Макиавели - любимец на тираните, реабилитират ли го днес?

Съветите му от преди 500 г. се приемат като практически препоръки
Обновена: 25 юни 2017 18:13 | 25 юни 2017 17:48, Елка Василева
33
Макиавели - любимец на тираните, реабилитират ли го днес?

Той е мъртъв от 490 години, но името му и до днес предизвиква по-скоро негативни чувства. А Николо Макиавели всъщност е бил извънредно умен, честен и благороден човек. Свидетели ли сме днес на неговата реабилитация?

Наричат Николо Макиавели първия политолог на новото време. Професор Дирк Хьогес предлага необичаен поглед върху неговата личност в излязлата в Германия книга "Власт и илюзии", пише Дойче веле.

Основният труд на Макиавели "Владетелят" е широко и скандално известен. Един от съветските речници на чуждите думи тълкува "макиавелизма" като политика, основана на грубата сила, на игнорирането на нормите на морала, като коварство, вероломство, двуличие и лицемерие.

Но професор Хьогес, пък и не само той, не се съмнява във високата нравственост, честност и благородство на Макиавели - той е бил извънредно умен човек с разностранни таланти - политик, дипломат, философ, историк, поет, драматург, театрален режисьор и композитор.

Министър и изгнаник

За живота на Макиавели се знае много. Той се е родил през 1469 година и израства във Флоренция. Бил е гражданин и патриот. Знатният му произход и необичайните му способности му помагат да направи бърза кариера. Присъединява се към противниците на управляващия във Флоренция род на Медичите. След като те остават без покровител, Макиавели се издига до министър на външните работи на републиката.

През 1512 година обаче Медичите се завръщат на власт - с малко военна помощ от Испания и Швейцария. Тогава Макиавели е подложен на тежки разпити и мъчения. Изпращат го в затвора, но не го убиват само защото е спасил от смърт няколко известни поддръжници на семейство Медичи.

В крайна сметка го заточават в едно село, където прекара в изгнание цели 8 години - нещо непоносимо за деен човек като него. Макиавели е женен, има шест деца и семейството едва свързва двата края. Но както става понякога, заточението се оказва най-плодотворният период в неговото литературно творчество. Именно тогава Макиавели пише "Размишления върху първите 10 книги на Тит Ливий", знаменития си трактат "Владетелят", комедията "Мандрагора" и теоретичния си труд "За военното изкуство".

Едва през 1520 година, след смъртта на Лоренцо Медичи, разрешават на Макиавели да се завърне в двора и даже му поръчват да напише история на Флоренция. Изглежда, че властта отново става благосклонна към него. Но през 1527 година е извършен нов преврат. Николо Макиавели не издържа на този удар и умира на 21 юни 1527 година на 58 години.

Съвременниците познават портрета на Макиавели от италианския художник Санти ди Тито. На него е изобразен слаб, късо подстриган мъж с жив и проницателен поглед. Човек с високо чело, кафяви очи, малко гърбав нос и присвити в тънка усмивка устни - това е лице на човек, който не излъчва никаква жестокост, свирепост или коварство.

Нито следа от предположението, че това е човекът, който в трактата си "Владетелят" учи политиците да забравят честността и справедливостта и да следват принципа "целта оправдава средствата".

Да учи политиците ли? - Професор Дирк Хьогес напомня в книгата си "Власт и илюзии", че Макиавели е посветил "Владетелят" на съвсем конкретен човек - "на негова светлост Лоренцо Медичи".

Но това не е било просто някакво традиционно за времето си посвещение или коленопреклонен опит на посрамения философ да спечели отново благоволението на своя стар покровител - по-скоро Макиавели е мечтаел да сложи край на разпокъсаността на Италия, да я изчисти от чуждестранните завоеватели - испанци, швейцарци, германци - и да създаде силна държава.

Именно тази цел, а не "всяка цел", оправдава в неговите очи "средствата". В името на създаването на силна и самостоятелна Италия е трябвало да бъде пожертвано всичко. В това число и моралът и добродетелта. Освен това представите за морал и добродетел в тези времена преди 500 години, меко казано, са били малко по-различни от днешните.

Четиво за тирани?

