Вирусът-рекетьор NotPetya удари Чернобил, засегна и САЩ

Най-тежко от кибератаката са пострадали Русия и Украйна
28 юни 2017 07:32, Александър Попов
10
Вирусът-рекетьор NotPetya удари Чернобил, засегна и САЩ
Снимка: Reuters, архив

Вълна от кибератаки удари едновременно Русия, Украйна, Великобритания и Индия. Първоначално се твърдеше, че това е вирусът "Петя", който вади от строя десетки компании. Той блокира сдържанието на информационните им системи и на екраните на компютрите излиза обява с искане за откуп в размер на 300 долара в биткойни.

Световната кибератака, която удари днес цяла Европа и започна да се разпростира в САЩ, не е извършена с вируса изнудвач "Петя", каза в комюнике руската фирма за киберсигурност "Лаборатория Касперски", цитирана от Франс прес и БТА.

Още по темата

"Предварителният ни анализ показва, че не става дума за вариация на вируса "Петя", както се говореше първоначално, а за нов, невиждан досега вирус изнудвач. По тази причина го нарекохме NotPetya", казаха фирмата.

По нейни данни най-тежко пострадали до момента са Украйна и Русия, а вирусът е засегнал още Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и САЩ.

За да бъде възпрепятствано разпространението му, "Лаборатория Касперски" препоръчва взетите на прицел организации да актуализират операционните си системи Windows.

Жертви на кибератаката станаха датският морски превозвач "Мерск", британският рекламен гигант "Уайър енд пластик продъктс", френското промишлено предприятие "Сен-Гобен" и американската фармацевтична лаборатория "Мерк".

Започналата w`era сутринта атака порази едновременно големи украински компании, възпрепятства работата на банки и летища. Тя засегна и руския петролен гигант "Роснефт".

Компютрите на спряната украинска атомна централа "Чернобил" също пострадаха, което принуди техниците да измерват радиоактивността с гайгерови броячи, съобщи за АФП говорител на украинските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ ги наказва, за това, че ползват Уиндоус.
9
5
 
1
 
! Отговори
Etien преди 6 години
Не е фалшива новината. Цялата ни компания е заразена в момента и изчакваме решение на проблема от IT отделите.
8
0
 
1
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Според Интернет защитите са: - Антивирусна (обновена)- Последните обновления от Microsoft- правене на файл - "C:\Windows\perfc" (вируса го ползва и ако вече го има , не тръгва)
7
4
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Много е вероятно новината да е фалшива.
6
2
 
1
 
! Отговори
причина - следствие преди 6 години
"взетите на прицел организации да актуализират операционните си системи Windows"демег най - логичното умозаключение е че Microsoft има изгода...А кой ли финансира тоя риск а? Че писателите, ако ги хванат специалните служби на големите фирми - никой няма да ги намери повече.
5
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Сашо пак безполезна статия. Ами пиши кого засяга този вирус? Кои операционни системи? Стига констатира кой бил нападнат... Това не ти е статия за чалга и клюки ами сериозни неща.
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния вирус произведен в бандитска украйна, както и предния де. Явно е нормално
3
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
"Започналата w`era"Някой още спи :)
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новина за хакерски атаки в чужбина. Коментар номер 1 - политически, за България, и най-вероятно платен. Май коментатор номер 1 е тиквата в тоя случай.
1
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас повече ни интересува как да се опазим от вируса NotTikva