Съюзници на Москва не желаят да воюват в Сирия

Провеждани са консултации с Киргизстан и Казахстан, но...
26 юни 2017 20:03, Елка Василева
173
Съюзници на Москва не желаят да воюват в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Миротворческият процес в Сирия с участието на Русия, Турция и Иран среща поредните трудности. За Москва те се изразяват в това, че в процеса отказват да се включат нейни най-близки съюзници от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - Киргизстан и Казахстан, пише "Независимая газета".

Москва преговаря с Бишкек и Астана двете страни да изпратят военни в Сирия, съобщи тези дни шефът на комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов. Същото спомена по-рано на преговори за Сирия говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

Информацията обаче веднага бе опровергана от киргизстанския лидер Алмазбек Атамбаев и от казахстанския външен министър Кайрат Абдрахманов. Атамбаев заяви, че изпращането на киргизстански военнослужещи в Сирия "никак не е лесна работа". "И ако въпросът изобщо бъде повдигнат, за целта, първо, трябва да има решение на всички страни от ОДКС, резолюция на ООН и после окончателно да го реши парламентът на страната", описа процедурата той.

Атамбаев добави: "Ако някога, явно вече не през моя мандат, този въпрос бъде поставен, Киргизстан трябва да изпраща там не редовни части и съединения, а ако има желаещи измежду кадровите военни, офицерите". "Сега изобщо не сме го обсъждали (на неотдавнашната среща с руския президент Владимир Путин, бел. на вестника), бях изненадан, че се повдига въпросът", подчерта киргизстанският държавен глава.

В сходен дух бе издържан и коментарът на Кайрат Абдрахманов. "От страна на Казахстан мога да ви уверя, че не водим никакви официални преговори за изпращане на наши военни в Сирия - каза министърът на Четиринайсетия Евразийски медиен форум. - Като суверенни, независими, също и много добре балансирани във външната си политика страни ние - нито Казахстан, нито Киргизстан, никога няма да станем заложници."

За Казахстан "е принципно важно условие, за да разгледа възможността да изпрати миротворци в коя да е гореща точка от света, да е налице резолюция на Съвета за сигурност на ООН и съответен мандат от тази организация", посочи той. Проблемът как ще се гарантира сигурността и ефикасното действие на четирите зони за деескалация в Сирия "е от компетенцията на страните гаранти на процеса от Астана (Русия, Турция и Иран), които ще обсъдят тези и други въпроси на среща в Астана от 4 до 5 юли", обясни Абдрахманов.

По данни на "Независимая газета" обаче до неотдавна все пак са провеждани консултации с оглед изпращане на киргизстански и казахстански военни в Сирия. И нищо чудно да продължават и днес. Това потвърждават източници на Интерфакс, експертни оценки, а и други сведения.

Шефът на киргизстанското външно ведомство Ерлан Абдилдаев например призна на 23 юни, че такива консултации е имало "в ОДКС по инициатива на руската страна, но въпросът не получи никакво развитие".

Абдилдаев не съобщи кой точно е участвал. Но ако припомним, че министрите на отбраната от ОДКС разговаряха скоро в Минск, напълно е възможно консултациите да са били там. На 13 юни генералният секретар на ОДКС Юрий Хачатуров съобщи след форума пред журналисти, че освен основните планови въпроси в тесен състав "шефовете на военните ведомства от страните в ОДКС обсъдиха на заседанието си в Минск проблеми около гарантирането на сигурност извън зоната на отговорност на организацията". Дали става дума за Сирия - не се знае.

Медии съобщиха, че предложението на Русия да бъдат разположени в Сирия киргизстански и казахстански военни било отправено миналата седмица, когато турски служители разговаряли със специалния представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев. Между другото инициативата може да е по-скоро не руска, а турска. На пресконференция миналата седмица Ибрахим Калън отбеляза, че в провинция Идлиб живеят над един милион души, главно мюсюлмани сунити, "и трябва да се реши колко войници са необходими, за да гарантират сигурността им". Логиката му сочи, че войниците трябва да бъдат от същото вероизповедание. Защо обаче непременно да са миротворци от Киргизстан и Казахстан?

Бившият турски президент Абдуллах Гюл заяви на Евразийския медиен форум в Астана, че "въпросът просто може да е криво изтълкуван". Като подчерта, че "Идлиб е сунитската част от опозицията, Идлиб не е кюрдски, а арабски регион и там се намира голяма част от опозицията, също и бегълци от силите на режима". Точно за тяхната сигурност полагат усилия днес Турция, Русия и Иран, посочи той.

Военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев обръща внимание, че Русия неведнъж е предлагала официално на свои партньори и съюзници да участват в хуманитарни мисии в Сирия - разминиране, доставка на хуманитарни товари и т. н. "И не е никак чудно, че Русия предлага да включи в изпълнението на задачите си за помиряване на страните в Сирия свои партньори от ОДКС. Още повече, че участието на други страни в процеса е предвидено в меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, приет в Астана в началото на май. Защо руските предложения се посрещат толкова зле, не е много ясно", казва експертът.

Неткачев отбелязва, че Русия - както и САЩ от НАТО, не може да настоява съюзниците й от ОДКС да увеличат военните си разходи. "Съюзниците ни явно не проявяват разбиране и солидарност, за да се включат в гарантирането на сигурността в регионите, където действат терористи. Но сред бойците на "Ислямска държава" в Сирия има доста хора от Казахстан и Киргизстан. Защо тези страни да не сложат там нещата на място заедно с Русия?" - пита се експертът.

"Навярно всичко опира до парите. И до геополитическите ориентири, които са си избрали т. нар. съюзници на Русия", пояснява Неткачев. И напомня, че военните разходи на Казахстан и Киргизстан са към 1 процент от БВП на страните, а тези на Русия - почти четворно повече. При това съюзниците на Москва получават руска военна продукция на преференциални цени.

