От камиона ковчег – агония! Полицията подслушва, чува, но...

Пет часа са агонизирали бежанците – 71 жертви на бездействието
23 юни 2017 21:02,
20
От камиона ковчег – агония! Полицията подслушва, чува, но...
Снимка: архив, Reuters

Близо пет часа са агонизирали бежанците, които бяха открити мъртви в камион, каран от българи през 2015 година в Унгария.

71 души загинаха по особено мъчителен начин, задушени и натъпкани в каросерията му. Това е най-голямата трагедия с бежанци, ставала на Балканския път.

24 часа след трагедията каналджиите бяха заловени. В сряда започна процесът срещу тях в унгарския град Кечкемет.

Още по темата
Общо 11 души ще отговарят за смъртта на бежанците – 10 българи и един афганистанец.

Разследване на германските медии "Зюддойче цайтунг", NDR и WDR обаче постави много въпросителни и към унгарската полиция. Журналистите са се добрали до запис на разговора, който е протичал, докато хората в кабината накамиона са умирали и крещяли за помощ.

"Те крещят през цялото време за помощ, ти просто не можеш да си представиш какво е", казва шофьорът – 26-гдишният Ивайло Стоянов по телефона на организатора – афганистанецът Самсурамал Лаху, който кара след камиона. Моли го да спрат и да отворят вратата на камиона.

"Мисля, че не им стига въдух!", шефът му отговаря: "Не, не, не, не! Не може да се отваря вратата, ще избягат. Кажи им, че не може да се отвори вратата, дори и да умрат!"

Шофьорите имитират виковете на хората, наричат ги боклуци. Афганистанецът им казва, че ако умрат, трябва да ги изхвърлят в някоя гора в Германия. Ясно се чува как някой опитва да пробие дупка във вратите, как децата и жените плачат и се задушават.

Всичкият този ужас е подслушван и от унгарската полиция. На въпрос на германските медии защо не са се намесили, полицията обясни, че униформените не са разбрали какво точно говорят каналджиите, защото не разбират български и пущу. Едва по-късно с преводач научили за съдържанието.

Камионът тръгва на 26 август 2015 в 4:15 часа от Унгария към Австрия. Натоварен е с 96 души – за всеки има по-малко от половин квадратен метър. Вратите са затворени херметически. Тъй като тежестта на хората пречи на карането, каналджиите свалят 25 души и ги връщат в гората. Продължават със 71 – бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. 4 от тях са деца, 8 жени.

40 минути след тръгването хората започват да викат за помощ. В 9:50 преминават границата с Австрия. Към този момент всички отзад са мъртви. Шофьорите виждат това и зарязват колата с труповете на магистралата. Малко по-късно я открива полиция.

Снимките на хладилния камион, пълен с трупове на бежанци, се превърнаха в една от причините няколко дни по-късно Ангела Меркел да отвори временно границите на Германия, за да приеме струпаните по Балканския път бежанци.

Самият Самсурамал Лаху попада в Унгария като бежанец през 2013 г. Започва да използва създадените контакти по време на бягството си за организиране на трафик на бежанци.

За шофьори наема сърби и българи. Работи с хора с прякорите Амин, Кайрото, Доктора. Те все още се издирват. Превел е само през 2015 година най-малко 1200 души и е спечелил 300 000 евро, смятат разследващите, цитирани от "България днес".

Унгарската прокуратура ще иска за него и шофьорите доживотен затвор. Очаква се процесът да продължи повече от година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Полицията не разбрала какво си говорели каналджиите защото не разбирали български и пущу. Ми кво са подслушвали!? Чалгата дето е дънила в кабината?! И онези двамата на пущу или на български са си говорили.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангела Меркел създаде "професията" трафиканти на хора.А афганистанците никой насила не ги е качил в камиона за да идват в Европа.Да си бяха стояли у дома.
15
5
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
ХЕХ ми прочете мислите...от "сервилничене" на мейн-стрийма ...си изтъркахте и колене..и лакти от угодническо пълзене! Афгански престъпник ( тартора на цялото ) уморил афгански престъпници ( те са такива...никакви бежанци не са) Дреме ми....повече такива...че официалните власти отговорни за контрола, финансират само погребения...и станаха за смях!Не ми дреме - ВИЕ МАСМЕДИИТЕ МЕ НАПРАВИХТЕ ДЪЛБОКОУБЕДЕН РАСИСТ!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хах, че защо са ги подслушвали, щом не са ги разбирали ??що за глупост е това ?
13
1
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Унгарския ушев да не се прави на луд че не е разбирал, какво има да му разбираш на крещене ? Според мен унгарците са имали инструкция да не се намесват защото този случай перфектно им обслужва интересите и наситина жалко за тези хора. Трябва това и други неша да се случат че нашите кратуни да се сетят че има каналджийска мафия и да затегнат малко границите.
12
0
 
1
 
! Отговори
до ха-ха-ха преди 6 години
напиши в гоглето - ифа ковчег 1995 и ще разбереш дали са българи или не . не е за сефте.
11
4
 
13
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Защо продължавате да наричате нелегалните мигранти и престъпници "бежанци"? Кога най- накрая някой ще благоволи да прочете каква е разликата и да спрете да се излагате.... Или пък да спрете да се мазните на властите които ислямизират ЕС? Къде е този ЕС в който България влезе, и защо има толкова "хора" които се чудят защо има нати ЕС настроения? А иначе - Майка си търсят там вътре в този камион тези пoлу- cъщecтвa.
10
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Внимавайте, когато използвате думата "българи", дами и господа журналисти.Наличието на български документи не прави автоматично един човек българин !Тези каналджии НЕ са етнически българи. Факт !
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо когато се говори за бежанци никой не говори като за хора престъпили закона. Още малко ще започнат да ни убеждават че е напълно нормално да ходиш където си искаш. Да ама аз око реша да се кача на самолета за N.Y. без преди това да съм минал през Козяк ще ме изхвърлят като мръсно коте.
8
5
 
12
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен(8)Минусите които си насъбрал показват колко глупави са повечето българии..А истината е че навлеците сами са влезли в камионите, никой не ги е карал насила.Че и пари са платили на техен човек - мислиманец и талибанец..
7
0
 
29
 
! Отговори
PD преди 6 години
В предни статии, по темата, всред петте езика които владее Афганеца, българския не бе упоменат. Та на какъв език е комуникирал с българските шофьори? Пущу ?А за капак, след като в началото на 2015 вече е в разработка, шест месеца по късно, са нямали подходящ кадър, от съответните служби, който оперативно да реагира на информацията от подслушваните разговори. Тука смърди, и то много.
6
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудо голямо.Как викали как се задушавали колко било страшно.По интересният въпрос е откъде стадо козари и талибани имат по10-15 хиляди евро за да ги платят да ги карат на социални помощи в Германия.Единственият начин да спечелят толкова пари е като произвеждат хероин.И кво излиза?Нарко уреждане на сметки.В тия среди така си общуват.Който не верва да ходи да провери лично.Аз така съм чел в Уикипедия и тва ми стига.
5
22
 
14
 
! Отговори
bulgaricus bacilicus преди 6 години
Да изсъхнат до живот в килията мръсните български убийци ,пфууу.
4
6
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
А доживотен е твърде нехуманно. Все пак те просто са си вършили работата.
3
10
 
6
 
! Отговори
КАЗУС преди 6 години
Динко се казва собственика ?
2
3
 
13
 
! Отговори
Рашо преди 6 години
Доживотен звучи добре.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига улавщини