Арестуваните българки в Турция – свързани с кюрдите в Сирия

Британец и Мира заедно на снимка с униформи на ПКК
28 юли 2017 08:45,
68
Арестуваните българки в Турция – свързани с кюрдите в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Двете българки, задържани от турската полиция в окръг Айдън, Югозападна Турция, били заподозрени, че са свързани със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация, съобщават турски новинарски сайтове, цитирани от БТА.

Според публикация в сайта Хаберлер те били задържани заедно с британски гражданин, спрямо когото има същите подозрения. Позовавайки се на изявление на окръжната управа в Айдън, изданието уточнява, че българките - майка и дъщеря - са от турски произход.

Още по темата

Властите са действали въз основа на получен по електронната поща сигнал. Извършена е била операция на адрес в град Дидим, където са били задържани британецът Джоузеф А.Р. и българките Мира и майка й Веселина. Иззети са мобилен телефон, компютър и дигитални материали.

В изявлението на валийството се уточнява, че на профилите си в социални медии британецът и едната от българките били облечени с униформи "на терористична организация и извършвали пропаганда в полза на СЗН".

Според Анкара СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), активна в Турция.

В показанията си пред турските власти британецът заявил, че е ходил в Сирия през 2015 г., за да оказва медицинска помощ, и е останал там три месеца. Той признал, че е получил военно обучение от СЗН, но твърди, че не е участвал в никакви сблъсъци. След престоя си в Сирия британецът се завърнал в родината си. Преди десетина дни заедно с двете българки той отишъл на почивка в Турция, разказал още пред следствието мъжът.

Мира пък казала пред властите, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а с британеца се запознала през 2015 г. в интернет.

Засега не е установена вина на майката Веселина. Разследването по случая продължава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: българкиТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 6 години
Наистина е КРАЙНО време България да забрани двойното гражданство с Туркийе Джумюриет! Не може някой, с ислямски паспорт да притежава и Европейски! Разминаване в ценностната система!
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците започнаха като ромите.Пишат се "българи" като сгазят лука в чужбина,ама в България са "горди"турци.Анадолска работа.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арестуваните "българки" са си баш туркини.Затова премахване на двойното гражданство с Турция за да няма такива недоразумения.Туркиня омъжена за кюрд и общата им дъщеря не може да са българки.Да си ги оставят в Турция и турското правосъдие да прецени как да постъпи с тях.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от ЮАР Ей, неграмотнико! Я вземи малко ти да се образоваш! Османската империя е създадена в началото на 14в./1299г/ Преди това не е имало Турция, а различни племена. На 1 ноември 1928г. Ататюрк въвежда новата турска азбука, която е буквен вариант /29 букви/ на латинската. Новата азбука заменя старата османска азбука, която е била основана на арабската азбука.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става въпрос за български граждани, а не за българки!
32
10
 
10
 
! Отговори
нн преди 6 години
Писах и пак ще пиша. Кюрдите са последния народ който не се е освободил от Османско робство. Турция като пряк наследник на Османската империя скача, но рано или късно кюрдите ще се откъснат от Турция. Това е ясно. Пък, колкото двете жени са етнически българки, толкова и англичанина е етнически англичанин.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе ти си пиши, но никой не ти обръща внимание. Турската пропаганда тука не върви."Всеки е свободен да пише където си иска...Дали някой ми обръща внимание или не, не ми дреми...аз си пиша мнението спрямо обстоятелсрвото...А и интересно ми е...понеже Аз ако не обръщам внимание на някой не му чета коментара пък камо ли да му пиша...Думите ви НЕ съвпадат с действието нещо!
30
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Анадолски, ходи да ревеш срещу Пкк в некой турски сайт. Тук съчувствие нема да получиш."Защо само *** викат въри там *** там???...Ще си пиша където искам!
29
15
 
12
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 години
До историкАЛОУ, историка, вземи чети малко история. Турски език има от НЕЗАПОМНЕНИ времена. Турска азбука има от поне 2000 години - виж Уикито - Орхонско Писмо. Има и Уйгурско писмо - също Турско (Тюркско, което е едно и също). Второ, Турците НИКОГА не са ползвали Арабски - няма нищо общо между тях, това са коренно различни ЕЗИКОВИ ГРУПИ. Ха вземете та се образовайте малко преди да пишете безсмислици!
28
2
 
5
 
! Отговори
До историк преди 6 години
Само да те гепна... Ние много добре знаем какви сме!!!
27
6
 
15
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
От България не малко кюрди взеха гражданство...отварят си фирми или уж ученици и тн...Но дали са българки, туркини, кюрди, роми или помакини не знам...Знам само едно Ако имат връзка с ПКК да се Арестуват!!! От къде ги имат тези униформи на ПКК??? Защо са публикували във фейса снимки на ПКК??? За британеца пък мога да кажем...знаем, че ингилизите подкрепят и хранят ПКК!!! 7 дена им са малко май!
26
1
 
2
 
! Отговори
Стефан Ялаков преди 6 години
...И аз..........И за мене ще има ли и аз искам.
25
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко хубаво знаме.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BulgaristanПлодовете и хавлиите дето ги слагаш в багажника и те ли влизат в сметката да не изброявам още какво влиза и какво не.
23
9
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 6 години
Аз или турчин сънувам или Ердоган незнам защо но изпитвам някаква симпатия към р?заците не чесъм обрттен но си е така
22
3
 
8
 
! Отговори
100%TURK преди 6 години
Но паспорта е важен. .....защо ?Понеже се изхожда от становището, че съответната държава е сметнала за добре да даде гражданство на въпросните лица .А това е вече поемане на отговорност. ..и т.н...
21
2
 
20
 
! Отговори
Bulgaristan преди 6 години
До Анонимен Това ,което е в мини бара ми влиза в платената цена за стаята ,тъпунг?р ! А колкото до пазаруването в Одрин ,вие като имате много пари защо сами не си изкупувате стоката ? Търговците там защо са научили дори български освен родният турски ? ( не говоря за изселниците като теб) Дори може да се пазарува и с левове ! Ела ти отворко и пазарувай в България с турски лири !!! *** !!!
20
9
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тези са българки само по паспорт.Живее и учи в една държава, спи в леглото с мъж от втора, а е задържана в трета чужда държава ...Кое им е българското на тези ?Само имената !Истинските българки живеят в България, колкото и да им е трудно тук, раждат деца от българи и не се занимават със сепаратизъм в съседни държави.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия к,,ви сто на сто са алевити
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не идвайте в Турция даже на почивка защото като дойдете тука пълните колите от минибара всеки ден и други работи и ощетявате хотелиерите а за Едирне да не говорим изкупихте всичко от магазините.