Турция: Военна операция в Сирия, няма да има кюрдска държава

Ердоган: Наши стратегически партньори действат с терористите
Обновена: 28 юни 2017 10:19 | 28 юни 2017 10:07, Елка Василева
77
Турция: Военна операция в Сирия, няма да има кюрдска държава
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна Сирия, дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава в района. Това заявява пред "Известия" турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му Анкара има готовност да организира нова голяма военна операция "при най-малката заплаха".

"В Сирия сега протичат негативни процеси. Ако това застраши нашите граници, ще реагираме по същия начин, както при операцията "Ефратски щит", уверява лидерът на Турция.

В интервюто, дадено на 23 юни след среща със сирийски бежанци в Югоизточна Турция, той изразява съжаление, че страни, които са стратегически партньори на Анкара, "действат заедно с терористите" от кюрдски организации.

Става дума за САЩ, които обучават и екипират въоръжени формирования на сирийските кюрди, за да ги използват срещу групировката "Ислямска държава", пише вестникът.

Изявлението на Ердоган сериозно разтревожи Русия и САЩ. Москва ще положи усилия да не допусне голяма война между Турция и кюрдите, се казва в материала.

Източник на "Известия" от руския парламент обяснява в друга статия, че нов конфликт в Сирия ще е в разрез с руските интереси и борбата с терористите от ИД. "Тясно сътрудничим с Турция по въпроса за Сирия, по-конкретно на преговорния терен в Астана. Сигурен съм, че при консултации на различни равнища ще може Анкара да бъде възпряна от необмислени действия", добавя той.

Подобна позиция заема и Вашингтон, посочва "Известия". "От щаба на Централното командване и на коалицията срещу ИД начело със САЩ заявиха, че сега борбата с джихадистката заплаха е по-важна от всякакви други противоречия", добавя всекидневникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Внук на Хуните преди 6 години
До АТАКИСТНещо много подцени Турция виждаш я малка и слаба ама реалността не виждаш и не знаеш !Турция е голяма и силна държава сега в момента турската държава е супер сила имат голямо въоражаване и огромна армия относно за последствията ще ти кажа че сега Русия и Турция са на много близки отношения като на съюзници ама Турция не разчита на това. Ердоган каза ако ПЙД и ЙПГ застрашат сигурността им ще влязат и ще заличат терористите а, ако америка ги защити ще ударят и американците...
53
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
30 мил. кюрди нямат своя държава, защото- Така са решили "предишните" БРИТАНЦИ !!! Сега ...какво...?! - Изведнъж "МОНТИ ПАЙТЪН " на изхода на петрола в Ирак !!! Решили за Пакистан и Индия ! Решили за Босвора ! Решили за ИНДИАНЦИТЕ !Решили за Судан / не май не са/ ! Решиха да пре...хебат ГЪЛВСТРИЙМ /успяха/ ! Цялото ми уважение към англичаните с цялата ми омраза към империята !!!!!!
52
0
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Обичам турския нарад : добър, честен, трудолюбив и с достойнство ! Най -добрия им министър -председател бе Тургут Йозал - КЮРД . А за 999 -" ЧУПЕНЗИ ФРОМ БЪЛГЕРИЯ" !
51
0
 
2
 
! Отговори
35 преди 6 години
Ako dojiveete she razberete oshe vednıj silata na turskiyat narod.obsijdate samo gluposti.
50
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 6 години
АЛОООООДНЕС.БГТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ БЕШЕ ОПРОВЕРГАНА ОЩЕ ДНЕС ПО ОБЯД ОТ ГОВОРИТЕЛ НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО В АНКАРА!ЕРДОГАН НЕ Е ДАВАЛ ИНТЕРВЮ ЗА НОВОСТИ!И ВИЕ ПАК ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!УЕЛКЪМ ТУ БУЛГАРИЯ!
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът не си знае интереса. От инатлък и криворазбран патриотлък си мисли, че той ще е по-добре ако Турция се дестабилизира. Не може да проумее, че колкото съседите са му по-добре и по-силни това му е само от полза.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава ли, че кюрдите не заслужават независимост--- tuka ne stava vipros za kyurdi,turtsi,bilgari,tsigani....... borbata e mejdu natsionalnite dirjavi i svetovnite vampiri ( krosove oniya 100-200 covekopodobni koito iskat pilen kontrol nad tseliya svyat) sega na myastoto na turtsite moje da slojis bilgarite i na myastoto na kyurdite nima si mislite ako padne turtskata natsionalna dirjava bilgariya ste ya ostavyat
47
1
 
