Путин на избори: Независим, с грижа за бедните

Кой ли ще оглави предизборният щаб на Путин?
28 юли 2017 12:15,
62
Путин на избори: Независим, с грижа за бедните
Снимка: архив Reuters

Изборният щаб на Владимир Путин за президентската кампания догодина в Русия може да бъде оглавен от шефа на кремълската администрация Антон Вайно, заявиха пред "Ведомости" два източника от апарата на руския държавен глава.

Според тях Путин най-вероятно ще се включи като независим кандидат, съответно трябва да го подкрепят поне 500 избиратели и да бъдат събрани най-малко 300 000 подписа.

Вайно е смятан за човек "лично на Путин", равноотдалечен от чистата политика и от силовите шефове. Обществена подкрепа за Путин, както и на предишните избори през 2012 г., ще осигурява Общоруският народен фронт, припомня вестникът изявления на Алексей Анисимов от ръководството на движението.

Независимо от длъжностната номенклатура президентската администрация в Русия де факто е създадена тъкмо с оглед да провежда избори и винаги съвпада с изборния щаб на държавния глава, отбелязва политологът Глеб Павловски, пише БТА.

Сега обаче според него не става дума за изборна кампания - "не се готвят избори, а комплекс от мерки, задължително включващ мандат от населението за Путин, с който да се реорганизира държавата и занапред. И е логично начело на щаба да бъде поставена някоя неприкосновена фигура без собствена игра - Вайно е идеален за целта", разсъждава експертът.

Путин няма нужда нито от щаб, нито от политтехнолози - каквото и да прави, всичко се приема вече само в предизборен контекст, смята наблюдателят Андрей Колесников.

Партията с мнозинство в Държавната дума "Единна Русия" ще подготви до октомври собствена "президентска програма" за бъдещия държавен глава, алтернативна на правителствената програма до 2025 г. и на други подобни документи, пише "Комерсант".

Изданието се позовава на шефа на висшия партиен съвет Борис Гризлов, според когото става дума за серия доклади, включващи по-специално предложения с цел ускоряване на икономическия растеж в Русия.

Според "Комерсант", цитиран от Би Би Си, програмата на ЕР рисува "образ на бъдещето" за Русия с хоризонт поне отвъд 2030 г. Партията ще настоява федералният център да инвестира повече средства в руските региони. Тя може би ще държи на по-голяма подкрепа за малките градове (откъдето черпи основния си електорален ресурс) за сметка на растящите агломерации. Ще иска държавата да не стимулира урбанизацията в Русия, да развива пътното и инфраструктурното строителство.

За разлика от конкурентните програми проектите на ЕР навярно ще включват засилено дигитално присъствие на държавата по места и концепция за "изравняване на икономическото положение". Програмите са твърде различни и за Путин ще е трудно към края на годината да формира от тях "единна икономическа стратегия", резюмира всекидневникът.

Основният акцент в кампанията на Путин ще бъде поставен върху темата за борба с бедността и социалната несправедливост в Русия, пишат електронните вестници "Свободная преса" и "Знак", като цитират източници от президентската администрация.

"Най-важните проблеми, тревожещи хората в Русия, са спадът на доходите, социалното разслояване и страхът за бъдещето - ще запазят ли текущите си доходи и работата? Това е сред причините в президентската програма да бъдат маркирани теми, засягащи борбата с бедността", обяснява източник на "Знак".

По данни от проучвания почти половината жители на Русия - 46 на сто, не се чувстват сигурни в утрешния ден. Мрачната им представа за бъдещето се дължи на ниските заплати и пенсии (9 на сто от отговорите), безработицата и страха да изгубят работата си (9 на сто), поскъпването (6 на сто), липсата на изгледи за подобряване на положението (5 процента).

Негативните нагласи се засилват с оглед растящия брой бедни хора в Русия. В момента 22 милиона там се издържат с доходи под жизнения минимум - със 7 милиона повече, отколкото през сравнително благополучната 2012 година. Путин е в течение на проблема, отбелязва "Свободная преса". Президентът признал: "Прагът на бедността сега стана малко по-лош, отколкото бяхме планирали".

