадена македонската държава и македонският книжовен център и припомня трудовете на руския славист Валерий Кувакин и на хърватския славист Ватрослав Ягич, докато според него френският славист Андре Ваян е използвал термините "старобългарски и старомакедонски", за да означи разликата между книжовните центрове в Плиска и Преслав с Охридския на Климент и Наум.

Според Трайко Стаматоскичрез разликата в отбелязването на празника 24 май, който в България се празнува като празник на българското образование, култура и славянската азбука, а не на славянската писменост, говори за опитите на София да присвои празника на просветителите.

Той смята, че "българското общество продължава да живее в илюзиите на XIX век и не желае да приеме новите реалности и продължава да атакува Блаже Коневски като създател на македонския език, както и съществуването на македонския народ и македонския език".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
италиано-френско-португалско-испански - това е латинският език, от който са произлезли тези езици
315
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Нещо друго интересно по темата е историята на Румънския език. Влашко и Молдова изкуствено романизират езика си през 19-ти век с латински и френски думи, за да се предпазят от "освободителните" амбициите на Руската империя. До средата на 18-ти век официалният им език е старобългарски от времето на Българо-Куманската империя, която ние наричаме Второ българско царство.Не че това е предпазило Молдова.Докато Русия е феодална държава с имперски амбиции, тя е заплаха за балканските държави и народи!
314
4
 
0
 
! Отговори
PD преди 6 години
И гръци не са съществували, като отделен етнос в Империята, макар и много търговци от малоазийски произход и северно африкански да са се надували, за последователи на Александрийската философска школа. Гръци са наречени, не по рано от възраждането, поради употребата на графична система, днес известна като "гръчска азбука" , за разлика от азбуката създадена за хората и адаптирана към масовия поданик на Бизантийската империя. Напълно е възможно империята да е била Бизантия. С 24 букви толкоз.
313
3
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До ГРИГОРИС ГЕРАССИМОСРомеи произлиза от "римляни", а не от "гърци" или "елини" ,а Византия се нарича още Източна римска империя. Божа работа е дали Кирил и Методи са били точно етнически гърци/елини, защото Византия е империя-включва много етноси, а латинският до 7-ми век е официален език във Византия. Наричаме империята Византия по старото име на Константинопол - Византион, но те са се наричали Римска империя, "Ромеи" е погърчено "римляни".
312
0
 
6
 
! Отговори
Мацедонолог преди 6 години
Мачка ги татаро-монголите Трайко Войвода дори на тази преклонна възраст. Мацедонския народ най-голем, а прародителя на мацедонците Мацедон навсякъде е плодил, чак до Иапонското море.
311
3
 
3
 
! Отговори
ГРИГОРИС ГЕРАССИМОС преди 6 години
КИРИЛЛОС И МЕТОДИС СА ГЪРЦИ=РОМЕИ.МЕТОДИС ПИШЕ АЛФАБЕТА ЗА СКЛАВОС=ЗА РОБИТЕ...В МАНАСТИРОС ''ПОЛИХРОНМОС'' НА ГРЪЦКА РОМЕСИКА ЗЕМЯ..В ДНЕШНА БУРСА..ПЛАНИНА ОЛИМПОС = УЛУДАГ.ОТ СКЛАВИТЕ Е НАРЕЦЕНА ''ГЛАГАЛИЗА'' = МЕТОДИОС НЕ ЗНАЕ ДА ГОВОРИ СКЛАВОС ГЛОССОН.А КИРИЛЛОС НИКОГА НЕ Е БИЛ МОНАХ И ПИСАР. ТОЙ Е АГЕНТ==ВИСШ ВЪРХОВЕН ДИПЛОМАТОС НА РОМЕЙСКАТА МОНАРХИАС.КЛИМЕНТ ПРАВИ ''КОМПИЛАТИА'' = СБОРЕН ПРОЕКТ ЗА АЛФАВИТА. ТОВА Е ВТОРАТА АЛФАБЕТА = КИРИЛЛИКИА .ТОЙ Е ОТ ЛИХНИДА = ИЛИ ДНЕСНА ОХРИДА
310
0
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
Поредната доза стимулант за разгръщане на националистически страсти. На подготвените да прозрат капана, само да обърна внимание, че в периода от който си извеждат македонците нацията, такова понятие не е съществувало (нация) . Също и по време на създаването на азбуката, и понятието славянин като етнос, или в този смисъл не е съществувало.
309
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма грешка на макаденчето. Самата азбука братята пишат в един малък манастир, на брега на Мраморно море, в днешна Турция. Престани да си съчиняваш глупости! Съвсем изпадна.
308
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Думата "словене" започва от старобългарския със смисъл -говорещи, славещи Бог, за да се избегне използването на думата "християни", което се е тълкувало като "византийци". (Познайте какво означава думата "немци"). По късно Винко Прибоевич използва за първи път думата "славяни" 1532 вместо склави/склавини, която вече има значение на "роб".
307
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 388.Киевска рус е покръстена от българин, който носи книги написани в България, на старобългарски език! Наричаните сега славянски езици, отдавна са се били разделили. Представи си, че четеш книга написана на италиано-френско-португалско-испански и понеже такъв език няма нито такава книга, няма и как да се се напише книга на "старославянски"! Някога може да е имало протославянски, който се е отцепил от балтийските езици, то това е било над 500г преди Кирил и Методи.
306
0
 
