Магазините в Катар – пълни с турски стоки

Това е знак с чия помощ ще бъде решена кризата
19 юни 2017 18:22, Василия Пейчева
60
Магазините в Катар – пълни с турски стоки
Снимка: БТА

Чак седмица след търговската блокада на Катар, Иран изпрати самолети с храни. Магазините в Доха обаче вече бяха пълни с турски стоки. Този дребен наглед факт показва с чия помощ ще бъде решена кризата около Катар.

"Ситуацията в региона на Персийския залив е крайно непредсказуема. Нямаме нужда от никакви допълнителни напрежения", заяви тези дни иранският външен министър Мохамед Джауад Зариф в Осло. В интервю за иранския телевизионен канал "Press TV", който излъчва на английски, Зариф предупреди за опасността от нова ескалация, която можела да доведе до катастрофа. Всички ирански медии информират подчертано въздържано за кризата в Катар. Очевидно е, че Техеран е силно загрижен от това да не избухне нова война в Персийския залив, пише "Дойче веле".

Причината за тези страхове е блокадата, която няколко арабски държави, водени от Саудитска Арабия, наложиха на Катар в началото на миналата седмица. Те обвиняват емирството, че поддържа финансово терористични групировки. Затова достъпът до полуострова по суша на практика е прекъснат. Прекъснати са и самолетните връзки от арабските държави до столицата Доха. По този начин в Катар не пристигат почти никакви стоки, а страната е силно зависима от доставките на питейна вода и хранителни продукти от чужбина.

Помощите от Иран закъсняха

Малко след като търговското ембарго влезе в сила, едно иранско търговско сдружение обяви, че може да помогне. "Няма проблем! Ние сме в състояние да възстановим снабдяването на Катар за по-малко от 12 часа", заявиха от Сдружението на износителите на селскостопанска продукция в Техеран. Въпреки това Иран не бърза с доставките.

Едва седмица след началото на кризата, за Катар излетяха пет самолета с 90 тона хранителни продукти, главно плодове и зеленчуци. "Ситуацията е извънредно деликатна. Затова и правителството в Техеран се държи много предпазливо. Първите доставки на хранителни продукти от Иран и бездруго бяха по-скоро символичен жест, тъй като супермаркетите в Катар вече бяха пълни с турски стоки", казва иранският експерт Али Садрзаде.

Въпреки известното сближаване през последните години, все още между Иран и Катар не са изградени отношения на доверие. Двете страни има 250-километвора обща морска граница.Там двете съседни държави си поделят най-голямото открито досега находище на природен газ - "South Pars". То вече е ставало и повод за спорове. По време на санкциите срещу Иран, наложени за оспорваната му ядрена програма, Техеран беше принуден да намали добива от това находище, а Катар на бърза ръка започна самостоятелно да експлоатира източника на суровини.

Двете страни имат и различни представи как да се транспортира суровината. Катар иска да бъде изграден газопровод, който да преминава през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция, откъдето природният газ  да поема пътя си към Европа. Техеран пък отдавна мечтае за газопровод през Ирак и Сирия до Средиземно море. Преди пет години Иран сключи съответно споразумение със сирийския президент Асад, но милиардният проект така и не беше осъществен.

Иран, Катар и задочната война в Сирия

Катар и Иран подкрепят и противоположни страни в сирийския конфликт. Също като Саудитска Арабия, Катар поддържа бунтовниците, докато Иран е най-сериозният крепител на президента Башар Асад. Затова евентуалното засилване на иранския ангажимент в кризата около Катар може да се окаже контрапродуктивно. Поради тази причина управляващите в Доха по-скоро ще се откажат от подкрепата на Техеран.

"В сегашната криза Катар няма да разчита на Иран, основно, за да не провокира допълнително Саудитска Арабия. Катар ще се опитва да овладее сегашната криза с помощта на Турция или Пакистан", казва политологът от техеранския университет Садък Зибакалъм.

А иранското ръководство от своя страна ще се въздържа от голяма активност и по вътрешнополитически причини. В противен случай в Иран могат да вземат надмощие силните консервативни кръгове около иранската Революционна гвардия, която на драго сърце би се изправила и военно срещу Саудитска Арабия.


60
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
PD преди 3 дни
Анализа горе долу растави играчите и силите. Помоща на Турция, и ангажиментите и са преувеличени. От преди конфюикта с арабските държав, иранци са в Катар. Пропуска се, че съвмесни учения, са провели Катар и САЩ. Добра е подказката с Пакистан, от където се прокрадва дългата ръка на ингилизите. Иран проведе съвместно учение с Китай, пак там, явно за контрола на газа, ще се търси делба, щото иначе война.
34
7
 
5
 
! Отговори
100% TURK преди 3 дни
До кемалиста .....
Кемализма причини много злини на Република Турция !
Факта ,че на всеки 20 години имаше по един военен преврат , показва ясно , колко е било "хубаво" при кемализма ....
Слаби и подлагарски правителства , марионетни режими и т.н.....
Но виж.... за Mustafa Kemal Pasha , ще се намери място в сърцето на всеки турчин !!!
В историята на турците е имало много герои като него ....ще има и за напред !
След смъртта му , кемалистите яхнаха вълната от неговата слава , и забавиха възхода
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Турция кофти това онава ама виш какво пише горе в дясно с колко намалели инвестициите в бг, стягайте се още гладни години.
32
10
 
