Мадуро предупреди: Война, ако кабинетът бъде свален

"Разпадането на Венецуела ще доведе до огромна бежанска вълна"
28 юни 2017 09:15, Елка Василева
73
Мадуро предупреди: Война, ако кабинетът бъде свален
Николас Мадуро. Снимка: Reuters

Венецуелският президент Николас Мадуро предупреди снощи, че той и поддръжниците му ще започнат въоръжена борба, ако социалистическото правителство бъде свалено от опонентите, които водят улични протести от три месеца, предаде Ройтерс.

"Казвам на света, и се надявам светът да слуша след 90 дни на протести, разрушения и смърт", заяви Мадуро, визирайки протестите срещу правителството от април насам, при които загинаха най-малко 75 души.

"Ако Венецуела бъде потопена в хаос и насилие и боливарската революция бъде унищожена, ще започнем бойни действия", предупреди той. "Никога няма да се предадем, и каквото не може да се постигне с гласуване, ще направим с оръжия, ще освободим отечеството с оръжие", добави 54-годишният президент.

Още по темата

Мадуро направи изявлението си на митинг в подкрепа на гласуването за Конституционна асамблея на 30 юни. Асамблеята е суперинституция с пълномощия да ревизира конституцията на страната и да отменя решенията на други институции като контролирания от опозицията парламент. Според президента Конституционната асамблея е единственият начин да се постигне мир.

Противниците му, които искат предсрочни президентски избори, смятат гласуването за опит на социалистите да запазят властта и бойкотират гласуването. Според тях Мадуро е диктатор, съсипал някога проспериращата икономика, а той ги определя като водачи на насилствен преврат.

Венецуелският президент обвинява Вашингтон в подкрепа за опозицията и опит да контролира петролните ресурси на страната. Той предупреди, че разпадането на Венецуела ще доведе до бежанска вълна, която ще засенчи кризата в Средиземно море.

"Слушайте, президент Доналд Тръмп", призова Мадуро. "Ще трябва да построите 20 стени в морето, стена от Мисисипи до Флорида, от Флорида до Ню Йорк, ще бъде лудост", заяви той, обръщайки се към американския си колега. "Носите отговорност: спрете лудостта на агресивната венецуелска десница", призова Мадуро.

"Ако искате да говорите за мир, за отношения на уважение, аз, Николас Мадуро Морос, президент на Боливарска република Венецуела, съм готов да разговарям за мира, уважението и благосъстоянието на континента", добави Мадуро, цитиран от ТАСС. "Вярвам в дипломацията на мира, вярвам в честната дума и вярвам в силата на Националните боливарски въоръжени сили", добави той.

Трима венецуелски депутати бяха нападнати от служители на Националната гвардия в сградата на венецуелския парламент, след като се опитали да попречат на гвардейците да изнесат оборудване и документи за гласуване, предаде ТАСС. Нападението доведе до спиране на заседанието. Състоянието на пострадалите депутати е неизвестно.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Re, Re : САЩ--44;A руснаците ще платят ли за ЧЕРНОБИЛ? Взрива се равнява на 220 Хирошимски бомби.Ко праим се'а?
55
1
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
УСА и Саудитска работят активно за поддържане на ниски цени на петрола. В УСА добивът непрекъснато расте. С този куршум на прицел са много от непокорните - Русия, Венецуела, Иран - върши по-добра работа от санкции. Китай обаче кяри от тази конюнктура.
54
0
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Подходът на Мадуро е грешен. С популизъм и диктатура се кара до време. Без да оправиш икономиката не става. Който иска да е по-различен трябва да се учи от Китай.
53
0
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 6 години
Socializam ima v USA no v Venucuela ima bol6evi6ki bonopartizam.18 godini teror i mizeria stigat.Naroda ne go iska tozi diktator.Da se izmita pri kastro oti go 4eka sadbata na Kadafi.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е там вече са построили социализма. Нямат хляб, ток, бензин пълен провал. Властта ще дадат само с кръв не и с избори. Социализма във Венецуелла победи !
51
3
 
1
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Допитването до народа определено не е онова,което организираха червените- това тяхното беше допитване до международните банкови монополи,а не до народа! За да има истинско допитване до истинския народ,а не до бръмчащия в главите на червените суяци е нужно аз да го организирам,или патриотичната група около мен- не някоя партия с чуждестранен хомот,която се кланя на всичко чуждо и плюе по всичко наше!
50
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СКОРО И В РУСИЯ!ДАНОЕкспертеВенецуела направи 2 грешки в миналото1. Недостига на храни и обикновени продукти ги купуваше за петродолари и ги даваше като соц помощи2. Не осигури работа в страната. В страната реално има един голям язовир който се ползва за ток и напояване. Като стана кризата заради засушаването а заедно с нея и падна цената на петрола - няма храна, няма ток, няма петродолари да си купиш каквото не ти стига.А национализираните предприятия бяха на ХАмерикански фирми
49
4
 
