Радев: Румънският модел за борба с корупцията се е доказал!

Румъния и България ще обменят опит в тази област
28 юни 2017 17:00, Елка Василева
43
Радев: Румънският модел за борба с корупцията се е доказал!
Румен Радев и Клаус Йоханис. Снимка: БТА

Румънският модел за борба с корупцията е доказал ефективността си, а България трябва да заимства принципите от тази система, за да намали "драстично" нивото на корупцията. Това заяви в Букурещ президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с румънския си колега Клаус Йоханис, предаде агенция Аджерпрес.

Българският президент даде положителна оценка на Румъния по отношение на осъдителните присъди и възстановяването на щетите. "Румънският модел е успешен", каза той.

Радев допълни, че България не може да копира подобна система, но може да се вдъхнови от нея.

Българският държавен глава изреди детайлите, които правят румънската антикорупционна система успешна. Според Радев най-важното е, че румънският модел е успял да обедини в един орган - с ясни правомощия по отношение на корупцията по високите етажи на властта, прокурори и следователи, специалисти в сферата на информационните технологии, счетоводители, специалисти по банково дело, така че наистина да се разкриват всички корупционни схеми.

Радев каза, че Румъния и България ще обменят опит в тази област.

"Има особености във всяка страна, не можем да копираме директно един модел, защото и структурата на румънската съдебна система е различна, но ние можем и трябва да заимстваме тези принципи, които да направят така, че нивото на корупция в България да падне драстично", заяви Румен Радев, цитиран от агенция Аджерпрес.

Президентът е на официално посещение в Румъния днес и утре. Освен с румънския си колега Румен Радев ще има срещи днес с председателите на двете камари на парламента и с наши сънародници, живеещи в Румъния.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
36
0
 
3
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нащия шоумен дали включва ,че няма правомощия за нищо!
34
0
 
11
 
! Отговори
НЯМА КАК преди 6 години
Няма как да има антикорупционен модел в България докато КОРУПЦИЯТА е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА. Мисля, че горещият случай с Боршош и НДК е поредното доказателство на дневен ред (независимо дали този човек е злоупотребявал или не, важното е че има борба кой и как да усвоява парите за подготовката на председателството ни...)
33
1
 
20
 
! Отговори
www преди 6 години
ПРОСТО ЗАБРАВЕТЕ -РУМЪНСКИ МОДЕЛ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА - ПРОСТО Е МНОГО НЕУДОБЕН НА ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ...
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЛОНДИ, стига с тоя ЧаушескО, пише се ЧаушескУТи май не знаеш кой е, само си чувал за него, неспа?
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ще намерят честни и некорумпирани прокурори и следователи в България?!?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КатегориченРУМЪНЦИТЕ СИ РАЗСТРЕЛЯХА ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ - ЧАУШЕСКО.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другаря радев ще иде и при муамар
28
1
 
14
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Румъния: Корумпираните политици с ЕФЕКТИВНА присъда са толкова, че спокойно могат да основат затворническо правителство с премиер даже.А у нас? В нашата партия толкова сме честни, ама толкова сме честни.. но виж другите, лош до лош.Скъпи ми българино, не се ли усети вече, че ВСИЧКИ са мафиоти? Ама всички .ГЕРБ, БСП, РБ, ДПС, АТАКА всичките играят театрото.А български мошеник политик, няма и до ден днешен с ефективна присъда.Как го направиха румънците? Ами много просто: грабнаха автоматите и . Пак са по-напред от нас.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНЕ ГЕНЕРАЛ А СЪВЕТСКА ***
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платени мушмули пишат срещу Радев защото ги е страх, че генерала ще им разкаже играта за ужасната корупция която натресоха на България. Той е от 3 месеца и какви комисионни ще връща, какви 5 лева??? Бочко и Цецо Цървула ще трябва да са в затвора. И останалите крадльовци, Свинетка, Влади Финансистчето, всичкото гербераст дето краде.
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Румен Радев и нека продължава да мачка плиткоумни оядени с власт велможи!
24
6
 
22
 
! Отговори
Честен преди 6 години
Най-после ЧЕСТЕН човек.ГЕРБ на бунището / рано или късно /.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bravo na radev da ne se oredava i da ne se vliae ot boiko i zezo plevneliev gu sluschasche jalko bravo na ninova dnes mn silen argument sa kade sa 50 miliona ot stroeji komisioni dalaverite sa ndk komisionni v djobovete na kogo otivat sa pavlova kojato se smata 4e vs snae no boiko ja rasbra tja e nagada4 ot komunist. Fam ot tah se e u4ila dnes edno utre drugo bravo na boiko 4e varna direktora na ndk a pavlova da bade proverena milionerkata s sanirsne i dupki po patischta s fa stroiteli tn
22
6
 
7
 
! Отговори
Винету преди 6 години
До 18. Не позна. Първо да отговарят онези от *** 20 и после.
21
14
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Да, румънският модел се е оказал като ***. Ако си спомняте арестуваха за корупция един от шефовете на звеното за борба с корупцията - ха-ха-ха. А съвсем наскоро румънците протестираха срещу корупцията и в момента нямат правителство по същите причини. Айде, Радефф, мерси за примера.
20
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУМЪНСКИ МОДЕЛ ЗНАЧИ? АМИ РАДЕВ ПРИ ЧАУШЕСКО
19
15
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Айде и този президент почна. От чужбина, пред медиите, да се държи като консултант, по отношение на собствената си държава.Ние си мислим, че ги избираме, работата да я оправят, пък те си мислят, само акъл да дават.
18
2
 
22
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
Ще дойде видовден и цялата борисова мафия ще си платиВ Библията е казано:Нищо не остава ненаказано и децата и внуците ще отговарят за делата на бащите и дедите си.