Мей осигури подкрепа за правителство на малцинството

Подписа споразумение с Демократичната юнионистка партия
26 юни 2017 20:28, Елка Василева
0
Мей осигури подкрепа за правителство на малцинството
Тереза Мей и Арлин Фостър. Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей сключи споразумение с лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия за подкрепа на правителство на малцинството на британските консерватори.

Церемонията се състоя на Даунинг стрийт 10 в Лондон, където Мей прие по-рано днес лидерката на юнионистите Арлин Фостър.

Преди подписване на споразумението Мей и Фостър се ръкуваха пред камерите на медиите и се усмихнаха.

Консервативната партия на Тереза Мей спечели само 318 места в британския парламент на изборите на 8 юни. Юнионистите получиха 10 места от общо 650 места.

След подписването на споразумението лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър каза, че Северна Ирландия ще получи от Лондон допълнително финансиране в размер на 1 милиард британски лири за две години, предадоха световните агенции. Това допълнително финансиране е част от споразумението за подкрепа на кабинета на Мей.

Тези пари ще стимулират икономиката на Северна Ирландия и инвестициите в нови инфраструктури, както и инвестициите в бъдещето на нашето здравеопазване и образование, заяви Арлин Фостър.

Това споразумение ще позволи Великобритания да има стабилно правителство, допълни тя.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Демократичната юнионистка партия се е съгласила да подкрепи нейното правителство в такива гласувания в парламента като законите за бюджета, за национална сигурност и при всички гласувания на въпроси, свързани с Brexit.

Тереза Мей каза, че споразумението с юнионистите дава ясно да се разбере, че Лондон продължава да се придържа към ангажиментите, установени в споразумението от Белфаст за уреждане на северноирландския конфликт и последвалите го споразумения. Тя добави, че новото правителство ще управлява в интерес на всички страни в Северна Ирландия.

В текста на споразумението, публикуван днес, се казва, че Демократичната юнионистка партия ще подкрепя правителството на Тереза Май по въпроси, свързани с излизането на страната от ЕС, по бюджетните въпроси, при всички вотове на доверие в парламента и по въпроси, свързани с изпълнение на правителствената програма. Но юнионистите няма да имат никаква роля в политическите разговори на британското правителство, свързани със Северна Ирландия.

Мей и Фостър освен това са постигнали съгласие, че Великобритания трябва да изпълни целите на НАТО за бюджетните разходи.

Британският премиер Тереза Мей каза, че гражданите на ЕС, които са законно във Великобритания, ще бъдат третирани като британски граждани, предаде Ройтерс.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.