Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва

Руско издание: Тя обаче едва ли ще е голяма заплаха за Русия
9 юни 2017 09:23, Елка Василева
162
Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна конференция, посветена на въпроса за сигурността.

На нея страните членки ще разгледат три сценария за по-нататъшно сътрудничество в сигурността и отбраната. Предвижда се военна интеграция в различна степен, но всички варианти включват формиране на европейски фонд за отбрана в размер на близо 5,5 милиарда евро годишно, също и на бойни подразделения с общи командни структури, посочва вестникът.

Той се позовава на представената по-рано Бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на решенията, взети от европейските министри на отбраната в Брюксел през май.

Още по темата

Идеята за формиране на европейска армия добива реални черти. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини общността до месеци ще създаде и развърне реални бойни подразделения като "инструменти за бързо реагиране", чието засилване бе регламентирано от документ, приет на министерския форум в Брюксел.

Тези бойни части обаче няма да се финансират от европейския фонд за отбрана и средства за тях ще се търсят тепърва. ЕС едва ли ще може бързо да формира миротворчески и други бойни части от бъдещата евроармия.

Но очерталият се стремеж към това не може да не тревожи Русия, изтъква изданието.

Военният експерт Юрий Неткачев смята, че бойните структури на ЕС едва ли ще са голяма заплаха за Русия, освен ако действат съвместно с НАТО. "Защото европейските страни вдигнаха бюджетите си за отбрана, значително увеличавайки бойния потенциал на алианса", казва аналитикът.

Стремежът на ЕС към по-голяма самостоятелност в отбраната се дължи главно на други фактори, а не на Русия, твърди обаче Иля Харламов, наблюдател на радио "Спутник". "Европа страда в далеч по-голяма степен от вносния и домораслия тероризъм, също и от масовия наплив на бежанци от Близкия изток и Северна Африка", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: армияРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
123, ти къде видя за хвръкналия купол на руския танк?Сподели с нас колегите съфорумци.Пиша на Гугъл търсачката,купол на руски танк Т90 горя нищо.Купол на руски танк свален и пак Нищо.Такова нещо не може да не излезе в търсачката.Ти да не си бил с братята мюсюлмани обстрелвайки танка?Или си бил в танка?Дай малко инфо не бъди стиснат Бро.Или лъжеш нещо.Не е хубаво така.Като не знаеш нещо да дрънкаш Бро
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен122 Виждал си дръжки .То така се подпалва танк . Не си виждал казарма . Абе друго си е с епилиран за.дник.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен124 Даже имат правен имунитет и не подлежат на съдебна отговорнос,както със случаят в Сливен, когата биха едно момче , и ние им плащаме и транспорт и командировки и заплати ...Сиреч-храним чужда армия.Разбира се това са тайни клаузи и са табу за ,,свободната и независима преса,,дори и да го знаят .
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха- ха- ха .... и Индия и Пакистан в ШОС . Ха-ха -ха . Те ти матрьошка . 3,5 милиарден икономически съюз Ха-ха -ха..Следващите са Иран ,Турция ,Виетнам ,Филипини ,Малайзия ...Ха-ха-ха ...Матрьошка .
109
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GhostТе и на Луната имат бази. А в България колко войници да, с какво са въоръжени? Или е така си говорим , само и само руска пропаганда да правим.
108
5
 
2
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Най-новото руско изобретение за хибридна война е ***-матрьошка. Тъкмо затвориш усъата на един и се пияеяеа друг, по-дребен, по-подъл, по-неук и по-вулгарен.
107
0
 
2
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
Имат бази
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, те щото много горят, затова Путин им назначава президента на щатите.Чак сенатска комисия....срам за USA;)Какво разследват сега във Фащ?;)
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде си виждал;)На някоя игра:))))Та ти в казармата не си ходил ***
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 американски бази в България може да има единствено в глави с 4 грама мозък! Американски бази в България няма. Въпросът е приключен!
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
119 излагаш се.Ти виждал ли си танк да изгори!!!?И то от РПГ!Гори да, изгори невъзможно.Претопи да.Гербер ли си;)Личи си.,Руския Т90 горя и продължи да се движи и стреля;)Горя не танка, а осколките по него от ракетата.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
spacewarДа добавя пише за базите
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе главчо, stripes, Руски сайт ли е!Като не можеш да четеш английски поне си мълчи!Защото си чедо комунистическо от най-простите.Няма да ти изреждам всички западни сайтове които пишат за базите у нас.Ново село,Айтос,Безмерно и другата си я открий сам.
100
0
 
1
 
! Отговори
Човек преди 6 години
До АнонименКойто защитава гейове или е такъв, или е солидарен с тях, или трупа авторитет да го приобщят в гей обществото, или вече е такъв за да се обижда.Кои са гейове ги виждат нормалните хора, защото се отвращават от тях.Изложи се май......
99
4
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Само 2% от БВП на Германия, който ще отдели за НАТО, надвишава 2 пъти бюджета на Русия за отбрана!!!!! А като прибавим целия ЕС..... "не ми се смята" Ха ха ха....
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 бази имат. Сидеров го повдига много пъти този въпрос докато не беше управляващ.Това че ти четеш на руски, на мен не ми пречи да чета английски.И айде стига с тези русо фили ,научи нещо друго.Тъпо парче
97
3
 
6
 
! Отговори
Москва преди 6 години
всичко я тревожи, ако питате тях най-добре само те да имат армия/А на колегата 113, много е прав и както се осъжда Хитлер и Хитлериските знаци, по същия начин тряба да се съди Сталин и комунистическите символи
96
3
 
4
 
! Отговори
Руска дезинформация преди 6 години
До Анонимен...4 USA бази в България...Освен в руската пропаганда къде са тия бази, че не ги знаем. И Волен Сидеров нали е уораеляващ? Защо до сега не е повдигнал въпроса? Лъжеш повече и от джуджака.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БББББББ......политици...са гейчовци.....Който все за гейове говори, накрая в такъв се превръща!
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 USA бази в България.Нищо не плащат.Навремето нацистите имаха също бази у нас,но си плащаха.