Експертът напомня, че "военни от Казахстан с желание участваха в операции на САЩ и НАТО в Афганистан. А Киргизстан навремето разреши да се отвори на негова територия американска военна база. Това бе в разрез с интересите на Русия. Съюзниците й обаче не се съобразиха с този факт. А гледат и днес да демонстрират, че са независими от Руската федерация. Което до известна степен е показател за същинския авторитет на Русия в ОДКС".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Русия е велика 129 Русия е велика , ама Сащ са още по велики.Там хората могат да мислят , за разлика от нас и руснаците.Почти всичко което ползваме в ежедневния си бит е дошло от САЩ.От Русия Менделеевата таблица. Голямо откритие , няма спор. Ама я седни на нея и си *** на село...
82
4
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен до 118--115;А вие русофилскатая *** сте ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ ЗА РУСКИТЕ ***. Всички предателства в историята ни са извършени от ***.Да ви ги изброявам ли? няма да ми стигне мястото.
81
3
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
В Сирия няма добри и лоши. Всички са за избиване. И да питаш руснаците какво ку..му търсят там ?Вероятно да покажат че все още съществуват. Заградети ги от всякъде и ги оставете да се избият.
80
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ех експерти...След като ИД бъде не толкова унищожена колкото прогонена от Сирия и Ирак къде ще идат бойците? Афганистан и Либия БингооКои страни граничат с Афганистан - Таджикистан, Туркменистан и Киргизстан. Да Русия ще ги подкрепи с оръжие и войски ако е необходимо. Защото Терорист проникнат ли на тяхна територия елементарно е да проникнат И В РФ ВАЖИ БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ,
79
10
 
8
 
! Отговори
Русия в изолация преди 6 години
За пръв път чувам, че Русия има някакви съюзници.
78
3
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Поредните фейк нюз - откакто свят светува желаещи да се бият (с първобитни инстинкти) колкото искаш
77
16
 
6
 
! Отговори
кирил преди 6 години
в донбас също няма желаещи да воюват на страната на терористите.за това москва изпраща буряти тувинци башкири чеченци калмики .рускоезичното население в по голямата си част е на страната на украйна.при мариопул сформираха доброволните отряди за териториална отбрана които отблъснаха терористите на кремъл
76
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Точно до Киргизстан и Казахстан са опрели в Кремъл да знаете !
75
25
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
СПОКО ,БЕ....така са всички *** и левичари ..ха,ха,хаааааааааааа...ШЕ СВИКНЕШ!!!!НЕ ТИ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ...НАЛИ...?????!
74
26
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Айде ,бе...къде останаха доброволцште от БСП , които ходиха на поклонение в Сирия , при Асад...??!!!ДА СТЕГАТ ПАК БАГАЖА И ...У СИРИЮ...!!!!НАЛИ СТЕ ВСЕ БРАТЯ ,БЕ ...."СОЦИАЛИСТИ"..ха,ха,хаа,хааа,,аа.....ВСЕ "ЛЕВИЧАРИ"!!!???
73
5
 
26
 
! Отговори
Де факто преди 6 години
Москва не е канила никой да воюва в Сирия.
72
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен до 118 преди 6 години
Ти не можеш да бъдеш и лай.ото на Хан Крум велики.На америриканските изтривалки, каквито са се превърнали някои Българи, Крум щеше да отреже не само ръката но и главата на такива продажници.
71
13
 
6
 
! Отговори
товарищ Сухов преди 6 години
"...въпросът не получи никакво развитие."Че как ще получи развитие?Русия се бие на страната на шиити срещу сунити, но да караш сунити да се бият на страната на шиитите си е пълно безумие.Това показва какви експерти определят в момента външната политика на Кремъл.Восток - дело тонкое!
70
14
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Венецуелският Мъдуро няма ли да изпрати нещо в Сирия??? Те нали са големи дружки с Вова Македонски...Май революционният плам нещо позагасна...
69
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не му се умира за рассипията, даже и на нашенското рушкофил не му се мре.
68
11
 
4
 
! Отговори
ДЖЕРИКО преди 6 години
Съюзниците на Москва са се на.с.рали, защото знаят, че Москва ще ги закона, ще ги зарови, и пак ще ги закопа....
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Побой над лекар, полицай, пенсионер, и всеки обикновен Българин от роми, ни го натресоха БХК и другите американски НПО.За кражбите не говорим, дават се огромни суми пари на ромите да се размножават, пак от тези американски НПО.И тук има яростни подръжници на нашите унищожители.За 28 години ни унищожиха армията, икономиката, образованието и резултатът е очевиден.
66
5
 
2
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
"...Спечелихме Отечествената война 1944-45..." - ъъъъъъъ, ко речи??? Ти да не си бил коНсомолски секретар, бре? К'ви са тези *** изцепки?Кой ти е доставчик, много яка стока! Hapкоманче, след всички тези "спечелени" войни Бълxapия се е свивала, що така? Само след участието ни в Антихитлеристката коалиция не са ни дали Шопията на сърбите, защото чичко Сталин се е застъпил за нас.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 94 преди 6 години
Преоритет на всеки евроатлантик е гей парада, това го донесе америка с техните НПО.А че наближавахме 10 000 000 а сега ще се смъкнем под 7 000 000 кое не ти е ясно бе куха кратуно ? Има Google за тази работа кранарино.
64
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Чукча стои на брага на Беринговия проток и крещи към Америка:- Бедняци, нещастници!!!...- Но те живеят много добре... - казали му съселяните... - защо бедняци...- Купиха Аляска, а не им стигнаха парите за Чукотка...