ЕС до Ким Чен Ун: Ракетите не се ядат!

20 млн. в Африка умират от глад, хуманитарните помощи не стигат
17 юли 2017 22:28, Никола Димитров
110
ЕС до Ким Чен Ун: Ракетите не се ядат!
Снимка: БТА

Европейският съюз призова лидера на Северна Корея Ким Чен Ун да не харчи пари за разработване на ракети с ядрени носители, а да ги вложи в развитието на страната си и добруването на народа.

Външните министри от ЕС дебатираха по последните опити с ракети, извършени от Северна Корея и ги осъдиха. Те настояха Пхенян да се придържа към резолюциите на ООН и към договора за забрана на ядрените опити.

"Програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на КНДР пренасочват средства от нужните инвестиции в социалното и икономическо развитие и реформи, от които биха могло да се възползва населението на КНДР", пише в заключения, приети от външните министри на ЕС в Брюксел.

В тях се добавя, че се обмислят нови санкции срещу режима, макар те да не се уточняват.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини призна, че КНДР и без това вече е страната, към която Съюзът прилага най-тежки санкции в целия свят. В същото време, тя каза, че Брюксел държи да запази отворени комуникационните канали.

Могерини даде да се разбере, че Европа ще разчита предимно на Южна Корея за разрешаване на ситуацията със зачестилите опити с балистични ракети и обърна внимание, че днес Сеул е предложил установяване на контакт между военните от двете страни на Корейския полуостров.

Пхенян разработва междуконтинентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която да достига до САЩ. Опитите, направени до момента, показват, че севернокорейците все още не разполагат с такова оръжие.

Външните министри изразиха загриженост и от недостига на храна в Африка. Според тях 20 милиона души са директно застрашени от гладна смърт. Проблемът е особено остър в Йемен, североизточна Нигерия, Сомалия и Южен Судан.

ЕС е дал миналата година 1,2 милиарда евро за борба с глада по света, но отчита, че хуманитарните нужди са безпрецедентно високи и средствата са недостатъчни.

Евроминистрите признават, че парите не са единственото решение на проблема, тъй като недостигът на храна в четирите най-застрашени страни е резултат основно на причинени от хората конфликти и войни, подсилващи трудните климатични условия. Ето защо според тях трябва да се търсят политически решения, а не само да се изпращат помощи.


110
Още от
Напиши коментар Коментари
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 2007 всяко седмо дете в САЩ живее благодарение на купоните за храна които правителството отпуска на бедни американски семейства. 2015 години тази цифра е вече всяко пето дете, а 2 милиона деца в америка гладуват ежедневно в училище защото семействата им не са класирани за купонната система.
6
0
 
27
 
! Отговори
чучхе преди 3 месеца
Вождът да не забрави да пусне и една ракета към Брюсел.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европейците продават оръжие и с парите плащат на земеделците си да произвеждат на загуба. Индустрията дава пари на земеделието, европейците лъжат Корея.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
3
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може да не се ядат, но в Северна Корея никой не е останал гладен и пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Земеделието и животновъдството в Европа работят на загуба и получават субсидии.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това трябва също да го кажат и на американците , не северна корея а америка са най големия производител на оръжие, а това да правиш оръжие за защита е едно а да правиш за продажба е съвсем друго , просто ЕС е сбъркал дестинацията на призива