Платен от Катар откуп разгневил страните от Залива

"Файненшъл таймс": Сумата от $1 млрд. отишла при джихадисти и Иран
Обновена: 6 юни 2017 09:49 | 6 юни 2017 09:45, Елка Василева
19
Платен от Катар откуп разгневил страните от Залива
Снимка: Reuters

Катар е платил като откуп до един милиард долара за освобождаването на членове на кралското семейство, отвлечени в Ирак по време на лов със соколи, което е една от причините няколко страни от Персийския залив да прекратят отношенията си с Доха.

Това пише "Файненшъл таймс", като се позовава на командири на въоръжени групировки и правителствени представители от региона. Според тях парите са платени за освобождаването на 26 роднини на катарския емир и още петдесетина пленници на джихадисти в Сирия, като сумата е получена от клона на Ал Кайда в Сирия и от лица от иранските служби за сигурност.

Вестникът цитира член на сирийска опозиционна група, съдействал за осъществяването на сделката през април за размяна на заложниците срещу откупа, който твърди, че това не е първият случай, в който Катар финансира джихадисти. По думите му тази сделка с тях е една от няколко такива от началото на гражданската война в Сирия.

Още по темата

"Файненшъл таймс" пише, че по данни на неговите източници от платените пари 700 млн. долара са били разпределени между ирански представители и три местни шиитски милиции, подкрепяни от Техеран. Други 200 млн. долара са отишли при ислямистки групи в Сирия и най-вече при свързаната с Ал Кайда "Тахрир аш Шам".

Доха има история в поддържането на контакти с различни съмнителни групировки - от бунтовниците в судански Дарфур, през афганистанските талибани до "Хамас" в Газа, припомня "Файненшъл таймс", като отбелязва, че същевременно Катар претендира, че е неутрален играч, който може да действа като посредник в регионалните конфликти.

Вестникът припомня и за изявлението на иракския премиер Хайдер ал Абади от април, че са конфискувани стотици милиони долари в брой, внесени нелегално в страната с катарски самолет. Парите са били в куфари, но не е известно дали са част от споменатите по-горе суми, или са допълнително заплащане, отбелязва финансовото издание.

Лондонският "Гардиън" описва как хората в Доха масово са се втурнали вчера към магазините за хранителни стоки при вестта, че Саудитска Арабия и още три страни от Персийския залив налагат сухопътна, морска и въздушна блокада на Катар. Въпреки предупрежденията на властите да не се изпада в паника пред касите в магазина на "Карфур" в "Сити сентър мол" - една от най-оживените търговски точки в катарската столица - са се извили опашки от по 25 и повече души. Пазарските колички били отрупани с основни храни като мляко, ориз и пилешко месо.

Катар има сухопътна граница само със Саудитска Арабия и разчита главно на страните от Персийския залив за вноса на храни, отбелязва "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
18 преди 6 години
а да не забравя: имаме си хейтъри, плювачи и многознайковци БОЛ!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6,7 и 8Мноого *** парчета сте. Да не сте от БХК? Ако ние не продаваме, ще продадат ДРУГИ!М/у другото, руснаци и западняци също ни обвиняват (че сме им взимали хляба) щото 1млд$ е добре, ама + още 200-300х. :още по-добре. А какво можем ние да предложим: картофи и домати няма, машини с ЦПУ- няма,розовото масло вече не се търси, остават гъби и охлюви.
17
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Не ги жали толкова. След нефта ще се окаже че и слънчевия ток от Арабията ще е Най-евтин и екологичен и пак ще си почиват докато парите вместо да извират от земята ще им падат от небето.
16
2
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Е за това трябва мигранти талибани да убият роднина на брюкселска зелка или на меркел,и тогава политиката към исляма ще се смени за една нощ
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тоя 1 милиард 100 години ще правят атентати
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези, парите им извират от земята. Те решават какво да купят. Никой насила не ги кара да купуват оръжие. Това е търговия, стока за която арабите плащат най скъпо.
13
6
 
10
 
! Отговори
А в това време.... преди 6 години
Доларчрто надолу,Петрола нагоре,а краварите настъпили техните си ла...
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнгелАнгеле, ти наистина си ангел и се чудя как арабите не са те пратили на небето..Знаеш ли Катар колко милиарда $ дава за оръжие. В тази държава слугите са повече от населението. Когато нефта бъде изместен от слънчевата енергия нежните ръчички под бялите чал.мички ще загрубеят от работа.Не ги мисли тях, помисли за себе си !
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако арабите искат да се бият помежду си, глупаво е ние да им пречим. Някога Русия продаде на Сирия, Ирак и Египет руски военни самолети Миг-21р изпрати свои руски летци да обучават арабските пилоти как да излитат, На края на обучението един арабин казал на руския пилот. - Показахте ни само как да излитаме, но ние незнаем как да се презимяваме..!? - Не се тревожете- отговорил руснака, израелските колеги ще имат грижата да ви призмят.Знаете ли колко оръжие тъ.пите араби унищожиха от незнание?
10
2
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Боже затова ли всички късат отношения Катар.От всички Ислямски държави ,държави като Катар и Кувейт най-малко имат намеса в тероризма нито произвеждат Терористи като Саудитска Арабия .Египет ,Сирия и прочее.АКо отвлекат Семейството на Крала на Саудитска Арабия със сигурност и той както и много други мултимилярдери ще платят желаната сума!
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка продава оръжие както на Катар така и на Саудитска Арабия, с пожелание за успех и на двете страни във войната помежду им.
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТИКВОНТИЙБългария отново е на страната на Злото.
7
7
 
25
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИИТЕ преди 6 години
са превърнали БЪЛГАРИЯ в СПОНСОР на тероризма. А разказват басни за това колко са загрижени за оградата и как били спирали афганистанците и пакистанците, които всеки ден срещаме по улиците
6
6
 
34
 
! Отговори
ТИКВОНТИЙ преди 6 години
се хвали с добри икономически показатели. А истината е , че Вазовските заводи работят на 3 смени за износ на ОРЪЖИЕ за ГЛАВОРЕЗИТЕ. Има редовни курсове на всеки 2-3 дни със самолет от Военното летище САРАФОВО до СА. ОРЪЖИЕ чрез подставени лица и фирми на ЦРУ заминава за СИРИЯ. РПГ, снаряди за ГРАД, патрони и автомати са най-честите поръчки.
5
4
 
29
 
! Отговори
Каквото и да става преди 6 години
НАКРАЯ пак ще напишат че руснаците са виновни!:):)
4
2
 
30
 
! Отговори
9 кладенеца преди 6 години
Сега западните медии ще донесат вода от повече от 9 кладенеца за ставащото :)
3
5
 
34
 
! Отговори
мазаляк до дупка! преди 6 години
Медии се увъртеха на MAX.Само колко е трудно да напишеш истината.А истината е:Мъпетите на караварите им дръпнаха конците, защото Катар зави че иска нормализиране на отношениеята с Иран.И те те така....
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крушката имала опашка.
1
0
 
31
 
! Отговори
УИКИЛИЙКС преди 6 години
публикува писма на КИЛАРИ до ПОДЕСТА, където пряко обвинява СА и КАТАР в подръжка на АЛКАЙДА и ИДИЛ. Пък се правят на борци с тероризма