Евросъюзът сложи нови санкции на Сирия

Списъкът на черните печати за Европа стигна 255 души и 67 компании
17 юли 2017 19:43,
104
Евросъюзът сложи нови санкции на Сирия
Снимка: Reuters

Европейският съюз наложи нови санкции на Сирия с решение на външните министри в Брюксел. Този път в черния списък са добавени 8 военни и 8 химици, за които се смята, че са разпоредили и извършили последната атака в Хан Шейхун през март, в която загинаха 74 души, а 557 пострадаха от задушаване, причинено от газа зарин.

Според международното разследване Хан Шейхун е ударен от въздуха, а щетите, нанесени на града в северозападната част на страната, в близост до Идлиб, са най-смъртоносни от 2013 г. насам.
Западните страни смятат, че ударът е осъществен от правителствените сили, докато президентът на Сирия Башар ал Асад отрича това. Според руската версия за инцидента, при бомбардировката на Хан Шейхун е уцелен военен склад, в който са се намирали химически оръжия.

С последната "добавка" общо 255 души и 67 компании в Сирия са обект на европейските санкции. Частните лица нямат право да пътуват до ЕС, а евентуалните им авоари в европейски банки са замразени. Става дума за хора, които или директно са обвинени в извършване на жестокости срещу сирийския народ, или са приближени на режима, или пък са роднини на такива хора.

При компаниите – ЕС налага замразяване на сметките, ембарго на вноса и износа на горива, ограничение на инвестициите, износа и технологиите, както и блокиране на сметките на Сирийската национална банка в Европа.

Войната в Сирия предизвика най-голямата бежанска вълна към ЕС в последно време с над 1,5 милиона сирийски граждани, търсещи убежище в Европа и почти 5 милиона в Турция, Йордания, Ливан и други държави от Близкия изток.  12 милиона души са прокудени от домовете си.

Точно преди седмица руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС да отмени санкциите срещу Сирия, за да може да се възобнови производството на стоки от първа необходимост и от лекарства в страната.

"Крайно време е ЕС и САЩ да си дадат сметка за хуманитарните последствия от санкциите си срещу Сирия. Това е ненормална ситуация, която пречи на подновяването на производството в страната на стоки за ежедневна употреба, включително на фармацевтиката, която беше развита в Сирия", коментира Лавров след среща с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини в Брюксел.

Изказването на Лавров предизвика скандал, след като Могерини прекъсна преводача му, за да обясни, че ЕС е най-големият международен хуманитарен донор в Сирия с над 9,4 милиарда евро заделени за облекчаване на живота на сирийските граждани, доставка на храни и лекарства и че санкциите не са насочени срещу сирийските граждани, а срещу "конкретни лица, отговорни за положението".

Брюксел обещава да даде повече, ако на мирните преговори под егидата на ООН в Женева, се постигне споразумение за продължаващата седма година гражданска война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: ессанкцииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
25
 
! Отговори
Смотаняци преди 6 години
Налагат санкции за претполагаема сирийска атака с химическо оръжие!Това е демокрация по европейски.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По този начин ЕС помага на Ал Кайда и ИДИЛ, защото сирийската армия се бори именно срещу тях.
2
1
 
16
 
! Отговори
Турок преди 6 години
Со ЕС млогочо започна да лъже и мисли си ,че някой му вярва!
1
2
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
СТИГА С ТАЗИ СИРИЯ БЕ ! ДАВАЙТЕ САНКЦИИ ЗА ТУРЦИЯ ,КРАЙНО ВРЕМЕ Е , ТЪРПЕНИЕТО МИ СЕ ИЗЧЕРПА !