Лондон обещава: Права за европейците, 5 г. престой...

ЕС настоява: Права до живот за европейците на Острова!
Обновена: 23 юни 2017 11:24 | 23 юни 2017 11:07,
11
Лондон обещава: Права за европейците, 5 г. престой...
Снимка: архив Reuters

Късно снощи британската министър-председателка Тереза Мей представи първо пред лидерите на ЕС предложението на Лондон за уреждане правата на европейците, живеещи на Острова. След напускането на Великобритания само хората, които имат поне 5-годишен престой в кралството към 29 март 2019 г - датата на излизането от ЕС - ще могат да запазят правата си. Те ще трябва да докажат срока с документи и да кандидатстват за регистриране като кандидати.

Тези, пристигнали между дата, която ще бъде определена допълнително, и напускането, ще получат 2 години "гратисен период", за да узаконят престоя си, с цел да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване при достигане на 5 години.

Още по темата

Европейската комисия, която вече обяви преговорната си позиция, има по-щедро предложение. Според Брюксел всички европейци, намиращи се в Обединеното кралство към датата на напускане, би трябвало да запазят доживот равните си права за работа, образование и достъп до социалните системи, независимо колко време са прекарали във Великобритания.

Освен това ЕС желае членовете на техните семейства, извън Кралството да получат същите права, за да не се разделят семействата.

Комисията предлага същите условия и за британските граждани, живеещи в Европа. В Обединеното кралство в момента живеят 3,2 млн европейски граждани, а в останалите 27 еврочленки - 1 милион британци.

Лидерите на общността решиха още да продължат икономическите санкции срещу Русия.

Решението за удължаването на санкциите идва, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са докладвали пред колегите си, че няма напредък по изпълнението на минските договорености от страна на Кремъл.

Германия и Франция, заедно с Русия и Украйна, образуват т.нар. Нормандска четворка, която договори през 2014 г. условията за прекратяване на военните действия в Украйна и изтеглянето на руските части от източните части на страната.

Икономическите санкции са в сила от 3 г и засягат стратегически орасли като търговията с оръжие и стоките с двойна употреба, както и най-новите технологични достижения в областта на добива и търсенето на нефт.

ЕС забранява и на 5-те най-големи руски банки, 3-те топ енергийни компании и трите най-големи производители на оръжие, да търгуват на европейските капиталови пазари. Санкциите, които изтичат на 31 юни ще бъдат удължени с 6 месеца.

В понеделник ЕС реши да продължи и санкциите срещу Русия, наложени за анексирането на Крим. С 1 г бяха удължени ограниченията за инвестиране в Крим на европейски компании, оказване на консултанска помощ, в търговията и в туризма. Преди да бъде взето решението украинският президент Петро Порошенко се срещна с президента на Съвета на ЕС Доналд Туск в Брюксел.

Туск, който е поляк, поздрави на украински език гражданите на Украйна с успехите им по пътя към Европа и със свалянето на визите за Европа, които те "не са получили даром", а "с много труд и често с кръв".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
АМАН евро наркомани преди 6 години
Напомнят отгоре че наглi наркомани на власт в Брюксел подкрепиха кървави метежи с ползването на токсични пси активни и зомби спец напитки и пси генератори срещу много страни..ВКл Тунис,Либия,Сирия,Египет,Йемен,Турция,Украйна. В резултат стотици хиляди зверски убити от обсебени чрез нано скенери и спец наркотици .МИлиони бежанци са принудени да с е преселят в Европа немили недраги. Виновните от Брюксел още на свобода
8
0
 
0
 
! Отговори
АМан ЕВРО НАРКОМАНИ преди 6 години
Наложиха санкции срещу МОскв аи руската федерация щото ПУтин не успял да убеди жителите на нападната с самолети,град,тежки оръжия и танкове ИСточна Украйна да свалят оръжие за д а бъдат растреляни зверски..Прегледайте новините след нарко преврата в Киев терористи заграбили власта обявиха публично че ще пратят поне 60 000 армия да растрелва хора в Источна УКрайна.ПУтин и Медведев гледаха олимпиадата в Сочи .вижте ги снимани по новите всеки ден
7
3
 
2
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Има Руски съюз,Американски съюз,Китайски съюз и Европейски съюз.Тези четирима играчи са седнали на масата,играят покер.Няко ще спечели пари,друг ще изгуби.Ако ЕС загуби играта,ще загуби и парите.Това значи,че България,като част от този съюз ще изгуби парите.а това значи масово обедняване,обезценяване на българския лев и колапс на икономиката.Хиляди българи ще останат без работа и ще избягат на Запад,не към Русия естествено.Що за човек трябва да си,да искаш това да се случи с България.
6
2
 
6
 
! Отговори
тТт преди 6 години
До Анонимен 5Само от ЕС ли? В Южна Англия ходил ли си, около и под Лондон? То там англичанин да срещнеш е чудо, там все едно, че си в ци.***.ски квартал нейде из България + блекитата от Африка. А й все източноевропейците виновни за горката клета Англия.. тцтцтцтц!!!
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните си казаха на референдум какво искат, тъй че сега се вижда какви диктатори седят начело на ЕС. Тереза Мей да изгони европейските фирми от острова, който иска гражданство да кандидадства за виза както си беше. Острова се напълни с всякакви *** и наркомани от ЕС.
4
2
 
3
 
! Отговори
ОК преди 6 години
НИЕ ПЪК ПРЕДЛАГАМЕ - ОЩЕ 5 Г. АНГЛИЙСКИ СТОКИ И КРЕДИТИ В ЕС... СЛЕД ТВА - ИЗГАРЯТ! А ДА ВИ ВИДИМ?
3
8
 
15
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
Англичаните много добре си знаят какво се планира за ЕС-то и че те не искат да са част от това.Не ги мислете англичаните.Ние от "браво, браво" от ЕС-то, като гледам не сме цъфнали и вързали.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
англичаните сами се изклатиха... сега ще търсят под вола теле
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не сте писали още за обирът на банкомат в Бургас, където според предварителна информация са свири 100 хилки? Или само Софията е България? Или просто още спите?