Франция отдава почит на жертвите на атентата в Ница

Запалват 86 прожектора - толкова загинаха преди година
14 юли 2017 07:43, Александър Попов
23
Франция отдава почит на жертвите на атентата в Ница
Снимка: Reuters

Ница и цяла Франция днес почитат паметта на жертвите на терористичния атентат отпреди година, предаде Франс прес.

На 14 юли миналата година около 30 000 души се бяха събрали на крайбрежния булевард на града, за да присъстват на зарята по повод френския национален празник. Малко след 22:30 часа местно време радикализиран мъж зад волана на 19-тонен камион навлезе с висока скорост по булеварда и помете стотици хора. Загинаха 86 души, сред които 15 деца. Бяха ранени 450 души. Организацията Ислямска държава пое отговорност за нападението.

Разследването обаче не показа, че нападателят - тунизиецът Мохамед Булел, установил се в Ница след сключен брак през 2007 г., е имал директни връзки с групировката. Той бе ликвидиран на мястото на престъплението. Девет души бяха арестувани заради нападението по подозрение, че са помогнали в различна степен на нападателя.

Днес възпоменанието в Ница ще започне с религиозна служба, в която ще участват представители на различни вероизповедания. Гражданите на Ница са приканени отправят посланията си във връзка с атентата в паметна книга и да поставят бяло-синьо-червени плочки - цветовете на националното знаме - на тротоара на "Кея на САЩ", който е продължение на крайбрежния булевард "Промнад де-з-Англе", на който бе извършено нападението. С тези плочки те ще изпишат послание, което ще бъде представено по време на официалната церемония за отдаване на почит.

В 14,30 ч. по Гринуич опечалените семейства и представители на силите за сигурност и на екипите за спешна помощ заедно с държавния глава Еманюел Макрон ще присъстват на военен парад, а тържествената церемония в памет на загиналите ще се състои след това и ще бъде излъчвана на големи екрани в града.

Макрон е предвидил частна среща с близки на жертвите на атентата.

Вечерта в Ница ще има концерт в памет на жертвите, а после в небето ще бъдат пуснати балони и ще бъдат запалени 86 прожектора, колкото са жертвите на атентата, сред които имаше и 37 чужденци от 19 националности.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Ницаатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 6 години
Да почиват в мир! Велика нация!
17
0
 
2
 
! Отговори
Потентен Познавач преди 6 години
И двете, колеги, и двете.
16
0
 
4
 
! Отговори
ценител преди 6 години
До естет,И червенокоската изобщо не е за "изхвърляне"! Хубав крак вади изпод минижупа!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лека им пръст на горките невинни хора , почивайте в мир.
14
0
 
0
 
! Отговори
има много филмов преди 6 години
при нас наблюдавахме подобно обсебване на водач от проникнал униформен с генератор з а невидимост през пробив причинен от фотоволтаични/соларни/ градински лампи купени з а левчета от магазина..
13
0
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 6 години
Да се допроучи внимателно всичко снимано.. вероятно има обемно проникващо обсебване на водача на МПС/камион от проникнал масов убиец през измеренията.ползвал е видео терористични пробиви в пространството..ако огледате снимани материали от тежко терористични воде камери нахендрени на полицията ще видите много обсебени водачи на МПС принудени да направят нарушения с цел снимане и последвали глоби или катастрофи с убииства.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 Репарации от плутоний. .
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите имат вина за всички атентати на ислямисти по света. От край време тероризират ислямския свят с войни и политически и икономически терор. Няма какво да се оплакват. Да си променят външната политика, да изплатят репарации на пострадалите от тях държави и народи и след това каквото остане има право да съществува.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като се либехте с тях ви беше кеф. Отрязахте от България територии с християни, които тази *** се гаврише и сега очаквате да сме състрадателни?
9
4
 
4
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Французите са горд и велик народ - извървял целия си път от феодално общество до пълна демокрация! Дерзайте деца на Републиката! Не се поддавайте на средновековни и азиатски уклони - Вие сте над това! Бъдете единни!
8
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
Кога ще отпразнувате разширяването на гробищния парк в ница? ***.....
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френски прости тутки
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да вдигнат армията си, вместо да пратя самолетоносачите си, вместо да попилеят град след град, избивайки всичко живо по пътя си, завладявайки нови територии и трайно елиминирайки враговете си ... те помени ми оравят.
5
1
 
16
 
! Отговори
Калина преди 6 години
"Малко след 22:30 часа местно време радикализиран мъж зад волана на 19-тонен камион..."РАДИКАЛИЗИРАН МЪЖ?!? ХАХАХАХА, ТАКЪВ ЖАЛЪК ОПИТ ЗА ПОСЛУШНИЧЕСТВО, НАТЕГАЧЕСТВО, НАКОЛЕНКИ И КРАЙНА ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ ОТДАВНА НЕ БЯХМЕ ВИЖДАЛИ! ОТ 9 КЛАДЕНЕЦА ВОДА ЩЕ ДОНЕСЕ НАШ САШКO, САМО И САМО ДА ПРЕСКОЧИ ПРОСТАТА ИСТИНА, ЧЕ УБИЕЦА Е ПРОСТО МЮСЮЛМАНИН, ИЗВЪРШВАЩ ДЖИХАД НАД НЕВЕРНИЦИ, СПАЗВАЙКИ ПРЕДПИСАНИЯТА НА КОРАНА!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някогашната велика френска република се превърна в деградирало джудженце за присмех. Френския народ някога беше известен с патриотизма си, сега е известен с гейски ценности. Производителите на плюшени мечета всяка година генерират огромни печалби.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Burzum марш на село. ***
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде са плюшените мечета или тях ги пазите за следващия път когато вашите политици отново поръчат някой атентат?
1
2
 
14
 
! Отговори
Asan преди 6 години
Ни знам да са смея ли или плача