ЕС удължи с година санкциите срещу Русия

Всички единни зад ограниченията заради окупацията на Крим
Обновена: 19 юни 2017 14:49 | 19 юни 2017 14:37,
193
ЕС удължи с година санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Външните министри от ЕС одобриха с единодушие удължаване на санкциите срещу Русия заради окупирането на Кримския полуостров с една година.

Европейските ограничения ще важат до 23 юни 2018 г. и бъдещата им съдба ще зависи от България, когато ще е председател на Съвета по времето, когато трябва да се реши дали те ще бъдат отново продължени или прекратени.

Поредното удължаване на санкциите, наложени през юли 2014 г., ограничава европейските фирми и компании  да внасят в ЕС стоки от Крим и Севастопол  и да инвестират на Кримския полуостров.  Забранен е и вносът на определени стоки и технологии  в областта на транспорта, телекомуникациите и енергетиката. Под санкциите попада и търсенето на нефт, газ и природни изкопаеми, както и инженерните услуги в строителството и в инфраструктурата. Туризмът също е в „удължения“ пакет от санкции, като европейските круизни кораби не могат да пристават в пристанищата на полуостров Крим, уточни Съветът на ЕС.

ЕС прилага и други икономически санкции срещу Русия, както и забрана за пътуване в Европа и замразяване на авоарите на 150 руски граждани и 37 компании, както и икономически санкции. Те бяха удължени през януари за срок от 1 година също единодушно.

В отговор на европейските санкции за анексирането на Крим Кремъл наложи забрана за внос на европейска земеделска продукция в Русия. Европейските фермери и търговци губят по 5 млрд.евро годишно от невъзможността да търгуват с Руската федерация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: РусияЕСсанкциикрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари