ЕС иска докладване на преводи до данъчни убежища

Еврокомисията предлага правила за данъчните посредници
21 юни 2017 22:22,
5
ЕС иска докладване на преводи до данъчни убежища
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи данъчните съветници и счетоводителите да бъдат задължени да докладват на властите за схеми за износ на печалби в данъчни убежища с промени в директивата, чрез която страните членки си разменят информация, за да се борят с неплащането на данъците.

Поправките, които трябва да бъдат одобрени от Европарламента и страните членки, предвиждат данъчните консултанти, счетоводители и адвокати, както и компаниите и частните лица, които се ползват от техните услуги, да информират властите на всеки три месеца за всички преводи до данъчни убежища и офшорки извън ЕС. Те трябва да докладват и ако разработват или участват в схеми за данъчно планиране, използващи методи като деклариране на загуби за намаляване на данъчната тежест, специални данъчни режими или споразумения с държави, които служат за данъчни убежища.

"Не атакуваме професионалисти - те са важна връзка между бизнеса и администрацията, но искаме те да работят прозрачно", заяви еврокомисарят за данъците Пиер Московиси.

Той добави, че предложението е насочено срещу "компании и хора, които правят огромни пари от това да съветват други как да не плащат данъци".

Ако бъде прието предложението, редица банки, счетоводители и данъчни консултанти ще трябва да излязат на светло, показвайки как помагат на компании и частни лица да заобикалят закона и да не плащат данъците си в пълен размер.

Ударът ще се усети особено в Люксембург, където голяма част от банковия сектор е ангажирана с подобни операции. Разследващи журналисти показаха как мултинационални компании са сключвали тайни споразумения с правителството в Великото херцогство за съществена редукция на налозите срещу наемане на люксембурски консултанти или установяване на седалищата им в малката държава. В момента Европейския парламент разследва разкритията, като вече няколко пъти изслушва шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който по онова време е бил финансов министър или премиер на херцогството.

"Изискването за докладване на схемите не означава непременно, че те са ощетяващи или нередни, а само те трябва да влязат в полезрението на данъчните служби", заяви Комисията.

Великобритания, които въведе подобни правила миналата година, е успяла да събере 13 млрд. евро от разкриване на подобни схеми. Подобни регулации в ЕС имат още Португалия и Ирландия.

Изискването за докладване не означава непременно, че схемите за данъчно планиране ощетяват фиска, а само че трябва да влязат в полезрението на данъчните в ранна фаза, за да могат те да реагират, казва Европейската комисия.

Държавите членки ще си обменят такава информация на три месеца, след като промяната влезе в сила. Брюксел очаква това да стане от 1 януари 2019 г.

Страните от ЕС вече си разменят данни за текущи банкови сметки, за данъците, платени от мегакомпаниите към техния бюджет и за споразумения за данъчни облекчения, сключени с мултинационалните компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 6 години
Ами ще се ползва транзитна държава която не е членка на ЕС (Швейцария, Норвегия, Турция, САЩ, Австралия, Канада) и оттам ще се превеждат парите към офшорната зона.Както правят перачите на пари от време оно.Те просто слагат повече транзитни зони.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пари за съветници! На един заврян зет родата му станаха съветници и никой не разбра какво точно са съветвали *** Бай за тези големи суми, които взимаха!
1
3
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Логично е офшорките да бъдат забранени,естествено не в директно,а просто преводите към тях.Обаче това не се случва,въпреки че е отдавна предложено и то в значимите държави.Защо?Ами парите на богатите/управляващите са там!Е как да стане тая???