Евросъюзът сложи нови санкции на Сирия

Списъкът на черните печати за Европа стигна 255 души и 67 компании
17 юли 2017 19:43,
104
Евросъюзът сложи нови санкции на Сирия
Снимка: Reuters

Европейският съюз наложи нови санкции на Сирия с решение на външните министри в Брюксел. Този път в черния списък са добавени 8 военни и 8 химици, за които се смята, че са разпоредили и извършили последната атака в Хан Шейхун през март, в която загинаха 74 души, а 557 пострадаха от задушаване, причинено от газа зарин.

Според международното разследване Хан Шейхун е ударен от въздуха, а щетите, нанесени на града в северозападната част на страната, в близост до Идлиб, са най-смъртоносни от 2013 г. насам.
Западните страни смятат, че ударът е осъществен от правителствените сили, докато президентът на Сирия Башар ал Асад отрича това. Според руската версия за инцидента, при бомбардировката на Хан Шейхун е уцелен военен склад, в който са се намирали химически оръжия.

С последната "добавка" общо 255 души и 67 компании в Сирия са обект на европейските санкции. Частните лица нямат право да пътуват до ЕС, а евентуалните им авоари в европейски банки са замразени. Става дума за хора, които или директно са обвинени в извършване на жестокости срещу сирийския народ, или са приближени на режима, или пък са роднини на такива хора.

При компаниите – ЕС налага замразяване на сметките, ембарго на вноса и износа на горива, ограничение на инвестициите, износа и технологиите, както и блокиране на сметките на Сирийската национална банка в Европа.

Войната в Сирия предизвика най-голямата бежанска вълна към ЕС в последно време с над 1,5 милиона сирийски граждани, търсещи убежище в Европа и почти 5 милиона в Турция, Йордания, Ливан и други държави от Близкия изток.  12 милиона души са прокудени от домовете си.

Точно преди седмица руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС да отмени санкциите срещу Сирия, за да може да се възобнови производството на стоки от първа необходимост и от лекарства в страната.

"Крайно време е ЕС и САЩ да си дадат сметка за хуманитарните последствия от санкциите си срещу Сирия. Това е ненормална ситуация, която пречи на подновяването на производството в страната на стоки за ежедневна употреба, включително на фармацевтиката, която беше развита в Сирия", коментира Лавров след среща с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини в Брюксел.

Изказването на Лавров предизвика скандал, след като Могерини прекъсна преводача му, за да обясни, че ЕС е най-големият международен хуманитарен донор в Сирия с над 9,4 милиарда евро заделени за облекчаване на живота на сирийските граждани, доставка на храни и лекарства и че санкциите не са насочени срещу сирийските граждани, а срещу "конкретни лица, отговорни за положението".

Брюксел обещава да даде повече, ако на мирните преговори под егидата на ООН в Женева, се постигне споразумение за продължаващата седма година гражданска война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: ЕСсанкцииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
14
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Освен това 80% от жертвите в Руско-турската война от 1877-78 година са вследствие на дизентерия и тиф и на некадърните руски генерали, които са пускали войниците във фронтални атаки срещу барабанния огън от укрепените турски позиции.Лично братът на руския цар е загробил 5-6 хиляди крепостника за три дни.
23
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28..путин подкрепи цивилизацията...Каква цивилизация е подкрепил този психопат, бе умник. Всичките му съюзници са ислямиси и терористи-йасапина Асад, иранските аятоляси, терористите от Хамас и Хизбулла... Путин води война срещу човешката цивилизация и е враг на християнския свят.
22
6
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До за русофобитебезпаметен тип, който е забравил, колко много руски войници загинаха за да я има България--------------Въобще не ме боли К ура.Те трябва да са ни благодарни, че сме им позволили да воюват на българска територия. Как ли пък не ! Ще се кланям на про сттака поручик Ржевски или на Акакий Акакиевич.Аре бегай, бе...
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е доставила оръжие за стотици милиони на терористите в Сирия, може и химическото оръжие да е произведено тук. Защо да не налагаме санкции? Естествено се надяваме нищо да не се разбере. Идиотщини, Асад печели войната и ще използва химическо оръжие. Кой ще повярва на това.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин подкрепи цивилизацията, а Запада отново подкрепи фундаменталисти и ги използва за свои цели.
19
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НфбПутин е психопат масов убиец и военнопрестъпник. Един иткачалник като него не може да бъде велик.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците говорят за производство и възстановяване на Сирия, а брюкселските безумци - за хуманитарни помощи от лекарства и храна. Не успяха с военни средства и стотици хиляди жертви, сега ще пробват с икономически санкции.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"както и блокиране на сметките на Сирийската национална банка в Европа."=============Ясно...
16
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за русофобитеЗагиналите украинци за свободата на България са повече отколкото руските. И в Свищов и в Плевен и на Шипка. Ще кажеш ли нещо по въпроса или и те са били бандеровци?
15
2
 
