Евросъюзът сложи нови санкции на Сирия

Списъкът на черните печати за Европа стигна 255 души и 67 компании
17 юли 2017 19:43,
104
Евросъюзът сложи нови санкции на Сирия
Снимка: Reuters

Европейският съюз наложи нови санкции на Сирия с решение на външните министри в Брюксел. Този път в черния списък са добавени 8 военни и 8 химици, за които се смята, че са разпоредили и извършили последната атака в Хан Шейхун през март, в която загинаха 74 души, а 557 пострадаха от задушаване, причинено от газа зарин.

Според международното разследване Хан Шейхун е ударен от въздуха, а щетите, нанесени на града в северозападната част на страната, в близост до Идлиб, са най-смъртоносни от 2013 г. насам.
Западните страни смятат, че ударът е осъществен от правителствените сили, докато президентът на Сирия Башар ал Асад отрича това. Според руската версия за инцидента, при бомбардировката на Хан Шейхун е уцелен военен склад, в който са се намирали химически оръжия.

С последната "добавка" общо 255 души и 67 компании в Сирия са обект на европейските санкции. Частните лица нямат право да пътуват до ЕС, а евентуалните им авоари в европейски банки са замразени. Става дума за хора, които или директно са обвинени в извършване на жестокости срещу сирийския народ, или са приближени на режима, или пък са роднини на такива хора.

При компаниите – ЕС налага замразяване на сметките, ембарго на вноса и износа на горива, ограничение на инвестициите, износа и технологиите, както и блокиране на сметките на Сирийската национална банка в Европа.

Войната в Сирия предизвика най-голямата бежанска вълна към ЕС в последно време с над 1,5 милиона сирийски граждани, търсещи убежище в Европа и почти 5 милиона в Турция, Йордания, Ливан и други държави от Близкия изток.  12 милиона души са прокудени от домовете си.

Точно преди седмица руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС да отмени санкциите срещу Сирия, за да може да се възобнови производството на стоки от първа необходимост и от лекарства в страната.

"Крайно време е ЕС и САЩ да си дадат сметка за хуманитарните последствия от санкциите си срещу Сирия. Това е ненормална ситуация, която пречи на подновяването на производството в страната на стоки за ежедневна употреба, включително на фармацевтиката, която беше развита в Сирия", коментира Лавров след среща с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини в Брюксел.

Изказването на Лавров предизвика скандал, след като Могерини прекъсна преводача му, за да обясни, че ЕС е най-големият международен хуманитарен донор в Сирия с над 9,4 милиарда евро заделени за облекчаване на живота на сирийските граждани, доставка на храни и лекарства и че санкциите не са насочени срещу сирийските граждани, а срещу "конкретни лица, отговорни за положението".

Брюксел обещава да даде повече, ако на мирните преговори под егидата на ООН в Женева, се постигне споразумение за продължаващата седма година гражданска война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: ЕСсанкцииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
На по- стар български език-" УМЕРЕН "означава- "УЛУЧЕН/ УЦЕЛЕН "!!!Най -*** название за 2017г. продължава да бъде ..."умерена опозиция" !!! Какво е опозиция /като понятие/ отг.: " СРЕЩУ ПОЗИЦИЯТА...НА " Убедих се ,че ЦРУ не може да си даде сметка ,колко умни са хората на Земята - извън САЩ ,имащи достъп до глобална информация и нормално образование. "Умерена стрелба,умерен тероризъм,умерени убийства, умишлено *** на американския *** " !!!" Да УМЕРИШ кьоравото "!!!
63
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Нали щяхте да се борите с фалшивите новини? Хайде - Трийте статията. Какво чакате???
62
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Наложи нови санкции за да оправдае времето което са загубили политиците в съответните комисии на ЕС - практически никаква работа не са свършили.Пак се свири старата песен АСАД ползва хим оръжие... Всеки но наистина всеки експерт ще ви се изсмее на подобно изказванеПример Су-22 носи 4 тона бомби това са обикновено 8*250 кг бомби - за един полет може да срине коя да е голяма сграда или по-малко "каре" от квартал! ПП. 200 г взрив в затворено пространство предизвика трагедията в метрото Петербург
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% ще се скрия под полата на жена си? Извинявай, познаваме ли се? Аз доколкото съдя по мнението ти си евроатлантическа мекица със разширен и омекотен отвор в края на гърба. Това, че имаш мнение, е само твоя заблуда. Ако вярваш че имаш де. Не бих се учудил да осъзнаваш, че нямаш мнение. Интересно, откъде идва мнението ти за мен? Съдиш по себе си? Недей. Не всички са "евроатлантици" като теб ;)
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е жестоко компрометирана организация. Също като Нобеловата награда. Или олимпийския комитет. Или още 200 000 евроатлантически организации. Те помежду си не си вярват, а как очакват аз да им вярвам? Вътре в самото ЕС използват силови методи за да принудят други държави да сключват неизгодни договори и да приемат незигодни решения. А в същото време тези решения са силно изгодни за Германия и Франция. Трябва да се учим от тях и да си вземаме своето когато можем и както можем.
59
0
 