6
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Някои се дразнят, обаче аз виждам в тези изказвания нещо полезно.Както четем по-доло в отзивите, такива непремерени и неграмотни изказвания показват колко им е акъла на някои управляващи. И как да не ме боли сърцето за изстрадалия руски народ като виждам че още живее в 1984 на Оруел.
305
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 3881. Македония е друго място - виж къде е роден Александър Македонски, Там наистина влиза и Солун, но не и Охрид, нито Скопие. 2. По времето на Кирил и Методи, държавата в която живеят и са родени се нарича Византия, а официалният език е гръцки3.По времето на Кирил и Методи, "славяни" не съществуват, има склави - южни племена(северно от дунав), венети - западни, анти - източни;4.Няма как руския книжовен език да произлезе от нещо което не е съществувало, църковно-славянски е обобщение-български,сръбски,руски
304
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Македонците" съвсем объркаха конците. Уж бяха Елини наследници на славния Александър. Сега станаха Славяни. Руснаците бяха славни варяги, после наследиха Византия, станаха славяни. Тя стана една . . . Путин сигурно е почнал сутринта с водка и да не казвам че може да разваля междудържавните отношения.
303
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1) Жителите на днешната Република Македония се наричат македонци. 2) Кирил и Методий са родом от Солун, който е част от географската област Македония. 3) Азбуката на Кирил и Методий е станала официална писменост в България, където е развита от Климент и Наум. 4). Руския литературен език е дошъл от България, с научно название "църковно-славянски" а не старобългарски. 5) Понятието старобългарски е по-скоро политическо а не научно. Така че руския президент не е казал нищо ново!
302
0
 
8
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
До АнонименAз нещо се обърках. Македония нали е наследница на държавата на Александър Македонски - те не са славяни, защото имат гръцки - елински корени. Защо тогава претендират, че са славяни?????
301
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм македонец. Славянската азбука е създадена в македонските земи, в Солун. После е приета официално от българите и по-късно от Русия. Къде е грешното тук?
300
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо си губите времето да обсъждате македонците, жалки мизерници! Видях по телевизията как в парламента им мъж удари жена в лицето. Това е Македония.
299
1
 
4
 
! Отговори
до Боби преди 6 години
Виж, селянче, понеже много се понявиш да обясняваш, че има македонска азбука и тя видиш ли имала много общо с гръцката, трябваше да завършиш 8-ми клас. Нямаше така да се излагаш. Понятие като гръцка азбука няма. Гръцката азбука е изцяло copy/paste от финикийската. Това никой не го оспорва, дори гърците, но ти не го знаеш. За гърците е нормално да си присвояват чужди постижения. Както все повече става ясно, че тяхната митология е изцяло открадната от траките.
298
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ако по времето на Борис 1 славяните говореха един език - старославянска шльокавица, сърбите , които до създаването на Рашка 1217г. са васално княжество или на България или на Византия, нямаше да съществуват като народ. След като съществуват, както и словенците и черногорците, езиците вече са били разделени!"Старославянският език" и "старославянската писменост" са измишльотини! До създаването на Рашка и покръстването на Киевска Рус, единственият книжовен славянски език е Старобългарския!
297
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
По времето на Първото българско царство и Кан Борис 1, територията на днешна БЮРМ се наричала Кутмичевица, на казахски днес думата "күтм" означава "грижа", "попечителство". Та според Теофилакт Охридски, епископ на византийската област България със средище Охрид и поради това наричан Теофилакт Български и неговото "Просторно житие на Климент Охридски", Климент е изпратен в Кутмичевица, а не в Македония. Македония е областта нагоре от Пела и около Пловдив