Европа vs. затлъстяването: 3 часа физическо и обяд в училище

ЕС пише указания за родители за здравословното хранене на децата
Обновена: 16 юни 2017 16:22 | 16 юни 2017 16:15,
25
Европа vs. затлъстяването: 3 часа физическо и обяд в училище
Снимка: архив, Reuters

Повече физическа активност и по-балансирано хранене, препоръча ЕС на здравните министри на Съюза. Страните членки приеха указания за борба с детското затлъстяване, които трябва да се прилагат от националните правителства.

Сред тях са поне по 60 минути дневно двигателна активност за децата и три пъти седмично тренировки за мускулите и костите. В момента спортната активност в училище у нас е по-ниска, но ЕС смята, че децата трябва да се движат именно там, тъй като прекарват поне една трета от деня си в училище.

На учебните заведения се разчита и за по-здравословното хранене, като се препоръчва децата и подрастващите да обядват в училищния стол, вместо да се хранят с висококалорични и мазни храни навън.

ЕС смята, че националните власти трябва да разработят указания за родители, учители и доставчици на храни за здравословното хранене на децата. Брюксел е на мнение, че за училищните столове трябва да се обявяват обществени поръчки, за разработката на менюта и доставката на храна, така че здравословните диети „да се промотират по честен и прозрачен начин“. Съветът на здравните министри смята, че с поръчките и развитието на столовото хранене може да се повлияе и на пазара, като производителите на здравословни храни получат по-добър шанс.

В същото време министрите смятат, че е по-добре да се зададат законови параметри за храната в училище, вместо да се разчита на добрата воля на директорите и доставчиците на храна да се грижат за балансираната диета.

Здравните министри смятат, че новородените трябва да се кърмят или хранят със специализирани храни през първите 6 месеца, защото майчиното мляко и специални формули не само подпомага развитието на бебето, но и увеличава шансовете му да порасне здраво.

Инструкциите на ЕС правят пряка връзка между затлъстяването и доходите на родителите, като посочват, че децата в бедни семейства са в по-голям риск от наднормено тегло и свързаните с него високо кръвно, астма и диабет Тип 2. 60 на сто от пълните деца порастват като възрастни с наднормено тегло. Освен че е вредно за здравето, това товари и здравните бюджети заради хроничните болести, свързани с него.

Ето защо министрите съветват държавите членки да организират редовни медицински прегледи за идентифициране на децата в риск от затлъстяване и да осигурят програми за лечението на най-тежките случаи.

Здравните министри поискаха от Европейската комисия да предложи законодателство, което да ограничи рекламата на висококалорични,сладки, солени и мазни храни в социалните мрежи, както и спонсорството на такива производители на събития, посещавани или насочени към деца. Препоръчва се производителите да бъдат насърчени да приемат етични кодекси, с които да се ангажират с отговорно поведение към проблема със затлъстяването и наднорменото тегло при децата.

Препоръките имат пожелателен характер, тъй като здравните политики са правомощие на правителствата на държавите от ЕС, но приемането им от здравните министри поне политически ги ангажира в тази посока. България подкрепи препоръките в Съвета на здравните министри в Люксембург днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ЕСдетско затлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 16 Напълно си прав, аз съм тренирал цял живот бягане и станах на 35 -36 и започнах да се задъхвам. Сърцето иска, но организма не дава! Затова и професионалните спортисти са най- добри до 33-35, най-много 35 години. Е, има и изключения като до 40, но те са рядкост.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С три часа седмично по 40 минути, освен мускулна треска и отвращение от предмета, друго не може да се постигне. Спортуване трябва, а не физкултура.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичетата седим в класната стая и оставяме на момчетата да спортуват по време на физическото.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа крос и храна поне 2-3 часа на ден а работният ден е най-малко 8 часа и не остава време за сън и почивка и не остават пари за храна и семейство.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на 63 години съм голям почитател любител на кросовете пет пъти седмично правя кросове по пет километра близо 30 години храня се не повече от два пъти наблягам на зеленчуците не се лишавам от алкохол в умерени количества та моите наблюдения са следните когато човек се движи поне шест хиляди крачкина ден и се храни не повече от два пъти на ден организмът ти се одблагодарява с добро здраве и нормално тегло висок съм 175 и тежа 70 килограма без да правя диети и така вече 30 години
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 35 г. сърцето остарява и физическото става опасно.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен тия препоръки за врели-не кипели защото всичко зависи от качеството на храната и такова нещо като"здравословна храна" няма.Киселото мляко което уж е здравословно е бъкано с вредни избелители,пълнители не всичкото разбира се но не е описани в/у кофичката.В черните хлябове няма типово брашно а оцветено с черно бяло брашно, а за изпичането им се използва палмово масло.В новите сортове плодове и зеленчуци витамините са по-малко от старите изчезнали вече сортове.Това е само един малък пример
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За физическо няма място от строежи в София и дишаш много смог ако тичаш.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои деца наистина искат да се занимават с физическа активност, но им се разлива пиенето от чашите и си изпускат цигарите.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко Ред Бул изпиват дечурлигата, нямате си на представа. Наблюденията ми са от едно магазинче на бул. Възкресение в Красна поляна, срещу училището е и през голямото междучасие всички търчат да си купуват. Познавам продавачката, казвала ми е, че не смогват да зареждат. А тези енергийни напитки въобще не са полезни за подрастващите, но няма и забрана за продажбата им на деца, както е за цигарите и алкохола.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 10 Не говорим за наднормено тегло, ти яж постоянно пържено пък ако искаш си скъсвай заддника от физическа дейност- то ти се отразява на органите. Говорим за вредни храни които погубват човешкия организъм даже и да си слаб заради физическа активност. То и алкохола алкохолиците ги прави слаби, но това добре ли е за организма им?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ХУБАВО, но трябва да затворят лафките с вафлите и соковете, и да премахнат вендинг машините. Щото децата ги влече само към пици, вафли и сокчета. И това не става с пожелател ни думи,а със строги наредби.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата ядат пълни калорични бомби. Не можеш да ядеш чипс преди обяд един пакет след това на обяд хамбургер където има пържени картофи с дебела пита хляб натъпкана и със кашкавал и салам и да не ти се отрази.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
болгар
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Муахахахахах...цензурирали името БУ.ЛГАР
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти ми дай Джак Даниелс с печени бадемки да изпердаша 300 грама, пък след това една кана домашно вино от черна липа , памид и ***, тоест букет с един ярешки шиш печен на жар от дъбови дърва пък после ела ми кажи колко съм дебел.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2 Хубавата храна и хубавото питие.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не издържат на нервното напражение и тормоза от учителите и наркоманите.