Все пак бихме могли да възразим: Макиавели е написал и това: "Всички въоръжени пророци са побеждавали, а невъоръжените се загивали", "Трябва да се побеждава със сила, да се внушава на народа любов и страх, да се отстраняват хората, които могат да навредят..."

Впрочем, изказванията на Макиавели далеч не са еднозначни. Преценете сами: "Има два начина на борба - като се опираш на закона, или като действаш със сила. Първият начин е присъщ на човека, а вторият на звяра. Един владетел трябва да умее да използва и двата".

Всъщност професор Дирк Хьогес се опитва да реабилитира не книгата, а автора ѝ. Затова е важно да се разбере защо Макиавели е писал всичко това. Той е бил убеден, че тиранията се явява "горчиво, но необходимо лекарство".

Освен това Макиавели назовава нещата с истинските им имена. Той показва, че властта няма божествен характер, че политиката се определя не от църквата и от Бога, а от реалните земни интереси и човешки слабости. Именно заради последователния антиклерикализъм на Макиавели Католическата църква забранява неговите произведения чак до 1929 година.

Но за много от тираните по света "Владетелят" на Макиавели е настолна книга, а неговите съвети от преди 500 години се приемат като практически препоръки. Наполеон например е казвал, че Макиавели е "единственият писател, когото си струва да четеш". Владимир Илич Ленин пък го нарича "умният флорентинец".

По времето на Сталин книгите на Макиавели са издавани няколко пъти. Между другото, в предговора на изданието на "Владетелят" от 1939 година Макиавели е обявен за "велик прогресивен писател". Съмнително е дали Сталин и другите диктатори, които се увличат по Макиавели, са чели задълбочено трудовете му.

Във всеки случай те възприемат много едностранчиво неговите постулати, но игнорират някои от тях. Като това, например: "Владетелят не бива да прибягва бързо до насилие. Във всичките си действия той трябва да бъде сдържан, внимателен и милостив". Или това: "Владетелят трябва да започне да се тревожи, ако забележи, че някой по някаква причина се страхува да му каже истината". Актуално, нали?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Николо Макиавели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Starija hush преди 6 години
Imam knigata mu okolo 500 stranici e.No ne namiram ni6to specialno.Elementarni saveti.
23
1
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Дойче Веле... Аз бях до тук.
22
1
 
1
 
! Отговори
К'с преди 6 години
До анонимен 12:Оказва се, че има разлика от расата и географската ширина. Примерно династията Ким Ир Сен успява да задържи с груба сила властта вече трето поколение. Не знам дали Ким Ир Сен е чел Макиавели, но със сигурност е чел правилната книга колеги.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес 'Левада-центр' публикува допитване 'Кои са най-великите хора за всички времена?' и отговора е:1. Йосиф Висарионович Сталин;2. Владимир Владимирович Путин;3. Александър Сергеевич Пушкин.Напомням, че 'Левада-центр' е в числото на опозиционните агенции.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 14 ОТ 23ИЛИ СЕ НАМЕСВА САМАТА "ПРИРОДА".... ИЛИ НАРОДА....НЕИЗБРОИМИ СА ПРИМЕРИ ЗА ТОВА...ОТ ИЗЧЕЗНАЛИ ЦИВИЛИЗАЦИИ ???-НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК И ЗАЩО ...ДО РИМСКАТА ИМПЕРИЯ-НИКОЙ НЕ Я Е РАЗГРОМЯВАЛ-ТЯ САМОСЕУНИЩОЖИ -ОТВЪТРЕ....И Т.Н.....много са примери от съвр.история на 20 век
19
8
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 6 години
До АнонименЗа Айнщайн може да си прав след като бяга от нацистите първо се заселва в Турция.Преподава в Истанбулския университет ,но е уволнен от там и отива в САЩ.Може за това да са го уволнили.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и както винаги Е...пропуска главното - тирания.като строй.-1) избранника е представител на народа....2)отначало защищава интересите на народа.3) но после .притиснат от олигархическите интереси е "принуден"(ако не иска да изпусне кокала-наречена "власт" )да защищава интересите им...разбира се . че идва личностното забогатяване и на семейството му....народа и проблемите му-остават на заден план..."Интереса клати феса"-му казва народа.а избранника им става богат и безразличен към проблемите им...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако още не сте чели "Владетелят", горещо ви го препоръчвам. Има много истини, които са валидни и до сега. Дори и да не се занимавате с политика или управление.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за дойче веле любимеца е троцки - психопат и истерик
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bih vi preporachal edin benediktinec. "Za varhovenstvoto". Slaga Makiaveli v djobcheto si.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Макиавели - любимец на тираните"Само да припомня че беше любимец и на Лилавият Костов който тръбешеналяво и надясно че си лягал и ставал с "Владетелят" на Макиавели.Не че на "Еднокнижника" не станал любимец ама тай горкият не може и да чете та какво остана да разбере за какво иде реч.
13
0
 
