Афганистанец въртял бизнеса с камиона убиец в Унгария

Спечелил над 300 000 евро от трафика с бежанци
Обновена: 21 юни 2017 22:21 | 21 юни 2017 22:10, Анисия Иванова
3
Афганистанец въртял бизнеса с камиона убиец в Унгария
Снимка: БТА

В Унгария днес започна процесът срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени за смъртта на 71 мигранти, задушили се в товарното отделение на хладилен камион през август 2015 г.

Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца - граждани на Сирия, Ирак и Афганистан - бяха открити в камион на магистралата край австрийския град Парндорф.

Четирима от мъжете - трима българи, сред които е и шофьорът, и афганистанецът, организатор на трафика, са обвинени в планиране и осъществяване на пътуването. "Четиримата обвиняеми ясно са съзнавали, че лицата в товарното отделение ще умрат, ако не бъде отворена вратата", заяви пред съда прокурор Габор Шмит.

Още по темата

26-годишният шофьор бил чул хората отзад да викат и да тропат и се бил обадил на другите, за да ги уведоми. Било му казано от сочения за тартор на групата афганистански гражданин, че при никакви обстоятелства не трябва да спира и да отваря вратата, както и че мъжете в камиона искали да умрат. После му било казано, че телата трябва да бъдат захвърлени някъде в Германия.

Затова афганистанският тартор на групата и останалите двама следва да се разглеждат като основни подбудители на престъплението, заяви Шмит. Соченият за главатар на групата, афганистанецът Самсор Л., се усмихваше, докато го въвеждаха в залата, съобщава "Скай нюз".

Според германски медии, цитирани от телевизията, при засечен разговор по мобилен телефон, шофьорът на камиона казал на Самсор: "Не спират да викат, не можеш да си представиш какво става тук". Както се твърди, 30-годишният мъж му наредил да продължи, като добавил: "Ако умрат, изхвърли ги в някоя гора в Германия".

Афганистанецът Самсор Л., който днес застана пред унгарски съд е бил разработил почти промишлена мрежа за трафик на хора към Западна Европа, без да се тревожи за човешкия живот.

Десетки превозни средства, съучастници в няколко страни и добре отработена логистика: според прокуратурата 30-годишният мъж с фино лице е организирал изпращането на най-малко 1106 мигранти, искайки от всеки по 1000 до 1500 евро, за да ги превози до Австрия и Германия.

Пристигнал в Унгария нелегално през 2013 г., той я превръща в център на операциите си. През февруари 2015 г. Самсор Л., който говори английски, арабски, пущу, сръбски и хърватски, започва дейността си скромно. Тогава е засечен от властите, докато опитва да превози до Италия петима афганистански мигранти. Помагат му двама словаци.

Дейността му набира инерция, след като тунизиец му предлага да организира редовни превози между Унгария и Германия, за 1000 евро на човек, съобщи главният прокурор.

През юли 2015 г., докато миграционният натиск се засилва поради конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан, мрежата му се организира професионално от Сърбия до Германия. Подкрепян от българин, когото срещнал пет години по-рано и когото прави свой помощник, Самсор Л. създава стриктен устав с ясно определени отговорници за финансите, работната ръка, логистиката и покупката на превозни средства, като изисква всичко да е уредено.

Най-ниско в организацията са шофьорите, предимно българи. Те получават от 500 до 2000 евро на пътуване и са най-изложени на риск в случай на проверка. Ако възразяват, ги бият. Няколко от тях са арестувани от германската полиция в региона на Пасау, включително двама превозващи съответно 26 и 36 мигранти. Мрежата, която разполага с коли за проучване и за следене, се снабдява с все по-големи превозни средства.

И мигрантите, сред които има жени и деца, пътуват натъпкани във все по-нечовешки условия, без спирки за естествени нужди им и почти без въздух. Така мрежата е превозвала до 81 души на 17 квадратни метра, според обвинението, което подчертава причинените физически и психически страдания.

Сигналите се трупат - на някои пътници им прилошава, през лятото на 2015 г. една жена умира от задушаване. Това обаче не променя начина на работа на Самсор Л. Напротив, той преминава на хладилни камиони, които смята за по-подходящи за трафика.

И така се стига до драмата на 26 август 2015 г., когато наблъсканите на 14 кв.м 71 мигранти умират в херметично затвореното помещение.

След като му съобщават, че мигрантите се задушават и викат, Самсор Л. забранява изрично да се отваря хладилното отделение.  "По-добре да ги оставят да умрат. Това е заповед!", заявява той пред заместника си, който го пита какви инструкции да даде на шофьора.

На следващия ден афганистанецът организира нов курс в подобни условия. Животът на 67-те пътници е спасен само защото те успяват да разбият вратата.

Според обвиненията трафикът на Самсор Л. му е донесъл най-малко 300 000 евро. На плакат, който показва на публиката, той заявява на пущу, че не е "нито убиец, нито потисник".

Процесът ще продължи със заседания утре и в петък. След това ще бъде уточнен по-нататъшният график, посочва австрийската агенция АПА. Присъдата трябва да бъде произнесена до края на годината, но е възможно процесът да се проточи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички трафиканти на хора да бъдат съдени като терористи.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
единственото решение е било да започнат да клатят камиона отвътре, с надеждата да катастрофира за да дойде полицията и да отвори вратата, или тя да се разбие при катастрофата. Паникьосали са се и не са успели да се кординират. Това е геден начин да умреш