Европарламентът: ЕС да спре парите на Ердоган

Евродепутатите призоваха за спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС
6 юли 2017 18:00,
50
Европарламентът: ЕС да спре парите на Ердоган
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент призова за спиране на преговорите за членството на Турция в ЕС, ако Анкара въведе конституционните промени, одобрени с референдума през през април.

С 477 гласа "за", 64 "против" и 97 въздържали се депутатите приеха резолюция, която има само политическа стойност, но не задължава Европейската комисия, която води от името на ЕС преговорите за членство със страните кандидатки.

Прекратяването на преговорите с Турция би довело и до спиране на финансирането чрез предприсъединителните фондове на ЕС, чрез които Брюксел стимулира сближаването с Анкара. За 2014-2020 г. по тях е предвидено Турция да получи 4,5 милиарда евро.

Евродепутатите смятат, че разширяването на правомощията на президента и неколкократно анонсираното от Реджеп Ердоган връщане на смъртното наказание правят невъзможно запазването на европейската перспектива за Турция.

Те осъждат опита за преврат, неговото потушаване и арестуването на десетки хиляди хора, както и затварянето на училища и университети.

Лидерът на най-голямата парламентарна група - на ЕНП, Манфред Вебер заяви, че членството на Турция в ЕС не е приемлив вариант и че Брюксел трябва да се ориентира към специално партньорство и модернизиране на митническия съюз.

Социалистите, които са втори по численост, смятат, че членството трябва да остане крайна цел, към която ЕС и Турция да се стремят.

Говорителят на парламента за Турция, холандката Кати Пири, която също от социалистическата група, заяви, че "не можеш просто да седиш и да чакаш и да си говориш любезности с президента Ердоган, докато виждаш, че ситуацията в Турция се влошава все повече".

Пири критикува страните членки и Европейската комисия, че мълчат пред своеволията на Ердоган и не правят нищо.

"Притеснява ни, че ЕС няма стратегия. Комисията и страните членки чакат, молят се и се надяват, че ситуацията ще се оправи от само себе си", каза Пири, която наскоро получи забрана от турските власти за влизане в страната.

Малко е вероятно препоръката на парламента да бъде взета под внимание от страните членки, където няма единство какво да се прави с Турция. Някои също искат Анкара да престане да бъде страна кандидат, други - че тя е прекалено важна и голяма и ЕС трябва да запази отношения възможно най-добри.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини смята, че вратите към Турция трябва да останат отворени, тъй като това е единственият начин ЕС да се опитва да влияе на случващото се в страната.

Поводът за парламентарната резолюция е приемането на доклада за напредъка на Турция по пътя към ЕС за 2016 г. В него Европейската комисия отчита връщане назад или липса на напредък по редица въпроси, включително свободата на изразяване, правата на човека, свобода на медиите, върховенството на закона. Комисията обаче не предлага формално преустановяване на разговорите за членство.

Практически обаче преговори не се водят от миналото лято, когато бе осъществен опитът за преврат срещу Ердоган. Анкара започна да преговаря за членство през 2005 г, но досега е затворила само една от 35 преговорни глави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Референдум и смъртно наказание и в България
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,тъкмо да проверим новоизградената по границата ограда дали ще издържи на напъна!!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не напишете, че освен парите спират и преговорите за присъединяване към Ес, ако приемат смъртното наказание?
26
12
 
12
 
! Отговори
До хаха преди 6 години
По официални данни на правителството на Турция, БВП и е 99 000 000 000 000000000000 $ на глава от населението. Турция произвежда всичко от бойни стелтове бомбандировачи, през най-модерни самолетоносачи и космически совалки. Наскоро целият свят поръча по 1000000 бойни самолети на държава за 1 година срок. Турция е лидер също и в правенето на баклава от която и *** нестава.
25
10
 
12
 
! Отговори
Alkiviad Ksenofontis преди 6 години
СЪС ГРЪЦКАТА АРМИЯ -ДНЕС РАЗВИТА СИЛНО, НЕПОБЕДИМА, МНОГО НАПРЕДНАЛА, ЩЕ СИ ВЪРНЕМ ПОРОБЕНА ИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ (АНАТОЛЕИС) , ОТ НЕВЕРНИЦИТЕ СЕЛДЖУКИ, АРАБИ, ЗИНГАНИ, ТУРКМЕНИСТАНЦИ И УЗБЕКИ-ТУРГАИ, --- ДНЕС НАРЕЧЕНИ ТУРЦИ.
24
16
 
15
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
Не знам колко е интересна Турция за ЕС,но едно знам ЕС без турция е никой в одбранителната сфера,няма да ви кажа в икономическата.Бедна ни е фантаазията ако Турция реши да излезе и от Нато.От 2 години спорим за 5 летящи лебеда,какви да бъдат.
23
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Европарламента!
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция не е интересна за ЕС. Време е за бъде зачеркната.
21
1
 
10
 
! Отговори
True преди 6 години
Turskite maki nqmat kraj.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре на дъното но в ЕС, отколкото където и да е другъде.
19
9
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Вий с кюрдите първо се оправете, че да не стане Истанбул кюрдски, че после ни мисли нас.
18
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турците са подли и долни. Никакво членство и никакви преговори.
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, тука някои си мислят, че българия е в цивилизования свят.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилно решение. Границата на цивилизования свят съвпада с нашата южна граница....Съвпада, но ти не си от страната на цивилизования свят.
15
7
 
9
 
! Отговори
Ердоан преди 6 години
Току що си го позиционирах в другия чорап.
14
12
 
8
 
! Отговори
gafur преди 6 години
ердоган да ви отпусне малко пари за развалината ес
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само един безмозъчен турчаляк може да изцепе подобна чутовна тъпотия че Европа била фалирала, а Турция цъфнала и вързала, толкова е добре Турция че жизнения им стандарт е 1/10 от този на германеца и англичанина и бягат натам с МИЛИОНИ, не с хиляди
12
14
 
7
 
! Отговори
Alkiviad Ksenofontis преди 6 години
Според Гръцките учебници, българите са турско племе, християнизирано от Майка Византия.Време е и турците да приемат Христовия кръст и Христовото кръщение от патриарх Вартоломеос 2-ри .
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става дума за ЕС, не за азиатски съюз де. Като махнем вратите за Турция - и "глей к'во стаа"! Ще се юрне целият Анадол за помощи в Европа, а който не мине - ще остане тук.
10
9
 
15
 
! Отговори
Кур за турция преди 6 години
Много правилно решение. Границата на цивилизования свят съвпада с нашата южна граница.