Париж и Москва – ще се сближат ли след срещата Путин-Макрон?

Двамата постигнаха съгласие по редица въпроси
30 май 2017 10:07,
41
Париж и Москва – ще се сближат ли след срещата Путин-Макрон?
Снимка: БТА

Водеща тема за френските издания е срещата на върха на Еманюел Макрон с Владимир Путин във Версайския дворец вчера.

По време на тази първа среща между двамата президенти на бивши империи Макрон се показа отворен към идеята за партньорство с Русия в борбата срещу тероризма, но твърд в отстояването на принципите си, отбелязва френският в. "Фигаро". Двамата лидери не си стиснаха ръцете така мъжествено, както направиха Макрон и Тръмп миналата седмица в Брюксел на срещата на върха на НАТО. А атмосферата на пресконференцията им бе леденостудена. Макрон се показа авторитетен, владеещ отлично темите, по които говореше, и преди всичко много уверен в себе си. Путин изглеждаше напрегнат. Запитан за тази липса на топлина в атмосферата, Макрон каза, че дипломацията не е въпрос на зараждане на химия между двама души, а е намиране на решения на конкретни проблеми. Той подчерта, че двамата лидери са говорили откровено и са си казали всичко.

Още по темата

За Макрон и Путин целта на срещата бе да се даде подем на дипломатическите отношения, пострадали от годините на международни санкции срещу Русия заради Крим и анулирането на продажбата на бойните кораби Мистрал. Не бива да се забравя и че през октомври Путин отмени визита във Франция в разгара на битката за Алепо, бомбардиран от силите на режима и от руски самолети.

На срещата бяха обсъдени конфликтите в Сирия и Украйна, припомня "Фигаро". След като Макрон каза на срещата на Г-7, че Русия е превзела Украйна, сега той призова за скорошна среща в нормандски формат, за да се поднови мирният процес. По сирийското досие Макрон искаше да говори с Русия, за да даде стимул на намирането на бъдещо политическо и всеобхватно решение. Според Макрон отстраняването на западните страни в полза на прекратяване на огъня под опеката на Русия, Турция и Иран ще доведе до провал в намирането на решение на сирийската криза. Макрон демонстрира вчера прагматизъм, като каза, че е готов да обсъжда Сирия дори с представители на Башар Асад, но той начерта две червени линии, които не трябва да бъдат прекрачвани - използването на химически оръжия и хуманитарен достъп. В случая на нарушаване на първата червена линия, Франция ще отговори незабавно, предупреди Макрон.

И по двете досиета - украинското и сирийското - международният контекст е благоприятен за Франция да заеме една от важните роли. Начело й е нов лидер, който досега не е допуснал нито една дипломатическа грешка по време на срещите на върха на Г-7 и НАТО. САЩ са непредвидими от избирането на Доналд Тръмп за президент, Германия се готви за предстоящите си парламентарни избори, а Великобритания образно казано сякаш не присъства, откакто стана ясно, че ще има Брекзит.

Принципът на диалог без отстъпки между Макрон и Путин бе приложен и по въпроса за правата на човека. Макрон вчера скъса с дискретността на предшественика си Франсоа Оланд и припомни, че Франция е привързана към въпроса за защитата на правата на малцинствата и на правата на гражданското общество. Той дори спомена за ситуацията на хомосексуалистите в Чечения. Темата за предполагаемите хакерски атаки на Русия не бе засегната между Макрон и Путин, тъй като френският президент предпочете да гледа напред към бъдещето, а не да се обръща назад към миналото. Макрон само припомни, че този въпрос е бил обсъден в негов телефонен разговор с Путин след избирането му за президент на Франция. "Когато кажа нещо веднъж, нямам навика да го повтарям", заяви Макрон.

По останалите въпроси двамата лидери се съгласиха да търсят общи решения. Макрон предупреди, че ако няма искрен и открит диалог, няма да се постигне и напредък в Сирия и Украйна. Относно различия между двете страни и техните лидери, те все още не са преодолени, но според Макрон за големите неща е нужно повече време, пише в. "Фигаро"

Според френския в. "Монд" от срещата Путин-Макрон трябва да се запомнят пет неща. Двамата постигнаха съгласие за нужда от засилено партньорство в борбата с тероризма в Сирия и за съставянето за целта на работна група от експерти от двете страни. Макрон се обяви за демократичен преход в Сирия, но при запазване на сирийската държава и каза, че преходът трябва да включва всички страни в конфликта, в това число и представителите на режима на Асад. Путин пък припомни, че борбата с тероризма не минава през разрушаването на дадена държава, в частност Сирия. Макрон предупреди, че използването на химически оръжия в Сирия ще бъде последвано от незабавно наказание от страна на Франция, докато Москва подкрепя открито режима на Асад, който на няколко пъти бе обвинен в използването на такива оръжия.

По украинското досие Путин припомни че санкциите срещу Русия не допринасят за уреждането на украинската криза, докато Макрон се обяви за скорошна среща на върха в нормандски формат, за да се избегне ескалацията на напрежението в Украйна.

По въпроса за правата на човека, положението на хомосексуалистите в Чечения и на неправителствените организации в Русия, Макрон припомни на Путин колко важни са за Франция темите, касаещи ценностите и каква значимост отдава тя на уважението на правата на всички хора и малцинства.

