На море в Гърция. Но не спазвате ли правилата на пътя – солени глоби!

Нарушенията струват скъпо при съседите, 700 евро за неправилно изправарване
Обновена: 26 юни 2017 07:58 | 24 юни 2017 07:45,
64
На море в Гърция. Но не спазвате ли правилата на пътя – солени глоби!
Снимка: Архив, Reuters

Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като тя е придружена и с отнемане на шофьорската книжка за 20 дни. Това е само едно от тежките наказания в южната ни съседка, които грозят стотиците хиляди българи, решили да изкарат летния си отпуск там.

У нас санкциите за най-разпространените нарушения не са сериозни, но по гръцкото законодателство може да се стигне и до затвор. Например в България неправилното изпреварване струва на шофьорите 20 лева, а ако при маневрата е създадена опасност за други участници в движението, сумата е от 50 до 150 лв., пише "Труд".

"Пътната полиция в Гърция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, поради това българските граждани следва много стриктно да спазват правилата за движение и предвидените ограничения" – това предупреждение е публикувано на сайта на българското Министерство на външните работи.

В интернет страницата на ведомството съседите са в графа "Без особени препоръки", което означава, че за пътуващите българи там няма рискове и не трябва да очакват големи изненади. Но такива има и те са точно в глобите. Така, докато у нас санкцията за превишена скорост в населено място е от 400 до 700 лева, а извън него – от 300 до 600 лв., то в Гърция минималното наказание е 700 евро.

Най-фрапираща е разликата при използването на антирадарите. Ако в България шофьор бъде заловен с устройство, което предупреждава за полицаи на пътя или смущава тяхната техника, глобата е 50 лева. У съседите минимумът е 2000 евро, или почти 4000 лева. Освен това там книжката се отнема за 30 дни, а номерата на автомобила се свалят за два месеца.

При минаване на червен сигнал на светофара в Гърция водачът се наказва със санкция от 700 евро, регистрационните табели се свалят, а срокът е същият като при антирадара – два месеца. Трябва да се знае, че когато полицаите в Гърция глобяват, те не взимат пари, а изпращат нарушителя в най-близкото учреждение. Ако той плати наказанието в рамките на 10 дни, сумата намалява наполовина.

Любителите на почивката в палатка сред природата също трябва да са много внимателни с местното законодателство. Ето предупреждението на Външно за този тип почивка:

"В Гърция свободното къмпингуване извън утвърдените и регистрирани за целта места е забранено от местното законодателство. На нарушителите, в зависимост от решението на местните власти, може да бъде наложено административно наказание – предупреждение, парична глоба в размер на 150 евро, или лишаване от свобода за срок до три месеца. МВнР призовава почиващите в Гърция български граждани да се придържат стриктно към разпоредбите на местното законодателство".

Относно документите за пътуване, тези, които това лято за пръв път ще посетят южната ни съседка, е необходимо да знаят, че трябва да имат валидна българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Един от тези документи е необходим, за да се мине границата.

„При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила”, посочват още от Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
излиза, че в Гърция има държава... за разлика от тука....
43
0
 
7
 
! Отговори
Смотаняци преди 6 години
В Гърция имаше радари в началото и в края на всяко селче, които показваха скоростта на колите.Трябва да си *** та вдлъбнат да нарушиш нещо.Плюс това съм виждал поне три различни полицай на проверка-граничен кат и икономическа.Имаха и зоополиция в Солун, леле каква полицайка дати фръкне шапката. С едно кане корсо дето разбира само гръцки. Намигни ако можеш...Е упъти ни за БГ и после сдмица жената беше на диета.
42
1
 
16
 
! Отговори
Ел Турист по неволя преди 6 години
Съмърито на статията е: "В Гърция може и да няма селяния по плажовете като при нас, ама на пътя няма да можете да си правите каквото си искате и да се отървете с 20 кинта".Мерси за инфото, Халкидики, ние идваме !
41
15
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
"кое грозде е кисело" -кисела ти е лютеницата в торбата на теб -щом за теб керамоти,катерини,тасос ,ставрос и тям подобни селИнии са класа ,значи и ти си сИлИнИн .гърция е за такива като теб с дисагите и тоалетна хартия.
40
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ако няма корупция и те глобят два пъти по гръцките норми в Бг и 90% от шьофорите ще започнат да спазват правилата сами. А дано, ама надали, тук действат правилата на джунглата
39
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция си е много хубаво, но има някои тук, за които гроздето е кисело...
38
3
 
21
 
! Отговори
ДЕПУТАТИТЕ преди 6 години
ВМЕСТО ДА СЕ НАПЪВАТ В ЯЛОВИ ОПИТИ ДА ПРАВЯТ ЗАКОНИ, ДА ВЗЕМАТ И ДА ПРЕПИШАТ КАЧЕСТВЕНИТЕ ГРЪЦКИ ЗАКОНИ.
37
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ето така се пави ! То е измислено и то съвсем наблизо ! А пишман законотворците ни всъщност правят всичко възможно да стимулират нарушенията и баталиите по пътищата!Упорито отказват да приемат елементарни правила измислени отдавна!
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самия материал, ясно показва че за хората които обичат правилата и си карат спокойно и не искат някой да ги изненада с глупавото си шофиране е по добре в гърция, не виждам нищо като противници на гърци в материала по скоро , си е направо демонстрация че хората държат но безопасното каране, а не на това как правителството им да събира максимално пари от пътищата , както в нашата държава.Единствено за хората които обичат да нарушават правилата , това звучи заплашително,или не просто там не е нужно д
35
14
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
е,събрахте се за Един Ден Плаж -ха ха ха ! Само така и нито Едно евро на гърците ! вземете си храна,вода ,чадъри и тоалетна хартия и като се върнете да не пропуснете да похвалите гърция .
34
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Зелена карта мисля,че ве е задължителна...
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква застраховка за автомобила ?!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се съберем от сайта най-редовните посетители и да отидем за един ден на плаж в Гърция - Неа Ираклица, Неа Перамос и др. ?
31
5
 
62
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Човек ако си кара спокойно - никой не го закача, за разлика от България където те спират за щяло и нещяло.. Тая статийка май се опитва да всява някакъв страх?
30
6
 
19
 
! Отговори
Изостанали преди 6 години
Нали България е изостанала и дупката на Европа у нас глобите са колкото за едно кафе.Държава пародия.
29
4
 
2
 
! Отговори
Macedon Korabov преди 6 години
E pa sho she praite na pata...ima tolko korabi, lotki, yahti, ferrybooti...yaht holiday...cayac holiday, windsurf holiday, varka holiday, kitesurf holiday...
28
23
 
5
 
! Отговори
до ханололулиоктиссс преди 6 години
ей,нахалник я се скрий някъде - егати нахалството - Е ТАКИВА СТЕ ВСИЧКИ !А вие дето ми хвалите гърците и гърция си плУхте в устата .Който не е ходил да не ходи в гърция -ще съжалява за времето и парите си.платени "доволни"драскачи,ви лъжат по нета.
27
1
 
14
 
! Отговори
Neicev преди 6 години
100 procenta laja.
26
1
 
11
 
! Отговори
до "Минус" преди 6 години
Дръж жена си под чадъра и няма какво друго да те ухапе във водата.Ама като чета как описваш къпането...ти и у дома май се къпеш с дрехите и обувките !
25
2
 
44
 
! Отговори
Гешо преди 6 години
Всяка една държава си има закони , ако ги спазваш нямаш проблеми .Приятно пътуване .