5
 
! Отговори
PD do 16 преди 6 години
Вярно ти е наблюдението, поне според мен. Но и времената се менят, и сега владетеля не е нужно да е личност. Но ако приемем, че за разпознаването, качеството владеене на умовете е достатъчно,то кой/кои фактори владеят умовете на модерното човечество. После следва въпроса, а кой ги управлява тези фактори. И същите тези управляващи, в цялата история на модерното човечество нито веднъж не са излизали на протест. Явно са привилегирована каста в новия Имперски порядък. Коя/Кои ли са тези касти ?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDВладеейки умовете, използва волята им в посока, която той желае....ами явно вече не владее в такава степен, каквато му се иска, щом вече е "дошъл момента" за нова трасформация и трансмутация!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PD Ще врътнем още един кръг..до кога ?нали си даваш сметка, че спиралата "нагоре", т.е. "дима от комина", издигайки се все по на високо, става все по-рядък и все по-разреден от въздуха, т.е. все по-малко и по малко съдържа от състава и веществата, които е имал в момента на излизане от комина, докато в един момент съвсем не се разтвори във въздуха и не ... "изчезне".на там ли върви човечеството, умело тласкано от шепа алчни и обезумали сектанти-кабалисти с желание за власт и контрол ?
10
2
 
4
 
! Отговори
PD do 11 преди 6 години
Да! И на останалата маса трябва да се даде пример, че свободолюбието и хумнамизма не работят, за да приеме доброволно робуването, като форма. Естествено вариантите не са камшици и окови, но контрола трябва да се възстанови. Това е Имперския принцип. Историята обаче е показала, че всички империи, рано или късно свободните, падат под напора на свободните Ари/ора/хора. Ще врътнем още един кръг.
9
0
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Владетеля владее, и това е единственото му качество. Владеейки умовете, използва волята им в посока, която той желае. Останалите филми за добруване, на тези които владее, са частен случай. В империите например винаги добрува някоя каста. А на нивото, което е обучило владетеля, какво да желае, са определени цивилизационни концепции (филосовски, религиозни, тайни общества). Наполеон, е продукт, на такива ментори, и чрез него, програмират бъдните поколения. А войните си е водил за себедоказване
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Според мен Макиавели е написал идеален наръчник как да останем на власт ако вече сме диктатори...човечеството е гледало този филм, но на по-ниско стъпало на развитиенауката казва, че със сила се завладява, но със сила дълго не се удържа - роба, ако той остава да бъда съзнателно същество, трябва да има стимул, "камшика" не работи дълго и ефективно.очевидно е, че за съвременните "господари" осъзнатият роб вече е опасен и се готви замяната му с неосъзнат, програмиран, бездушен!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDмасата гони вече 9 милиарда, масата вече знае за лъжата, от масата вече трудно може да се печели, масата вече става все по-неуправляема, логично е това предизвика желанието за силно редуциране на масата до "управляем размер" и "правилен" състав!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните Владетели лоши или добри правят така,че държавата им да просперира.Наполеон пръска огромни количества пари за никому ненужни военни походи с едничката цел да си чеше комплексите заради ниският ръст,а и да впечатлява курвенцата колко голем и силен го вади.За Ленин кво да кажем от империя която по нищо не отстъпва на Великобритания и Франция превръща Русия в кален колхоз.Според мен Макиавели е написал идеален наръчник как да останем на власт ако вече сме диктатори.
5
0
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
В предвид предстоящите събития, министерството на пропагандата Ви уведомява, че гордостта на европейската цивилизация, хуманизма, минава на заден план. Целта оправдава средствата, е новото кредо. А целта и средствата, ще Ви спуснем, когато му дойде времето.За сега само Ви подготвяме, за новото масово убийство на себеподобни.