Почина китайският дисидент Лю Сяобо

Той бе първият китаец, получил Нобелова награда за мир
13 юли 2017 21:39, Красимир Ангелов
7
Почина китайският дисидент Лю Сяобо
Снимка: БТА

Китайският дисидент Лю Сяобо, който от десетилетие беше трън в петата на Пекин, почина от рак на черния дроб, съобщава БТА.

61-годишният Лю почина в Първа университетска болница в град Шънян, в североизточната провинция Ляонин. Той бе хоспитализиран заради рак на черния дроб в терминален стадий. Дисидентът беше заявил, че желае да се лекува в чужбина. Искането му беше подкрепено от международната общност, но отхвърлено от Пекин, който го сметна за намеса във вътрешните работи на Китай.

Болницата в Шънян увери в началото на този месец, че подобно пътуване ще е опасно предвид състоянието на Лю. Германски и американски лекар обаче изказаха противоположно мнение, заявявайки, че е възможно болният да бъде преместен в чужбина.

Йе Ду, дисидент, близък до семейството на Лю Сяобо, обясни, че Пекин иска да задържи политическия си опонент до смъртта му. Извън Китай Лю "можеше да прави политически изявления като носител на Нобелова награда, което щеше да се отрази негативно на Китайската комунистическа партия и на страната", заяви той пред АФП.

През 2010 г. Лю Сяобо стана първият китаец, получил Нобелова награда за мир "за продъжителната си ненасилствена борба за основни човешки права в Китай", според изявлението на Норвежкия Нобелов комитет. Наградата му беше поставена на празен стол, защото Лю беше пратен в затвора година по-рано. През 2008 г. той беше задържан, а година по-късно осъден за подривна дейност срещу държавата.

В текст, прочетен на церемонията тогава, дисидентът заяви, че "отговаря на враждебността на режима с добронамереност и на омразата с любов". И след като беше осъден на 11 години затвор през 2009 г., Лю Сяобо все още настояваше, че "няма врагове", припомня ДПА. "Вярвам, че работата ми беше справедлива и че някой ден Китай ще бъде свободна и демократична страна", заяви той.

Пекин обаче не прие присъждането на Нобелова награда за мир на затворник и замрази отношенията си с Норвегия. Те се нормализираха едва през 2016 г., за голямо облекчение на износителите на норвежка сьомга, припомня АФП.

Заради заболяването си Лю беше освободен условно от затвора за лечение в болницата в Шънян през месец май тази година. Новината за освобождаването му обаче беше обявена едва в края на юни. Множество правозащитни организации и близки на Лю обвиниха Пекин, че е изчакал здравословното му състояние да се влоши, преди да го освободи. Властите обаче твърдят, че той е бил лекуван от опитни лекари.

Лю беше водеща фигура в демократичното движение на Тянанмън през 1989 година. Той се бореше в подкрепа на демокрацията и за свободата на словото в продължение на повече от две десетилетия въпреки опитите на властите да го принудят да мълчи, което му спечели много почитатели в Китай и в чужбина, припомня БТА.

Роден през 1955 г. в североизточния град Чанчун, още през 1989 г. Лю беше уважаван литературен критик и автор на философски есета. През 1996 г. се жени за Лю Ся, разведена също като него. Скоро след сватбата си е изпратен за три години в лагер за "превъзпитание чрез труд" заради продължаващата си обществена дейност, припомня ДПА. Дори след освобождаването си обаче той продължава да пише и публикува есета, критикуващи еднопартийната политическа система при управлението на Комунистическата партия.

От 2003 г. Лю оглавява група на независими китайски писатели и публикува редовни критики към китайската политика и общество в чуждестранни сайтове. През 2004 г. получава награда за свободата на медиите от "Репортери без граници".

Името на Лю Сяобо е табу в официалните медии, с изключение на англоезичните издания, които го определят като "осъден престъпник". Като цяло Лю Сяобо остава сравнително неизвестен за широката общественост в родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: КитайЛю Сяобо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
18
 
! Отговори
преди 6 години
Гражданки и граждани,качете се на тротоарите!Минаватчайкитена другарите...
4
0
 
18
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
По време на управлението на Бандата на четиримата хората в Китай изключително много са пострадали - продължителен глад, като седмичната дажба храна на 1 човек е била малка купичка ориз. Седмичната дажба, а не дневната! Вие, младото поколение, просто нищичко не знаете. Нито за китайските хунвейбини, нито за гладните години, нито за избитите без съд и присъда милиони хорица!
3
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нобелова награда за мир? Тия ги раздават на такива, които почват войни.
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той бе първият китаец, получил Нобелова награда за мир"Това не е критерий за качества. И Обоама получи нобелова награда за мир, ама после ос ра Близкия Изток.
1
4
 
26
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
От върлите социалистически държави , може да се каже че България и българите сме имали що годе късмет. Скоро гледах репортаж за прехода в Китай- хората буквално са били на едно стъпало под робите. Раздавали са им храна по наряд(когато има) и в момент на някакво провидение Първия решава , че за всичко са виновни врабците , защото изяждат зърното и започват да ги избиват - на следващата година гладът бил още по-жесток, защото пропуснали момента че птичките унищожават много вредители по посевите.