Магазините в Катар – пълни с турски стоки

Това е знак с чия помощ ще бъде решена кризата
19 юни 2017 18:22,
60
Магазините в Катар – пълни с турски стоки
Снимка: БТА

Чак седмица след търговската блокада на Катар, Иран изпрати самолети с храни. Магазините в Доха обаче вече бяха пълни с турски стоки. Този дребен наглед факт показва с чия помощ ще бъде решена кризата около Катар.

"Ситуацията в региона на Персийския залив е крайно непредсказуема. Нямаме нужда от никакви допълнителни напрежения", заяви тези дни иранският външен министър Мохамед Джауад Зариф в Осло. В интервю за иранския телевизионен канал "Press TV", който излъчва на английски, Зариф предупреди за опасността от нова ескалация, която можела да доведе до катастрофа. Всички ирански медии информират подчертано въздържано за кризата в Катар. Очевидно е, че Техеран е силно загрижен от това да не избухне нова война в Персийския залив, пише "Дойче веле".

Причината за тези страхове е блокадата, която няколко арабски държави, водени от Саудитска Арабия, наложиха на Катар в началото на миналата седмица. Те обвиняват емирството, че поддържа финансово терористични групировки. Затова достъпът до полуострова по суша на практика е прекъснат. Прекъснати са и самолетните връзки от арабските държави до столицата Доха. По този начин в Катар не пристигат почти никакви стоки, а страната е силно зависима от доставките на питейна вода и хранителни продукти от чужбина.

Помощите от Иран закъсняха

Малко след като търговското ембарго влезе в сила, едно иранско търговско сдружение обяви, че може да помогне. "Няма проблем! Ние сме в състояние да възстановим снабдяването на Катар за по-малко от 12 часа", заявиха от Сдружението на износителите на селскостопанска продукция в Техеран. Въпреки това Иран не бърза с доставките.

Едва седмица след началото на кризата, за Катар излетяха пет самолета с 90 тона хранителни продукти, главно плодове и зеленчуци. "Ситуацията е извънредно деликатна. Затова и правителството в Техеран се държи много предпазливо. Първите доставки на хранителни продукти от Иран и бездруго бяха по-скоро символичен жест, тъй като супермаркетите в Катар вече бяха пълни с турски стоки", казва иранският експерт Али Садрзаде.

Въпреки известното сближаване през последните години, все още между Иран и Катар не са изградени отношения на доверие. Двете страни има 250-километвора обща морска граница.Там двете съседни държави си поделят най-голямото открито досега находище на природен газ - "South Pars". То вече е ставало и повод за спорове. По време на санкциите срещу Иран, наложени за оспорваната му ядрена програма, Техеран беше принуден да намали добива от това находище, а Катар на бърза ръка започна самостоятелно да експлоатира източника на суровини.

Двете страни имат и различни представи как да се транспортира суровината. Катар иска да бъде изграден газопровод, който да преминава през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция, откъдето природният газ  да поема пътя си към Европа. Техеран пък отдавна мечтае за газопровод през Ирак и Сирия до Средиземно море. Преди пет години Иран сключи съответно споразумение със сирийския президент Асад, но милиардният проект така и не беше осъществен.

Иран, Катар и задочната война в Сирия

Катар и Иран подкрепят и противоположни страни в сирийския конфликт. Също като Саудитска Арабия, Катар поддържа бунтовниците, докато Иран е най-сериозният крепител на президента Башар Асад. Затова евентуалното засилване на иранския ангажимент в кризата около Катар може да се окаже контрапродуктивно. Поради тази причина управляващите в Доха по-скоро ще се откажат от подкрепата на Техеран.

"В сегашната криза Катар няма да разчита на Иран, основно, за да не провокира допълнително Саудитска Арабия. Катар ще се опитва да овладее сегашната криза с помощта на Турция или Пакистан", казва политологът от техеранския университет Садък Зибакалъм.

А иранското ръководство от своя страна ще се въздържа от голяма активност и по вътрешнополитически причини. В противен случай в Иран могат да вземат надмощие силните консервативни кръгове около иранската Революционна гвардия, която на драго сърце би се изправила и военно срещу Саудитска Арабия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обява Заменям литър балканска изворна вода за литър катарски петрол ! Хората на земното кълбо са като мравките. Тук мравуняк, там мравуняк.Ако искате да унищожите един мравуняк, прехвърлете в него мравки от друг мравуняк. Там със сигурност ще започне война и мравките ще се самоунищожат. Мюсюлманите се разделиха на Суни и Шии. Сирия имаше и от едните и от другите.
31
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
А български няма ли?Нали си имаме магистрали,та затова питам?
30
4
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
Интересно ми е защо идвате да се лекувате при "неграмотните":-)
29
2
 
3
 
! Отговори
ZULU преди 6 години
До 100% TURK-Kolko ti e trolskata zaplata bre sirvul na reco seytana,ako ne bese ataturk sega ste da nosis gritska pola i da tansuvas sirtaki v sentira na stambul.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един полутурчин не съм видял да си скъса БГ паспорта, или да се раздели с него.ЩО ТАКА БЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ, И СВРЪХНАПРЕДНАЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ турци? И по какъв повод посещавате нашите сайтове, НАЛИ СТЕ турци , какво киснете постоянно тук.турция, турция, ама друго си е в България, това са думи на много добър мой приятел, Българин от Турски произход,когото много обичам.Не мога да ви разбера да плюете държавата където сте се родили, и да защитавате държава която не ви признава за истински Турци.
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре, бре, бре, бе много велика тази турци бре, ами ходете живейте там бре кюпеци.Къв к.р търсите в България, ама си скъсайте Българските паспорти.Да ама никога няма да го направите, сами знаете че там не ви зачитат за нищо, ама тук сте много отворени.Храни куче да те лае, това сте вие, получил образование в България, а иначе турция.Абе кюпеци ако се бяхте родили в турция дали щяхте да сте грамотни, над 50% в турция не могат да си напишат името.Краката трябва да целувате на Българските учители.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ТУРЦИЯ В ЗАЛЕЗА НА ДЕМОКРАЦИЯТА"БЪЛГАРИЯ...ИЗГРЕВА НА АПАШИТО...скоро в кината!
25
2
 
