Ковчежникът на Ватикана обвинен в сексуално насилие

Той е призован да се яви в съд в Мелбърн
29 юни 2017 08:06, Елка Василева
13
Ковчежникът на Ватикана обвинен в сексуално насилие
Джордж Пел. Снимка: архив, Reuters

Австралийската полиция повдигна обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес.

Австралийският кардинал Джордж Пел е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана, обвинен в извършване на сексуално насилие.

Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли. Той допълни, че срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но не даде подробности за съдържанието им.

"Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията, отправени срещу кардинал Пел, очевидно, не е било разглеждано досега в съда", каза пред журналисти Патън. "Както всеки друг обвиняем кардинал Пел има право на справедлив процес", допълни той.

Католическата архиепископия в Сидни заяви в комюнике, че Пел категорично отрича обвиненията на австралийската полиция, предаде Ройтерс.

"Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си", каза архиепископията и допълни, че Пел очаква деня за изслушването в съда, за да обори обвиненията.

Не е ясно въз основа на какви твърдения са повдигнати те, отбеляза ДПА.

В миналото са били подавани жалби в полицията във връзка с предполагаеми сексуални посегателства в австралийския град Баларат, отнасящи се за периода от 1976 до 1980 г., когато Пел е бил свещеник там, както и в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 г., когато е бил архиепископ.

Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца. Тогава той призна, че Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници.

През октомври миналата година самият той стана обект на разследване на сексуални посегателства, когато трима детективи отидоха във Ватикана, за да го разпитат, но той отхвърли всички обвинения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Добре, бе, колко трябва си сбъркан на деца да посягаш... Като искаш нещо подобно - има си цяла алтернативна култура на стандартната сексуалност в ЮИАзия - хиджри, шимейли и пр. Фащаш Кантас-а и след 2ч се къпеш в анонимен разврат...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе този кардинал да не е "посегнал" на нашето Сидни? Дано не му е "сторил" нещо лошо.
10
0
 
0
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 години
Я оставете светият човек на мира!!! Има кой да го съди.
9
0
 
0
 
! Отговори
Папа преди 6 години
Само пари не стигат трябват и момченца с тесни ...панталонки!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Кардинал преди 6 години
Отчето е барал детски пищови мдаммм. Колкото и завоалирано да го казват то е ясно, че и този е влизал в ролята на чичо доктор....
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е Австралия, а не наш Бантустан! Те вървят напред, а ние деградираме!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно децата са повече на почит от аборигени или кенгура...
5
1
 
2
 
! Отговори
Поп преди 6 години
... ако е вярно всичко това.. защото днес с една статия могат да те затворят ...
4
2
 
7
 
! Отговори
До 3... преди 6 години
Каква Меркел бе пич, става въпрос за Австралия! Там ще му разкажат играта, луди са, регистрират си моторните косачки дори, и англичаните влизат с визи в страната на Оз...
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата като цяло е порнография ,няма нищо общо с оставеното от първите христяни. Хипитата от 70-те имат повече общо с Исус отколкото педофилите от католическата църква.
2
7
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
Ще бъдеб оправдан в духа на новите евробезценности. Мерекел като разреши гейбраковете, ще каже че всички пострадали са негови деца от брака му с бога....
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледа умно над очилата като Димитър Пенев.