Ваканцията на българиина: В Гърция - на море, но в България е най-добре!

Според данните на Евростат двама от трима сънародници почиват в страната
7 юли 2017 16:15,
58
Ваканцията на българиина: В Гърция - на море, но в България е най-добре!
Снимка: архив, Булфото

Двама от трима българи, които ползват ваканция, се доверяват на българските курорти, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат.

73 на сто от българите ходят на почивка в България, 7 на сто в Гърция, 4% в Турция и 3,5 на сто в Германия, показват цифрите на европейската статистика.

Българските курорти се избират заради цената, става ясно от анализа на данните за 2015 г., според който нощувката излиза средно 30 евро, а обичайният престой е 4 нощувки.

В Гърция цената на нощ излиза 47 евро, но и престоят е по-дълъг – средно 6 нощувки.

Още по темата
Статистическата агенция на ЕС съобщава, че българите, които избират Турция, плащат по-скъпо за почивката си – средно 57 евро на нощ, и че престоят е по-кратък – 5 нощувки. Най-изненадващи са данните за Германия, за където се твърди, че средният българин остава по 12 нощувки, като при това плаща по 35 евро на легло.

Данните за чужденците, които избират България като ваканционна дестинация, показват, че всеки 10-и курортист е германец, а румънците и руснаците са съответно 7 и 6 процента от задграничните гости. Основният курортист, купил почивка отвън, отново е българин – 37,6%. Любопитното е че пакетите, които се предлагат от чужбина и тези, които могат да се купят от България, са на еднаква цена на нощувката – 30 евро.

Подобни са навиците и у нашите съседи – Гърция и Румъния. 88% от гърците и 87% от румънците предпочитат да почиват у дома. 3 на сто от гърците летуват на албанското море срещу средна цена на нощувката от 19 евро и по 1,2% в Германия и в Кипър. При румънците трите най-популярни чужди дестинации са Италия (3,2 на сто за 38 евро на нощ), Испания (1,8% за 31 евро) и Гърция, избирана от 1,7 на сто от румънците срещу 71 евро на нощ.

Най-честият чуждестранен турист в Румъния идва от Азия, следвани от Германия и Италия, докато в Гърция почиват най-много британци, германци и руснаци. Те обаче плащат по 71 евро на нощ в южната ни съседка.

Иначе, в ЕС много повече хора могат да си позволят почивка в чужбина – 58,3% избират друга европейска държава. Като средната нощувка е 53 евро, а престоят – седмица. Трите най-предпочитани дестинации са Испания, Италия и Франция. От тях най-скъпа е Италия с цена на леглото на вечер средно 99 евро, следвана от Испания – 89 евро и Франция -73. Въпреки цената средната продължителност на ваканцията в Испания е 9 нощувки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
г.г преди 6 години
Да не говорим колко мръсно е морето, колко долнокачествена е храната, и безбожните цени на някои исторически обекти. Не е нормално входа на двореца и ботаническата градина в Балчик 95да е 14 лв. Това никъде го няма. Колкото и да е красиво мястото, това е обирджийство. България на море повече не!
47
0
 
4
 
! Отговори
г.г преди 6 години
В момента съм в Кранево, миналия месец бяхме в Керамоти- разликата е огромна. Като теглим чертата сме дали едни пари, с тази разлика, че цената в Гърция си струва, а в България не. На плажа в Албена едно кафе е 2.5 лв за една ***, долнокачествено кафе. За чадър и шезлонг още още по 15-16 лв за двама души, ако пиеш нещо сложи още по 4 лв на човек и какво излиза 30 лв на плажа, ако не ядеш.За тези пари в Гърция и ще си изкараш добре на по-спокойно място, ще може и да се нахраниш.
46
1
 
2
 
! Отговори
xoxo преди 6 години
Мега яки пичове, опорната точка за "***" се изтърка. Много сте спрели във времето. Все ми е тая къде ходите на почивчици. Сега на някои руснаците почват да им пречат- да нямате натурални актове за плажа бре? Свят голям кой ви е спрял да ходите дет искате?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"73 на сто от българите ходят на почивка в България, 7 на сто в Гърция и 3,5 на сто в Германия" Брутално! Да ви имам социологията! Представям си какво могат и как го сътворяват с цифрите по избори...
44
1
 