7
 
! Отговори
До Фортекс преди 6 години
Турция е мини-САЩ до нас. Ердоган ще падне но Турция никога. Тя е бариера между Исляма и Християнството. Имат много умни политици, интелектуалци ..т.наречен Елит.
46
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Сотир"Русия ,Турция и Иран заедно са сила."Грешиш мен. Русия както и САЩ винаги са били самостоятелни играчи. Разбирай го вълци единаци.
45
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Агресора си е агресор но е удивително прозрачен за ЕС "демокрациите" и НАТО! Както винаги ние сме и съюзници на такъв! Просто традиция! Участници в окупацията на Ирак Участници в окупацията на Чехословакия 68год 2-а Световна война съюзници на Германия 1-а Световна война съюзници на Германия Празно няма за българските политици все 1 какъв строй е!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tataro ne si znae interesa.
43
16
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Значи Ердоган няма проблем да граничи с Ислямска държава, но ако само замерише на Кюрдистан веднага вдига армията.... Ей това ще му е последната грешка защото ще ядоса и САЩ и Русия че и Саудитска арабия
42
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Русия вече са решили да отхапят огомно парче от Турция за кюрдите. Ердоган прекали. Сваля руски самолети, изисква от САЩ да му предадат плашилото Гюлен, къде се намираш бе ефенди? Това да не ти е айшето?
41
3
 
12
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Русия ,Турция и Иран заедно са сила.
40
0
 
16
 
! Отговори
Жега преди 6 години
Бре то тия наши "съграждани" дето се изкараха братя с кюрдите не знаят ли, че 90% от вълната имигранти бяха кюрди.Що не ги искате като сте с общи персийски корени.Пребери се на сянка ,че кода е жълт.
39
10
 
16
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
Всеки нормален българин трябва да е за Турция в тоя конфликт.Ако Турция падне България ще бъде премазана от десетки милиона кюрди,араби и прочие нелегални паравоенни пълчишща.Това Бойко Борисов го знае много добре,и следва интересите на България ,а не на враговете и прикрити под маската на крив патриотизъм...
38
8
 
12
 
! Отговори
Коджабашев преди 6 години
Хахаха мишлета наистина ли вярвате ,че великите сили не могът да се справят с няколкото хиляди младежа от ИД, които си играят на война и то в равната пустиня ?А кюрдите направиха съдбоносната грешка да обърнат гръб на Русия и да минат под Американско командване.Според мен е време Франция да си върне с политика и подкрепа от сирийците бившата колония Сирия.Европа къде си? ЕС какво си?Ако ЕС приеме Турция ,Европейците отново ще станат най великата сила -както е било преди Втората световна война.
37
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има Кюрдистан, то той ще отхапе най-много много земя от Турция, по малко от Ирак, малко повече от Иран и много малко от Сирия. Обаче САЩ искат за излапан половин Сирия и Ирак за кюрдите, дефакто за САЩ. В цялата ситуация се залага пак бомба - всички срещу кюрдите, след заличаването на ИД! Кюрдите трябва да имат държава, но изцяло за сметка на Турция!
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВоиТова означава ли, че кюрдите не заслужават независимост? Като бивш поробен народ е нормално да изпитваме съчувствие към кюрдите. Никога няма да бъда на страната на душманите в този конфликт.
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мустака като не ще кюрдска държава на сирийска територия, тогава на турска?