Берлин: Не пътувайте в Турция, инвеститори да не рискуват

Мерките са в отговор на поредния арестуван в Турция германец
Обновена: 20 юли 2017 15:35 | 20 юли 2017 15:30, Елка Василева
71
Берлин: Не пътувайте в Турция, инвеститори да не рискуват
Зигмар Габриел. Снимка: архив, Reuters

Кризата в отношенията между Германия и Турция достигна нов връх, след като турските власти арестуваха още един германец – правозащитника Петер Щойднер. В отговор на този арест германският външен министър Зигмар Габриел оповести редица мерки.

Петер Щойднер от "Амнести интернешънъл" бе арестуван с обвинения в терористична пропаганда в понеделник. Със същото обвинение в затвора от февруари се намира и кореспондентът на в. "Ди Велт" Дениз Ючел.

Заради поредния арест външният министър Зигмар Габриел прекрати отпуската си и се прибра спешно в Берлин. Тази сутрин във външно министерство заседава специално свикан кризисен щаб, който оповести мерките.

Германия обяви Турция за опасна за пътуване държава. В разгара на туристическия сезон се очаква това да намали чувствително туристическия поток от целия ЕС.

Берлин предупреди инвеститорите да не рискуват парите си в Турция и обяви, че ще обмисли дали да защитава немски инвестиции с държавната си гаранция.

Германското правителство ще обсъди и дали да продължава усилията си за сключване на митнически съюз с Турция, както и ще преразгледа икономическата си помощ за страната. Предстоят разговори с партньорите от ЕС.

Положението е сериозно. Германците трябва да бъдат освободени, заяви съдебният експерт на външното министерство Михаел Кох, цитиран от БНР.

Вчера Габриел привика за обяснение турския посланик в Берлин Али Кеймал Айдин. Според вестник "Билд" самият Ердоган се е опитал преди месец да изнудва канцлера Ангела Меркел, като е поискал да размени журналиста Ючел за двама турски генерали, които поискаха и получиха убежище в Германия. Берлин е отказал категорично да прави подобни размени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
2
 
! Отговори
определено преди 6 години
Ердоган го бива да сваля гащите пред путин.Скоро ще му се наложи и пред други
59
3
 
5
 
! Отговори
До когато турците преди 6 години
Да ние "можем" да сваляме "самолети"...докато вие като гледаме сваляте "***"! :-) това вече стана м;ода там май :-)
58
6
 
9
 
! Отговори
когато турците преди 6 години
Свалиха руския самолет в сирия, анадолския фашизоид се скъса да се пеняви по митинги и телевизии колко е велик. Обаче беше достатъчно путин да му секне делаверата с русия и пишмансултана се втурна да се извинява и да му ближе задникаАко на анадолците им спрат парите от ЕС и европейските фирми започнат да се изтеглят ердоганя веднага ше изквичи на умрело. Само от това разбира
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще видим колко мощна е Турция...
56
5
 
19
 
! Отговори
Фред преди 6 години
Добра новина. Надявам се отношенията да се влошат още и най-накрая несъвместимостта между двата свята да стане официална. Иначе с това половинчато мрънкане от евросъюза нищо не правим, и диктаторчето си прави каквото иска. Нека следват санкции, а защо не и затваряне на границата от страна на България и Гърция. Нека раята, която толкова много се кефи на лудия *** си живее в азиатската ***. Нямат място тук.
55
8
 
12
 
! Отговори
+ преди 6 години
Много коментиращи турци в сайта на Днес бг.Докато напиши човек нещо против догана цькат се по 15 20 минуса!
54
4
 
13
 
! Отговори
Българина преди 6 години
До анонимен, не си прав не е проблема с ердоган, ако не е той ще е бирали виноли. Проблема е в простия им ислям. Докато не приемат будизма, ще са все ***. И то ислямска. От 1000г са си все турски санджак, сами си избират ислямисти защото така им харесва. Ние просто трябва да прекратим всякакви отношения с тях поне за 1000г
53
4
 
15
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Севрюкова е казала че европа ще се борибс исляма 20 г, може би минаха 3, остават само 17 г немските каски да уврът! Понеже те никога не са били част от арабския халифат като португалия испания франция и италия, или част от османската *** като източна европа и балканите, нека оставим германия сама да си научи урока, що е то османска хватка и носили прогрес! Германия я чака тъмно бъдеще и в прекия и преносен смисъл
52
2
 
6
 
! Отговори
18:13 преди 6 години
До Туркия 54бъркаш се пак... там има военна операция срещу терористите, а не е срещу гражданите така че, първо мисли после говори..
51
2
 
4
 
! Отговори
Българина преди 6 години
До невярващите във форума, че с думи промяна не се постига. В началото бе словото, после идва кютека. Умните се съобразяват и вземат мерки преди и двете.
50
4
 
5
 
! Отговори
Туркия преди 6 години
До 17:44в Диарбекир не е спирала
49
9
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Европа трябва да преустанови всички връзки с турция завинаги, който не живял в мирно съжителство нищо не знае, е сега ще разберат що е то турско арабска наглост и носи ли просвета! Затваряне границата с турция завинаги, от югоизток НИКОГА НИЩО ХУБАВО НЕ Е ДОШЛО И НЯМА ДА ДОЙДЕ!
48
0
 
1
 
! Отговори
Райчо преди 6 години
До ИСТИНАТА ЗА БГБоби, ти ли си?
47
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете за кризата в туризма в Турция . За 2016 и 2017 общо 50 % спад на туристи. В бройки около 20 милиона. Догодина ще има още 20% . Сега почва атака и срещу бизнеса им. Нека да няма пропадане :))
46
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Канстантинопол ще звънят камбани!!!
45
5
 
7
 
! Отговори
17:44 преди 6 години
До ТуркияДа, да даже вече започна в асеновград))
44
6
 
7
 
! Отговори
Туркия преди 6 години
До 17:38наближава гражданска война. Скоро приятелю, скоро
43
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кеф голям. Турция пропада в изолация , а България ще и заеме мястото. Време беше християнските пари да де инвестират в християнския свят :))) Сега трябва да докарат и войска на НА ТО на границата ни. И да си ходят в Анадола щом Европа е "лоша" :)) Ще пия днес за Германския външен !
42
3
 
6
 
! Отговори
17:38 преди 6 години
До Туркияспоко.. пада ама друг път))
41
12
 
15
 
! Отговори
Не вярвам на Габриел преди 6 години
От личните си наблюдения за дейността на "Амнасти" и БХК у нас, считам че Турция е права, а германците да си почиват на Северно море!