9
 
! Отговори
3232 преди 6 години
До каринаНа нашето черноморие ни изгониха от плаж, защото бил "плажа на руснаците". Като те карат да се чувстваш чужденец в собствената ти държава и те гледат само в ръцете за пари, естествено че ще ходиш другаде където те ценят като турист.Вкусна храна, чисти плажове и усмихнати хора. Това е Гърция. И затова се връщаме всяка година. Можеш да отидеш с повече може и с по малко пари, кой както се уреди.
43
1
 
0
 
! Отговори
Ами питам? преди 6 години
До Ами незнамТези твои роднини и приятели на 500-600лв.месечно възнаграждение ли са?
42
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 6 години
Някой ще ми обясни ли защо в България поне едно 95% от хората навсякъде са намусени и в лошо настроение? На всичкото отгоре са и много невъзпитани и агресивни. Като диви зверове са. Това на един нормален човек прави много лошо впечатление и въобще не му се занимава с подобни индивиди.
41
1
 
10
 
! Отговори
Ами незнам преди 6 години
Незнам за вас но всички роднини и приятели тази година са извън страната на почивка. Имам само един познат който изпрати снимки от морето тук, но след като се завърна от Австрия на почивка. Всичко останало е в Гърция, Турция, Италия, Белгия, Словения и леля ми отиват до Москва.Тази статия пак изкарват някакви данни които нещо ме съмняват. Мисля че реалността е доста по-различна.
40
1
 
5
 
! Отговори
гошо печиния преди 6 години
аз си одим у кипър. скъпо, водата е ***, хотелите стари, абе отврат. но аз обичам да ми е гадно, много гадно
39
4
 
7
 
! Отговори
НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ.. преди 6 години
НИКОГА ВЕЧЕ....!!!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая статия е съчинение по картинка, пълна лъжа и изимислица
37
3
 
7
 
! Отговори
карина преди 6 години
До до каринаНе, не съм с дисагите и чесън. А това с овехтялата база и пущиняка - зависи къде си ходил / за базата де / . Щото сред пущиняка има приказни места с неовехтяла база. Ама какво да говоря на такива, дето са живели 20 г. на брега на Средиземно море...
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си имам басейн пред кооперацията така че.... не ми пука за вас.
35
22
 
11
 
! Отговори
до карина преди 6 години
стъпил съм в гърция поне 5 пъти , живял съм 20 г на брега на средиземно море и смело мога да сравнявам . гърция е село,пущиняк и камъняк ,овехтяла база и тарикати .А ти ако си от тея с дисагите буркани и чесън и те влече да пържиш филии в бараката ,ами никой не те спира.
34
5
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До цаца Снимката е от Варна от времето на соца. Отдавна няма такива струпвания по варненските плажове.
33
6
 
12
 
! Отговори
цаца преди 6 години
Леле, като погледна тази снимка направо ми призлява - веднага си спомням от какво са избягали хората от нашето море / не всички де - още има такива , които си вървят по главите / .
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватско как е на морето гадно като гръцкото или дубровник е като слънчев бряг
31
5
 
16
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Аз пък не познавам почти никой нот София, който да ходи на море в БГ.--Това е защото не си ходил на море. Като отидеш на нашето Черноморие ще видиш, че е пълно с автомобили със софийска регистрация.
30
4
 
16
 
! Отговори
гирос преди 6 години
До до коментиращитеАми хората търсят уединение, чистота и спокойствие - като не искате пущиняци ето, чакат ви на Слънчев бряг със сочните кюфтета и акита.
29
6
 
29
 
! Отговори
карина преди 6 години
Против морето в Гърция може да пише само някой, който изобщо не е стъпвал там. Ако беше ходил същият този някой нямаше да отиде вече на БГ Черноморието. Причините - ясни. Няма смисъл от коментари и сравнения - почиващите в Гърция знаят защо.