6
 
! Отговори
До PD преди 6 години
"Те и ИД пак с Турски стоки бяха заредени. И чак бедствено положението не е било. И за капак, Катарска делегация ходи в Москва, а не при султан Ердо, да целува ръка."Да не си бил там като зареждаха на ИД бе ***, но аз помна снимки от Сирия с бг оръжия! И за капак Ердоган като отиде в Катар му казаха "Добре сте дошли в ДОМА СИ"... На вас македонците казаха ли ви такова нещо или братушките...ето ти похлупак. Америка и запада ционистите създадоха и хранят ИД...ама дано гаргата да им избоди очи
24
0
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Америка кво прави в Сирия?!? Кои хвърляха сандъците с оръжия на ИД...я я пак? Пурко пурко...е за това никой не слуша вас...
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция винаги е подържала ислямистките джихадистки режими. Ето и сега го показа по неоспорим начин. Да помагаш на Катар това означава да помагаш на ИДИЛ! Но вашата тиква банкянска от такива работи не отбира щото е прочел Винету а там не пише за такива работи. Турция подържа ИДИЛ защото иска да няма Сирия и да и заграби територии. В сирия има нефт и газ а това е трън в очите на Турчетата. Как може те да имат а турчетата да нямат? Затова е войната в Сирия затова умират милиони Сирииски жени и деца
22
4
 
5
 
! Отговори
До :-) :-) преди 6 години
"...а между другото голяма част от прираста на населението в Турция се дължи именно на кюрдите !!!!!"Само да те питам...прираста на ромите в България до къде достигна...и дали от самосебе си без война държавата ще остане на тях :-) :-) :-) Просто питам анализаторче! :-)
21
2
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
Може да вързваш каруцата пред коня колкото си искаш, но фактите могат да бъдат проверени. Решението на турския парламент е след началото на събитията, обявяващи изолацията на Катар. И посещението в Москва, пак след началото на Събитията, показва, кой е основен играч, а не локален, като Ердо. И за излаза, на Средиземно море, Турция е безгласна. Не случайно най напред Сирия положи усилия да защити именно тези територии. И не случайно, Турците дадоха най много жертви там, войници и тайни служби
20
3
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
За седмица след гласуването на решение, бази с аскер не се пълнят. А Иранците вече бяха там. А иначе Турците за далавера са готови на много. Те и ИД пак с Турски стоки бяха заредени. И чак бедствено положението не е било. И за капак, Катарска делегация ходи в Москва, а не при султан Ердо, да целува ръка. Така че, тези медийни филми, на някой друг, ги разправяй. А и гаргите се броят на есен, така че, да видим по кой маршрут ще тръгне накрая газа.
19
2
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
Анализа горе долу растави играчите и силите. Помоща на Турция, и ангажиментите и са преувеличени. От преди конфюикта с арабските държав, иранци са в Катар. Пропуска се, че съвмесни учения, са провели Катар и САЩ. Добра е подказката с Пакистан, от където се прокрадва дългата ръка на ингилизите. Иран проведе съвместно учение с Китай, пак там, явно за контрола на газа, ще се търси делба, щото иначе война.
18
8
 
5
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
До кемалиста .....Кемализма причини много злини на Република Турция !Факта ,че на всеки 20 години имаше по един военен преврат , показва ясно , колко е било "хубаво" при кемализма ....Слаби и подлагарски правителства , марионетни режими и т.н.....Но виж.... за Mustafa Kemal Pasha , ще се намери място в сърцето на всеки турчин !!! В историята на турците е имало много герои като него ....ще има и за напред ! След смъртта му , кемалистите яхнаха вълната от неговата слава , и забавиха възхода
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция кофти това онава ама виш какво пише горе в дясно с колко намалели инвестициите в бг, стягайте се още гладни години.
16
10
 
5
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
в никоя посока няма да се разширява Турция - точно обратното..след като кюрдите създадат държава с подкрепата на САЩ и Израел..доста ще се скъси:-):-):-)ако *** турци си мислят, ще могат да пренебрегнат 30 млн. кюрди...значи си живеят в някакъв измислен свят..и тоя техен балон, който вече изпуска..ще гръмне много зрелищно!!!а между другото голяма част от прираста на населението в Турция се дължи именно на кюрдите !!!!!
15
4
 
8
 
! Отговори
eni4er преди 6 години
Турция е държава с 80 млн население с прираст около 1,2млн годишно.След 15 год. ще е 100 млн.За това неселение трябва територия.На къде мислите,че ще се разшири......
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турция отива там откъдето е започнала - един малък бейлик управляван от един селски бей."Като Вас ли? Щот вие с техниката на 21 век не може да заловите едни апашита...а за работливите пък милиционери хич да не говорим!Къде щели да се върнем...Ти на къде си тръгнал...всеки се изнася от българия...останахави бабите и апашитата!
13
10
 
11
 
! Отговори
Кемалист преди 6 години
Турският народ не иска Ердоган ! Болшинството от турците са кемалисти ! В момента турският народ е под държавен терор ! В ютуб гледайте един клип на една българска журналистка ,която много ясно отразява събитията и положението в Турция ! Клипът се казва - Защо Турция е гневна ?!