9
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Никой вече не иска социализъма- дори бай Тоше накрая каза,че социализмът е едно недоносче и ражда преди всичко престъпници!
48
0
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
До САЩМа колко сте ми симпатични като се правите на врачки какво ми е мнението по други въпроси от това какъв коментар съм оставил. Аз редовно критикувам САЩ защото ясно е какви мизерници са. Но тук става въпрос за нещо друго. Мадуро щял да убива съграждани които нямаха да протестират ако не бяха доведени до просяшка тояга. Защо и кой ги е довел до там няма значение той щом няма как да реши проблема да се маха а не да им обяснява на бедните и гладните колко са щастливи с калашник в ръка.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всичката черня идва от мордор - руслямистан.
46
6
 
6
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
След Втората Световна САЩ, къде икономически, къде с оръжие налагат волята си.Друго си е да имаш военни бази в държавите , които си изброил. Само че никой не е питал дали народите на тези държави:Великобритания Германия, Белгия - щаб квартира на НАТО.Южна Корея, Япония - хората още протестират мирно в Окинава, срещу базите на САЩ.Как да знаеш като не си ходил в нито една азиатска държава. Иначе щеше да знаеш за високата безработица, самоубийствата, безумната конкуренция, достъпа до зравеопазва
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Венецуелският президент обвинява Вашингтон ""................всички диктатори по света обвиняват Америка и запада за това, че народите им гладуват.като започнеш от Венецуела, през Русия та до Северна Корея ... (и нашите български селяни също)
44
2
 
4
 
! Отговори
Re, Re : САЩ преди 6 години
Май забравяш, че Великобритания след Втората, получи най-много помощи от САЩ.Забравяте услужливо историята. Бай дъ уей - сега САЩ да се готвят за Международен съд, от Германия, Италия, Франция за жертвите на обеднен уран в Сърбия, хиляди войници от мироопазващата мисия в Сърбия умират от рак. Само британците са предупредени.Забравяш, че САЩ искаха да пуснат ядрени бомби над цяла Корея. Не си чел разсекретените доклади на ЦРУ. Проамерикански режими са поставени след Втората Световна.
43
6
 
10
 
! Отговори
СКОРО И В РУСИЯ!ДАНО преди 6 години
ДОКАТО ЦЕНАТА НА НЕФТА БЕШЕ ВИСОКА И КОМУНИСТИЧЕСКА ВЕНЕЦУЕЛА БЕШЕ ДОБРЕ !!!ОБАЧЕ СЛЕД КАТО ГОДИНА НАРЕД НЕФТА Е НИСЪК И КОМУНИСТИЧЕСКА ВЕНЕЦУЕЛА НЕ Е ДОБРЕ!!! ЩОТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАК СИ КРАДАТ ЯКО НО КАТО ПАРИТЕ СА МАЛКО ПОЧТИ НИЩО НЕ ОСТАВА ЗА НАРОДА :DИСЛЯМСКИТЕ ДЪРЖАНИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЦИВИЛИЗОВАНИ НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ СИ ЗАМИНАВАТ ЕДНА ПО ЕДНА !!!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САЩУжас. Само мизерия в държавите, съюзници на САЩ. Виж Канада, Белгия, Германия, Франция, Австралия, Южна Корея, Великобритания. Мизерия :( Ама друго си е Венецуела и Бразилия. :)
41
15
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
Да си чул капиталист да даде власт по мирен начин?Навсякъде сее смърт. Убива цивилно население.Ходете в САЩ и си стойте там, пускайте си бомбите в Ню Йорк и Вашингтон.Воювайте между себе си.Оставете останалият свят на мира.Целият свят ви мрази. Цяла Южна Америка, Азия, Африка.Навсякъде, където стъпи американски ботуш сее смърт, бедност и омраза.Факт.
40
5
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Да сте чули комунист по мирен начин да се разделя с властта? Щял да избива сънародници само защото му е мила службата. Еми ще го влачат и него като Кадафи по улиците и ще се гаврят с него докато някой му светне един куршум у тиквата.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами стой си в своборно северна корея или параша тогава. *** нещо само на думи го докарвате, а на действия ич ви нема.
38
7
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
Кой стои зад този преврат?Този който има 136 военни бази по света, от 150 държави.Този който направи цветни революции и преврати в Сирия, Ирак, Еквадор, Лаос, Египет, Камбоджа, Никарагуа, Украйна, Сърбия, Филипините, Малайзия, Корея, Виетнам, Куба, Либия, и още.Този който пуска бомби над цивилно население. Този, който без резолюция на ООН напада държави.Да ви имам капитализма и демокрация.Капитализъм отговорен за смъртта на стотици милиони цивилни хора!Не мерси! Не им искам капитализмът.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОЦИАЛИЗМА НА ВЕНЕЦУЕЛА ПРИБРА СОБСТВЕНОСТА НА ЧАСТНИЦИТЕ ВКАРАГИ В КОЛЕКТИВИ И КОРУПЦИЯТА СЕ РАЗВИХРИ.ВИЖ СОЦА В БЪЛГАРИЯ. В РУСИЯ Е ДРУГО ТАМ НАД 100 ГОДИНИ НЕМА ЧАСТНИЦИ. НАПРАВО ОТ ФЕОДАЛЕН ВЪВ ВОЕНЕН КОМУНИЗЪМ