Хакери ударили и руския гигант "Роснефт"

Жертва на нов вирус станаха компании в Украйна, Русия и други страни
17
Хакери ударили и руския гигант "Роснефт"
Снимка: Reuters, архив

Огромна вълна от кибератаки, напомнящи начина на действие на вируса изнудвач "Уонакрай", удари днес едновременно Украйна, Русия и още няколко страни, изваждайки от строя десетки компании, предадоха световните агенции.

Засега няма установена връзка между извършените този следобед атаки, но няколко компании съобщиха, че са били засегнати от вирус, който блокира съдържанието на информационните им системи и на екраните на компютрите излиза обява с искане за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията.

Заради тази атака пътниците в метрото в Киев не можеха да платят с банкови карти, електронните табла с информация за полетите на летището в Киев не работеха, а украинските банки не можеха да извършват някои услуги.

Руският гигант "Роснефт", най-големият производител на петрол в света, каза, че е станал жертва на мощна атака, но увери, че производството не е спряло, благодарение на помощен сървър.

Нападения са били извършени срещу друга руска петролна компания, "Башнефт", руското металургично предприятие "Евраз", фирмите за шоколадови изделия "Марс" и "Монделийз" и козметичната "Нивеа". Според компанията "Груп Ай Би", занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления, около 80 компании в Русия и Украйна са станали обект на кибератаки.

Вирусът изнудвач, известен с името Петя, е засегнал също така компютри в Англия и Индия, съобщи швейцарска правителствена технологична агенция.

Той е започнал да се разпространява в Западна Европа. Датският корабен превозвач "Мерск" и френското промишлено предприятие "Сен-Гобен" съобщиха, че са били засегнати, но уточниха, че информационните им системи са защитени от изгубване на данни.

"Вирусът се разпространява по целия свят, голям брой страни са засегнати", предупреди в "Туитър" експерт от руската компания за антивирусни софтуери "Лаборатория Касперски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: УкрайнаРусияхакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Следствие преди 6 години
Роснефт като държавна организация ще отдели известен процент приход и писатетелите на wanacry ще cry desperately :). И понеже с това ще се заемат тайните служби - никой няма да разбере.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Уонакрай, скъм?
9
1
 
1
 
! Отговори
5 преди 6 години
Не се радвайте се много всичко под контрол там
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Брилятно, нали?Тъкмо щях да изтроля американоблизците в сайта, ама ти ме изпревари!Владимир Владимирович пак им(ви) го начyкa...
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaмелио, учителката ти по български език ще направи "вери биг край".
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв Роснефт не са ударили хакерите защото са от Русия. Днес е взривен в колата си в центъра на Киев шефа на украинското военно разузнаване, а т.н. хакерски атаки са върху цяла Украйна дори и Чернобилската АЕЦ и служат за страничен отклоняващ маньовър на руските фашисти. За парлама се съобщава че са засегнати и руски фирми и сайтове.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KaмитУ е пропуснала да спомене, че вирусът е засегнал цялото правителство на Окраина, всички мобилни оператори в Окраина...
4
4
 
2
 
! Отговори
Blockechain преди 6 години
Тоз вирус трябва да порази всички компютри на Виндовс по света да криптира криптовалутите и да блoкира всички банки и тогава ще настане шоу.
3
0
 
4
 
! Отговори
Az преди 6 години
Малък жокер за чалгарите с УиндоУс 7 ултимате от замунда : ms17-010
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уонакрай ? A случайно да знаете, че имена пък било то и на вируси не се превеждат.
1
5
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Когато комПартията загуби ориентация, вируса също губи ориентация и се връща откъдето е тръгнал!