Съд: Холандия отчасти отговорна за над 300 жертви в Сребреница

Мъжете, потърсили убежище в базата на ООН, са били предадени
27 юни 2017 22:33, Елка Василева
18
Съд: Холандия отчасти отговорна за над 300 жертви в Сребреница
Снимка: архив, Reuters

Хагски съд потвърди предишна присъда за отговорността на Холандия за смъртта на над 300 мюсюлмани, убити от босненските сръбски сили през 1995 г. в Сребреница.
       
Съдът обаче смекчи до известна степен отговорността, която присъдата от 2014 г. приписва на холандските войници във връзка с предаването на 350 мъже, укриващи се от сръбските сили в базата на ООН в Сребреница, посочва ДПА.
       
Според днешното решение на апелативния съд Холандия е частично отговорна за смъртта на предадените мъже, потърсили убежище в базата. Председателстващият съдия заяви, че в резултат на предаването на мъжете от холандските войници "те са били лишени от възможност за оцеляване".
       
Присъдата се разглежда като изключение, тъй като ООН се ползва с имунитет от съдебно преследване, отбелязва Ройтерс.
       
Сребреница и околните села бяха населени преобладаващо с мюсюлмани в предимно сръбската Източна Босна.
      
Анклавът бе под военна обсада от началото на босненската война през 1992 г. до клането само няколко месеца преди приключването на конфликта чрез международно посредничество.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ХоландияСребреница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
А кога? преди 6 години
А кога ще има съд за косоварите - Тузла, Сребреница и Жепа? Що не почнаха война срещу косоварите?Сега САЩ да чакат международен съд от Италия, Германия и Франция за бомбите с уран. Италиански миротворци, умират от урана. В същото време американските войници са ходили в защитни костюми, предупредили са само англичаните от съюзниците.Не забравяйте, че и в БГ имаше "дружески" заблудени снаряди, а частиците от обеднения уран се пренасят във въздуха.Защо водата в БГ е с уран и алфа частици.
12
2
 
0
 
! Отговори
Муслим преди 6 години
Нищо, като се наплодим ще си го върнем
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха! ООН имала имунитет от съдебни преследвания. Ти да видиш.
10
0
 
1
 
! Отговори
Балканист-виртуоз преди 6 години
Екстра са си албанците !
9
0
 
16
 
! Отговори
трибунала в Хага преди 6 години
Милошевич беше оправдан от трибунала в Хага по всички точки. За военните си престъпления в Ирак и Сирия, Буш, Блеър и Тръмп трябва да лежат по 25 години в килията в Хага, в която лежа и Милошевич.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо жалите муслитата? Не сте били там и не знаете, че от обградената от сърбите Сребреница, през нощта са тръгвали малки групи резньовци които са клали из сръбските села. Сърбите разбират и поради това атакуват Сребреница. Защо се крие това? Защо не се каже за село Коневичи поле, което цялото е изклано от муслита, около 250 сърби, на самата Коледа. Жени с деца са скачали в реката да се спасяват. Муслитата са изклали и животните, всичко. Правилно са постъпили холандците! Отново двоен стандарт.
7
1
 
14
 
! Отговори
Хм... преди 6 години
И каква отговорност, и то частична, ще поеме Холандия, че нещо не разбрах? Защо частична? Те директно са предали на сърбите тези 350 мъже, ПОТЪРСИЛИ ЗАКРИЛА при тях, обричайки ги на сигурна смърт. Не мога да разбера в такъв случай кому к..а са търсили там?! Нали уж са били в ролята на умиротворители. Едно е сигурно, а именно, че гузната им съвест ще ги осъди най-жестоко.
6
2
 
29
 
! Отговори
Соломон се спаси преди 6 години
Та колко струва един живот на босненец ще разберете от съда в Хага. Ако е убит от сърби животът се остойностява, но ако е отнет от холандец от ООН, вече този живот няма цена. Евроатлантически цинизъм!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВярно е! В Македония си намериха своят Иван Костов 20 години след нас. Поне груевски крадял по малко сега се сдобиха с лидер, който за дни ще открадне и разпродаде на безценица всичко заедно със суверенитета, ако предположим, че са имали такъв.
4
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Пази боже от ООН убежище да търсиш!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера бях в Скопие!Не им завиждам на македонците,те наново трябва да обърнат глава или към сърбите или българите,както ги глава учи!!Не съм националист!Исляма се супсидира яко там!!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората по тези земи още си плюят в пазвата като чуят сини каски. Точно безнаказаноста с която се ползват , защото са под шапката на ООН, води до престъпления. Има един документален филм за секс индустрията ,която се развива покрай базите. Масово си купуват момичета по на 13-14 години , секс , бой ,отвличания.
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандия са гадове. Никога не съм ги харесвал. Вечни врагове на България. Със сърбите сме водили много войни и сме се мразили, но в крайна сметка сме си наши балкански и православни народи. Отнеха ни Македония, на тях пък им взеха Косово. Каквото било - било. Между другото за сърбите няма Америка или Русия, а национален интерес!