15
 
! Отговори
Простотии преди 6 години
Естествено, че сирийци нямат право да пътуват... Могот да пътуват само тези от ИД, за тях няма проблем
58
0
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Сякаш Путин не ги помоли за обратното.После ще кажат, че Русия не е сговорчива. Каквото повикали.......
57
0
 
4
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
ЕС е и-ски съюз!
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен....ще се бия срещу ЕС.....100% ще се криеш под полата на жена си. Но понеже със сигурност те е изгонила или едва си имал такава, ще се криеш в някое мазе а след това ще се хвалиш как храбро си се бил срещу гадните руснаци.
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един дена ако има война ще се бия срещу ЕС. Толкова щети ни причиниха с лицемерието си, че заслужават да платят с лихвите.
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е евродемокрацията. Винаги лъже, винаги изнудва. Нас ни изнудиха да дадем Южен Поток на Турция само за да може Германия да си запази първия и да пусне втория северен поток. А понеже Турция пусна Турски поток сега е лоша и недемократична, а Ердоган стана диктатор ислямист. Колко са прозрачни. Трябва да се разкараме от ЕС.
53
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Искахте да лапате несметни печалби от сирийския петрол,нали?Е,кранчето лека полека се затваря,и сега ще лапате комбинация от три пръста с преобладаващ среден.
52
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само недоразумението Тони Блеър липсва. Сценарият е скалъпен, като в Ирак, но ще бъде с неочакван край за евро терористите и покровителите им от САЩ. Това е началото на края на извратената либерална псевдодемокрация.
51
2
 
32
 
! Отговори
Кеворк преди 6 години
ЕС подкрепя и разпространява фалшиви новини! ЕС взема решения и налага санкции изцяло на база на манипулирана информация! ЕС подкрепя тероризма и с действията си затвърди, че това е аксиома.
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основната причина за хауса в Сирия и Близкия изток, като цяло, Централна Азия и Северна Африка е САЩ с подкрепата на ЕС. С тези санкции ЕС подтвърди подкрепата си и съпричастност към тероризма и игнорира световното право, като наложи санкции на законно правителство, борещо се с въоръжени от ЕС и САЩ терористи. Срамувам се, че България е част от тази жалка и престъпна "общност"!
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС подкрепиха "умерената опозиция" в лицето на ИД, след това наложиха санкции и всичко това под мотото: свобода, равенство, братсвоегаси подлезурковците са тези ЕС. Заедно с бесните дяволи САЩ не спряха да сеят "демокрация" по звука на бомби.Да живее Русия!! Долу Антихриста!!
48
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вътрешни бежанци в Сирия има само в териториите, под контрола на "касапина". Там живеят 13 млн. сирийци. От тях за същия този "касапин" гласуват 78%. И жените могат да ходят с открити лица и с поли. Там са избягали и всички християни. Какво повече? Кого подкрепят сирийците?
47
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно проекта на САЩ и демократичната общност , ИДИЛ ,е провален и умиращ . Сега отново е наред мантрата - химическото оръжие на Садам Хюсейн - сиреч на Асад . Едни и същи клишета . Така и демократите си останаха в средата на 50-60 години на миналият век.
46
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само,,нормалните,, и демократични държави подкрепят борците за демокрация от ИДИЛ -главорезите и канибалите с оръжие ,с логистична подкрепа ,избили християните ,убиващи деца . Участието на България в тази подкрепа е достойно и стабилно . И снаряди , и боеприпаси и лекарства . Всичко това е Гарантирано от ГЕРП .
45
0
 
39
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"блокиране на сметките на Сирийската национална банка в Европа" - това санкция срещу кого е: срещу "конкретни лица" или срещу Сирийската държава? Това е лицемерието на псевдо-демократите. Но сирийската армия отвоюва по=голямата част от Сирия и американските слуги и псевдо-демократи ще си останат само с приказките.