Изборите за президент на Русия ще бъдат произведени на 18 март 2018 г., когато предстои годишнина от присъединяването на Крим към федерацията. Владимир Путин още не е заявил официално, че ще се кандидатира, напомня "Знак".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре се смее този, който спира кранчето.
55
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 54е ИЗХВЪРЛИ СЕТолу що каза че Путин е откраднал еквивалента от 10 до 18% от валутно златните резерви на Русия. А Според други Медведев е Откраднал и той 5-6%УАУ Руснаците няма да забележат и няма как да докажат как ей така са се изпарили толкова пари?
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя милиционер докато на затрие тотално Русия няма да мирася.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето е много алчно и е скрило по овшорни сметки на имената на свои доверени хора около 48 милярда долара . Само виоланчелиста му имаше 2,8 милярда. Та това джудже ще се грижи за бедните..........смях.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се че в скоро време малкото платени защитници на Американ психокраварите ще се усетят че за малка, зелена и мизерна банкнота не си заслужава да се проституират. Дано да не е късно.. . А относно Путин загрижен е за бедните колкото СА загрижени МЕРКЕЛ, ТЕРЕЗА МЕЙ, КАРАКАЧАНОВ, ЛАГАРТО, БАРОЗО, ТРЪМП, БАТЕ БОЙКО, Всички евро комисари и комисарки.... Всички обявили се за "демократи" и"демократки"... С една дума всички са еднакви, не различни от ПУТИН.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наречеш Русия велика страна се изисква висока ДОЗА 'смелост" и перверзия във неограничен размер
50
1
 
15
 
! Отговори
До Анонимен ... !!! преди 6 години
"ТЕ ЩОТО СА БЕДНИ ЗАДРЪСТВАТ КУРОРТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ И......." А бре товарищ, населението на Милатата ти Раша, е 150 000 000, направи справка какъв процент от това население задръстват курортите на България, Турция и Гърция, и си задай въпроса къде почиват останалите 99 % .... Най много на неделько .. до второго ... да го докарат до Комарово .... !!!
49
0
 
14
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Както винаги темата за Матушката русь е издигната на пиедестал сред рушофилската диаспора в този сайт, а ако някой засегне съкровенсите им матерински чувствата, следва канонада от обидни епитети, нарицателни и други изразни средства засягащи всичко българско и родно, което не е в унисон с рушофилистичните им сърбежи ....
48
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22% от населението на България,отговарят на 1,6 милона души,от 7,3 милонната ни държава(по официални данни).Някой вярва ли,че толкова са бедните в "богата и просперираща България,в богатия ЕС"?Я помислете малко,не са ли поне 2 пъти повече бедните,ама ви карат да вярвате,колко са зле руснаците и колко сме цъфнали и вързали ние...при това,при поне 2,5 милиона емигрирали,практически завинаги!!!За немислещия планктон има широко поле за вой,срещу "умираща" Русия!
47
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ЩОТО СА БЕДНИ, ЗАДРЪСТВАТ КУРОРТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, А НАПОСЛЕДЪК И В МЕКСИКО.
46
12
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА ЗЛОБА преди 6 години
Бай Иване, ами в колко пъти живеят по-добре отколкото в България?Той гладен, гол и бос, със съдрани ***, ама щастлив, че и в Русия живеели зле.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнда, а след като детето завърши училище, ходи в България да изкара някой лев по морето. Екстра, направо си ни въдят работници.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре последен в Европа, отколкото в Русия. Питай руските камериерки по морето, ако не вярваш.
43
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе клети сиромаси ,що не си гледате съсипаната държавица.Освен Русия няма ли толкова какво да плюете.Най бедната държава в Европа,най корумпираната ,на първо место по смъртоност.Вие ненормални ли сте.Каква Русия ви гони.Русия е била и ще бъде велика страна ,но къде сме ние
42
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
до 30Ти ходил ли си в някой средно голям град да видиш как живеят хората в 12 най-богата страна в света.Защото аз съм ходил. В една Белгия която е 24-а живеят в пъти, ама в пъти по-добре отколкото в Русия.
41
1
 
4
 
! Отговори
манекен от маскве преди 6 години
това че в русия всички са на диета не значи че има гладни
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я какНищо не се изплаща бе балама.Получават отстъпки от цени на униформи за училище, градски транспорт, такси за детска градина, отопление, закуски и т.н. на тази стойност докато детето завърши училище.Ако сметнеш колко са разходите у нас за едно дете от отопление, безплатни закуски и т.н. нищо чудно сумата да е близка.Мисли си, че като се роди дете и в Русия на родителите се превеждат пари по сметка.Хах балама!
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорВ Русия на някои места като си поръчаш такси ти изпращат номер на таксито и снимка на водача, защо ако хванеш случайно такси е вероятно да изчезнеш и никой да не те види повече пък ти се прави на интересен.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 години къде спа?Срга ще им направи минималната заплата от 111 на 115 евро
37
5
 
11
 
! Отговори
дада преди 6 години
вижте другата статия - по черноморието ни вече работят рускини! така *** се грижи за бедните. Завалийките се спасяват от путиновата икономика..