4
 
! Отговори
:-):-) преди 3 дни
в никоя посока няма да се разширява Турция - точно обратното..след като кюрдите създадат държава с подкрепата на САЩ и Израел..доста ще се скъси:-):-):-)ако кухите турци си мислят, ще могат да пренебрегнат 30 млн. кюрди...значи си живеят в някакъв измислен свят..и тоя техен балон, който вече изпуска..ще гръмне много зрелищно!!!
а между другото голяма част от прираста на населението в Турция се дължи именно на кюрдите !!!!!
31
3
 
8
 
! Отговори
eni4er преди 3 дни
Турция е държава с 80 млн население с прираст около 1,2млн годишно.След 15 год. ще е 100 млн.За това неселение трябва територия.На къде мислите,че ще се разшири......
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Турция отива там откъдето е започнала - един малък бейлик управляван от един селски бей."

Като Вас ли? Щот вие с техниката на 21 век не може да заловите едни апашита...а за работливите пък милиционери хич да не говорим!
Къде щели да се върнем...Ти на къде си тръгнал...всеки се изнася от българия...останахави бабите и апашитата!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами то и българският народ не иска боко ако питаш някои журналисти.
28
9
 
10
 
! Отговори
Кемалист преди 3 дни
Турският народ не иска Ердоган ! Болшинството от турците са кемалисти !
В момента турският народ е под държавен терор !
В ютуб гледайте един клип на една българска журналистка ,която много ясно отразява събитията и положението в Турция !
Клипът се казва - Защо Турция е гневна ?!
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Великият Ердоган си е направил сметката много по-добре от вас.
26
5
 
11
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН преди 3 дни
БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ ЕРДОГАН ПАША!
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какво ембарго бе ач кьопеклер, те стискат палци Ердоган да не се отметне и да държи тарамбуките далеч от нежните европейци и Балкан пари му броят за това. Ердоган ги преметна всичките. Путин му строи газопровод, чрез който пак ще ги държи на къса верижка. Просто Ердоган изигра всички. Велик е!!
24
4
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 3 дни
До Анонимен


Само, че ако наложат ембарго на Ердоган и той натири 4 млн бежанци към ЕС и
още 15 млн кюрди, не Меркел ами и гурбетчията ще се извървят да му
въртят дюдюци.


ердоган ИМА СМЕТКА ТЕЗИ 3 ИЛИ 4 МИЛИОНА БЕЖАНЦИ ДА ОСТАНАТ В ТУРЦИЯ ПОРАДИ ДВЕ ПРИЧИНИ -
ПЪРВО ЩЕ СА МУ ВЕРЕН ЕЛЕКТОРАТ !
ВТОРО ЩЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ В ТУРЦИЯ ,ЩЕ ПРАВЯТ ДЕЦА И ТАКА ДОНЯКЪДЕ ЩЕ КОМПЕНСИРАТ ТЕЗИ НАД 15 МИЛИОНА КЮРДИ В ТУРЦИЯ ,КОИТО НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА ЕМИГРИРАТ ,А СИ ИСКАТ АВТОНОМЕН КЮРДИСТАН !
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всички въртят сучат и пак на Ердогановия клякат.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Само, че ако наложат ембарго на Ердоган и той натири 4 млн бежанци към ЕС и още 15 млн кюрди, не Меркел ами и гурбетчията ще се извървят да му въртят дюдюци.
21
6
 
9
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН преди 3 дни
ЕРДОГАН Е ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 17

Има и една друга ( Итлер истеди дийе атлар йолмез) това се отнася за теб .Нека ГУРБЕТЧИЯТА да ти я преведе.
19
11
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 3 дни
КОГАТО РУСИЯ НАЛОЖИ ЕМБАРГО НА ТУРЦИЯ ,ЕРДОГАН ЗАРАДИ НЯКАКЪВ СИ СТОКООБМЕН ЗА 30 МИЛИАРДА ДОЛАРА ОТИДЕ ДА ЦЕЛУВА РЪКАТА НА ПУТИН !
АКО ГЕРМАНИЯ НАЛОЖИ ЕМБАРГО НА ТУРЦИЯ ,ЕРДОГАН ЩЕ ДОЙДЕ ДА ЦЕЛУВА МИРИЗЛИВАТА П.... НА МЕРКЕЛ ! А ПЪК АКО ЕС НАЛОЖИ ЕМБАРГО НА ТУРЦИЯ ,ЕРДОГАН НАПРАВО ЩЕ БЪДЕ ОБЕСЕН ОТ СОБСТВЕНОТО СИ ОБКРЪЖЕНИЕ !
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен

това ли има в КАТАР ДНЕС? АМИ АТОМНИТЕ БОМБИ ДЕТО БЯХА В ТУРЦИЯ АКО АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ СТОВАРЯТ В ТУРЦИЯ НА СОБСТВЕН ХОД КАКВО ЩЕ ИМА В КАТАР? ТУРСКИ БЕЖАНЦИ.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Турция отива там откъдето е започнала - един малък бейлик управляван от един селски бей.
16
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До ГУРБЕТЧИЯ

В ТУРЦИЯ ИМА МНОГО ПОГОВОРКИ И ВСИЧКИ ОПИСВАТ ТУРСКАТА ПРОСТОТИЯ И ДИВАЩИНА. ТУРЦИЯ ЩЕ УМРЕ ПО НАЧИНА ПО КОЙТО УБИВАШЕ НЕВИННИ ХОРА.