Относно обвиненията за намеса във френската кандидат-президентска кампания Путин отрече тези твърдения по време на общата пресконференция с Макрон, но иначе двамата лидери не засегнаха темата по време на срещата си. Но на пресконференцията Макрон отправи обвинения срещу руските медии Раша тудей и Спутник, че разпространяват неистини и че са се опитали да повлияят на кандидат-президентската кампания във Франция, разпространявайки неверни информации. Той определи двете медии като "органи на влияние и на пропаганда, при това на лъжлива пропаганда".

По руско-френските отношения Макрон обяви учредяването на руско-френски форум на гражданските общества, който ще позволи на представители на двете страни да водят диалог, да се сближават и да преодоляват евентуалните неразбирания. Путин пък изрази увереност, че основните интереси на Франция и на Русия надхвърлят търканията между тях и каза, че икономическите отношения между двете страни продължават да се засилват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика Франция наби чимберите на Путин. Само гаргари за самозабравилият се диктатор!
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е стар боец, прави се на умряла гугутка та другия да се почувствува по-силен, а в същност не е.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е велика, Меркел е лидер на ЕС и на свободния свят.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жуже жужето шамари не бие бе, абдааал!
24
5
 
5
 
! Отговори
gadev преди 6 години
Макрон такъв шамар му лепна на джуджето, че скоро няма да помисли да стъпи пак в Европа. Ей такива лидери трябват на Европа, с топки - а не като нашия чехлю.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27, Франция е много по-голяма сила от Германия - победена и все още окупирана от американците. Французите имат ядрени ракети, самолетоносачи и бази по цял свят. Още 60-те години американците са изгонени от Де Гол и това е единствената западна страна, на чиято тертория няма и един американски войник. А това, че немците продават повече коли и перални може да ги прави по-голяма сила, но само в обърканите представи на ***. Берлин е село в сравнение с Париж!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две велики нации на които се възхищавам!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полъх на Wind Of Change?
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е Фигаро да пишат, че техният е бил авторитетен, а другият напрегнат. Но май забравят, че Путин е бил резидент на КГБ в ГДР, а след това е бил директор на ФСБ. Няколко мандата премиер, президент ... има предостатъчно опит, за да е така както го описват във Фигаро.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Макрон каза, че дипломацията не е въпрос на зараждане на химия между двама души..."В Макрон се заражда химия само като види гола бабичка. Иначе е леденостуден като Сфинкса тоя титаничен ротшилдски петел, този галски кукуругу.
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Макрон се показа авторитетен, владеещ отлично темите, по които говореше, и преди всичко много уверен в себе си. Путин изглеждаше напрегнат." ХАХАХАХАХАХА, Макрон компетентен, Путин напрегнат, АХАХАХАХАХА извинете, ама тая дописка да не е сътворена в Шарли Ебдо случайно? Много е смешна. Макрон като е видял Путин толкова напрегнат му е предложил Брижит да го олаби, но последния с категорична твърдост и обоснована увереност му е отказал.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не бих нарекъл Макрон чак Велик лидер"Освен теб още 7 милиарда човека няма да го нарекат така. В случая си много прав.
16
12
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименНе бих нарекъл Макрон чак Велик лидер?! Не и докато не се докаже! Но, че Путин прави каквото му каже руската мафия - си прав! То, като гледам - в Русия и военните правят каквото им скимне!
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звездния час на Макарончо удари. Тъкмо щях да кажа как комплексираното Бонапартче ще разказва на внуците си че е имал честа да се ръкува и разговаря с Господарят на Планетата, ама после се сетих че никога няма да има внуци. Нищо, като се прибере вкъщи ще разкаже развълнувано на баба си Брижит докато тя му пържи филийки. Пасторална френска провансалска идилия.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геронтофилчето да си гледа бабата, а не да си избива комплексите, като се прави на ПЕТЕЛ. Може да остане без опашката.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единият от двамата е велик лидер, който следва собствения си път и взима решенията сам, а другия е назначен вресльо, който имитира твърдост и бойкост, но прави каквото му кажат и наредят назначилите го. Познайте кой кой е.
12
3
 
11
 
! Отговори
Версай значи много преди 6 години
Показателно е мястото на срещата между двамата президенти ! Варсай ! Никола Саркози е приемал във Версай само един-единствен държавен глава !!!!!Муамар Кадафи.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамини златни!!! След горчивия хап, да не река и нещо по-лошо, ви подхвърлят захърче, да си оправите вкуса в устата :-) Русия не е лъжица за вашата уста.
10
18
 
5
 
! Отговори
kokospa преди 6 години
казано в прав текст-Макрон показа кой е водещият!тав.Путин му остава да очаква.....само че санкциите остават и вече никой от европейските лидери няма да мълчи пред кремълският милиционер.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та те си се знаят от столетия. Кой е най-красивият мост на Сена? От къде произлиза "френската " дума "Бистро"? Новата църква с позлатени кубета за 100млн евро? представителството на коя авиолиния беше баш на Шанз Елизе ? Имена на булеварди и спирки на метрото?И много други...