На летище "Кенеди" има специален терминал за... животни

Подобни обекти вече има на големи аерогари във Франкфурт и Лондон
13 юли 2017 10:02, Елка Василева
9
На летище "Кенеди" има специален терминал за... животни
Снимка: архив, Reuters

Песента "О соле мио" се носи над загражденията за конете на новия, предназначен само за животни, терминал на нюйоркското летище "Джон Ф. Кенеди", информира ДПА.

Директорът на терминала Джон Кутичели се кълне, че тази музика успокоява преди полет както хората, така и животните.

"Ноевият ковчег", който бе отворен в края на юни, е единственият в света частен летищен терминал, който работи само с животни, твърдят мениджърите му. Подобни обекти вече има на големи аерогари във Франкфурт и Лондон, например, но те поне частично се управляват от държавата.

Комплексът с площ 16 500 кв. метра е разположен на края на летището и построяването му е струвало 65 млн. долара. Той се състои от няколко части - за коне, зона за птици, "оазис за домашни любимци" за малки животни и хотел, наречен "Рай за лапите", който предлага басейн във форма на кокал за кучета и други животни.

Животни от всякакъв вид могат да останат в някоя от тези зони, докато собствениците им пътуват, или да бъдат чекирани и качени на самолет, или да изчакат следващия полет за прекачване. Цените за услугите на "Ноевия ковчег" започват от 125 долара.

Терминалът предлага и спешна помощ при отмяна или забавяне на полет или пък ако превозваното животно се разболее.

Някои животни трябва веднага да бъдат поставени под карантина - например екзотични птици от Южна Америка се държат в специални клетки, а за фламингата дори е необходим отделен басейн.

Конете също трябва да бъдат поставени под карантина, преди да влязат в САЩ. Преди отварянето на специалния терминал всичките 8000 коне, които всяка година пристигат и отпътуват от летище "Кенеди", е трябвало да бъдат превозвани два часа на север до Ню Йорк, където да изчакат карантинния период.

Като цяло това са скъпи състезателни коне, основно от Европа, посочва Кутичели. Миналия месец терминалът е приел 120 такива животни.

Тези гости изглежда имат нужда от повече грижи от хората - при пристигането си те получават дезинфекциращо измиване на зъбите, преминават кръвни тестове и биват напръсквани с оцет като защита срещу насекоми.

"Ноевият ковчег" има четири конюшни, всяка с 12 изолирани бокса. Приспособеният за копита под е застлан със слама, а конете се радват на изкуствена светлина и постоянно филтриран въздух.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
рускиня До bontoboto преди 6 години
да, описах единичния случай, но като цяло качеството на авиокомпании спадна рязко. Миналия месец се качвам в самолета на Луфтханза, и на мое място е настанена клетка с куче. Ами сложеха ме да друго място. Сега питане, ами ако има алергик в самолета? Мое платено,резервирано място заето от куче? Ако продължим дискусия, то ще намеря и още примери.
8
2
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо на запад преди 6 години
Прекараха ми магарето през скенера, сега има рак на опашката.
7
1
 
2
 
! Отговори
До Бото преди 6 години
Опасенията ми са ,че да не се стигне до там целият въздушен трафик да не се превземе от превозвнето на крокодили,мулета,китове и всевъзможни твари и хората да подсмърчат на аеро гарите,защото са по маловажни!Говоря за тенденция!
6
0
 
3
 
! Отговори
bontoboto преди 6 години
До рускиня До botoГоворите за единичен случай с наказани, уволнения, промяна на правила на цяла компания и т.н. Трябва ли да спомена само за последната седмица колко бити по пътищата има, по площадки, бутнати слепи пешаходци и т.н.?Айде сега сметнете, колко хора има в останалия свят и случайте на такова насилие, като процент и сметнете, колко проента са случайте тук.После пак да коментираме?
5
1
 
8
 
! Отговори
bonto преди 6 години
До АнонименДа основен принцип в икономиката. Търсенето определя предлагането. Явно хората търсят затова им се предлага тази опция. Просто не мога да разбера, защо това да е изперкала работа? Хората имат такъв проблем при превоз и най-нормалното нещо е някой да предложи услуга/стока за разрешаване на този проблем.Това не прави нито едната страна изперкала. А превръщането в *** си зависи от самия индивид и това начинание на летището показва, че човечеството продължава да се развива.
4
2
 
2
 
! Отговори
рускиня До boto преди 6 години
"това показва, колко се развива останалия свят." точно преди месец четохме за това как с полиция и избитите зъби е бил изхвърлен редовен пътник от американски самолет.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко нещо струва толкова,колкото някой е готов да даде за него в дадения момент!Основен принцип!
2
2
 
8
 
! Отговори
boto преди 6 години
Еми работата не е изперкала. Това показва, колко се развива останалия свят. Тва, че тука го смятаме за изперкало показва колко назад сме. Тези расови коне примерно, за които споменават сигурно струват колкото всички коли на 4-5 софииски блока.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изперкала работа!Колко ли време трябва,за да се превърнем в планета на маймуните?Май не е много!