11
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
Запада и САЩ имат много голяма изгода от терористите, които създадоха в Сирия. Първо, защото така могат да манипулират света с лъжливите си обвинения срещу законното сирийско правителство (в лицето на Асад) и Русия. И второ, защото това им позовлява "основателно" да прекарват ислямски бежанци (повечето, от които терористи) в Европа и така да я ислямизират!
14
3
 
11
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
до китаец .по дабре Сибир да е китайски отколкото американски..ако падне Русия..следващата жертва ще е Китай...разделяй и владей..но Путин е велик политик и затова е неудобен..
13
3
 
10
 
! Отговори
321 преди 6 години
Вместо Сирия да бъде подкрепена в този труден момент когато страната води жестока война с ИД,запада я наказва!?това не може да се проумее,запада на чия страна е?
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за русофобитеОт Съединението до днес русофилите са най-големите национални предатели и българофоби. По заповед на Москва те избиха повече българи отколкото са загинали през войните, признаха съществуванети на македонската нация и език , биеха българите да се запишат в паспортите като македонци и щяха да подарят Пиринския край на Югославия. Няма български патриот, който да е русофил!
11
0
 
10
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
не виждам защо трябва да си държа парите в западна банка...Време е всяка страна да си държи парите в страната и да не подпомага американската икономика...така никой няма да ти брокира паритетрябва да се инвестира в Родината...да не се купуват американски акции..безмислено е да си купуваш жилище защото утре могат да ти отщажат виза..да не те допускат...защото не си съгласен със сорос...или не си удобен на мафията политици..
10
1
 
16
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Нормалните хора са в ужас от лицемерието на запада,същите който докараха бедите и тероризма в Сирия, въвеждат санкции срещу нея в момент на война срещу тероризма.
9
17
 
4
 
! Отговори
Китаец преди 6 години
Сибир е китайски. Разбрахте ли го руски ***?
8
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великаА русофилите сте *** и национални предатели.
7
11
 
4
 
! Отговори
КРИМ НЕ НИ ТРЯБВА преди 6 години
КРИМ Е БЕДЕН РЕГИОН И ТРЯБВА ДА ПРИНАДЛЕЖИ НА СТРАНА КАТО РУСИЯ СЪЩО ТОЛКОВА БЕДНА ! КРИМ ,СИБИР ,КАВКАЗ-МАВКАЗ И ТЕМ ПОДОБНИ НЕКА ДА СА НА РУСИЯ !
6
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции трябва да бъдат накижени и на руската ***, която подкрепя касапина Асад в избиването на народа си и активно му помага в това кърваво дело.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, още ли продължавате да пишете за тия откачалки от ес-чето! Тия толкова ми паднаха в очите, че повече не може! Отвратително, цинично, безчовечно.....това образование дотолкова потъна в грехове и безчестие, че явно само втория потоп ще поправи нещата!